O Ταχίρ Μινεμπάγεφ, ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων τουρκικής καταγωγής, ο οποίος επικρίνει τη μεταχείριση των μουσουλμάνων στη Ρωσία και εγκατέλειψε τη χώρα λόγω του κινδύνου να φυλακιστεί, συνελήφθη από τις ελληνικές δυνάμεις ενώ διέσχιζε τα σύνορα από την Ελλάδα στην Τουρκία.
Ο Μινεμπάγιεφ, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην Ουκρανία με την οικογένειά του μετά την αποχώρησή του από τη Ρωσία το 2014, πήγε στη Γερμανία από την Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής κατοχής.
Ο Μινεμπάγιεφ, ο οποίος πραγματοποιεί δραστηριότητες ανθρωπιστικής βοήθειας για παιδιά στην Ουκρανία, συνελήφθη από Έλληνες συνοριοφύλακες ενώ περνούσε από την Ελλάδα στην Τουρκία τον Μάιο, καθώς πραγματοποιούσε αυτές τις δραστηριότητες σε διάφορες χώρες.
Ο ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων φέρεται να κρατείται σε ειδικό κέντρο στην Ελλάδα για σχεδόν δύο μήνες, οι αρχές φέρεται να του είπαν ότι μπορεί να απελαθεί στη Ρωσία.
Μιλώντας στο Radio Free Europe, ο Μινεμπάγιεφ είπε ότι συνελήφθη από Έλληνες συνοριοφύλακες ενώ περνούσε από την Ελλάδα στην Τουρκία χωρίς καμία εξήγηση.
Οι ελληνικές αρχές αγνόησαν επίσημα έγγραφα του ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων τουρκικής καταγωγής
«Δεν έχω ιδέα γιατί κρατήθηκα. Όλα τα έγγραφά μου ήταν στη σωστή μορφή», είπε ο Μινεμπάγιεφ.
Υποστηρίζοντας ότι ταξίδεψε σύμφωνα με το έγγραφο προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένης της βίζας Σένγκεν, ο Μινεμπάγιεφ παραπονέθηκε ότι οι ελληνικές αρχές αγνόησαν τα εν λόγω έγγραφα.
«Προσπάθησα να εκφράσω ότι αν με έστελναν πίσω στη Ρωσία, θα μπορούσα να αντιμετωπίσω ποινή φυλάκισης ή ακόμα και θανατική ποινή. Ωστόσο, μου είπαν να συμπληρώσω ένα αίτημα πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα. Είχα ήδη κάνει αίτηση για πολιτικό άσυλο στη Γερμανία, όπου είναι τώρα η γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Είπαν ότι αν δεν κάνω αίτηση για άσυλο θα με απελάσουν στη Ρωσία».
Από την άλλη πλευρά, ο Μινεμπάγιεφ δήλωσε ότι πέρασε από την Ελλάδα λόγω δραστηριοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας για παιδιά στην Ουκρανία και ότι παρόλο που μετέφερε το θέμα στην Ουκρανική Πρεσβεία στη χώρα, οι υπάλληλοι της πρεσβείας έκαναν δήλωση ότι δεν μπορούσαν να του προσφέρουν οποιαδήποτε νομική βοήθεια επειδή δεν ήταν πολίτης της Ουκρανίας, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.--
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου