Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

«Εφιάλτης» για την Άγκυρα: F-35, καινούργιες κορβέτες, αναβάθμιση των F-16 block 50 και Harpoon γκρεμίζουν τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας θα έχει στα χέρια του ακόμη δύο πανίσχυρες Μοίρες έτοιμες να υποστηρίξουν κυρίως αποστολές κρούσης με τα ειδικά όπλα τα οποία θα διαθέτουν.

Μπορεί η Ελλάδα να βγήκε αλώβητη από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ με τον Ταγίπ Ερντογάν να μαζεύεται και να διοχετεύει όλη την προκλητική ρητορική του στο αεροπλάνο της επιστροφής, όμως τα καθοριστικά «ντιρέκτ» στην Άγκυρα δεν καταγράφηκαν στη Μαδρίτη αλλά στην Αθήνα. Στο πεδίο το οποίο οι γείτονες υπολογίζουν περισσότερο από κάθε τι άλλο. Αυτό της αποτρεπτικής ισχύος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τη συνεχή ενίσχυση τους.

Αναμφίβολα η πιο ισχυρή ‘’γροθιά’’ που δέχτηκαν οι γείτονες την εβδομάδα που πέρασε ήταν η ‘’με τη βούλα’’ είσοδος της Ελλάδας και της Πολεμικής μας Αεροπορίας στο πρόγραμμα των Stealth μαχητικών 5ης γενιάς F-35. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Μάιο η ‘’βόμβα’’ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα από το Λευκό Οίκο και δίπλα στον Τζο Μπάιντεν ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για μια Μοίρα F-35 όταν τα δημοσιονομικά της το επιτρέψουν. Τότε η Άγκυρα έσπευσε ως συνήθως να ειρωνευτεί την ‘’χρεοκοπημένη’’ Ελλάδα. Όμως η Αθήνα είχε πάρει τις αποφάσεις της. Το F-35 θα είναι το επόμενο μαχητικό το οποίο θα ενισχύσει τη ‘’φαρέτρα’’ της Πολεμικής Αεροπορίας. Έτσι μέσα σε τρία χρόνια ήρθαν τα ‘’πάνω κάτω’’. Και ενώ ήδη η Τουρκική αεροπορία θα διέθετε τουλάχιστον 20 Stealth μαχητικά βρέθηκε να παρακαλεί για αναβάθμιση των F-16. Ενώ η HAF να μπαίνει σε ρυθμούς Stealth και να προετοιμάζεται για ένα ακόμη άλμα, το μεγαλύτερο τις τελευταίες δεκαετίες. Την ώρα μάλιστα που ήδη ‘’τρέχει’’ η προμήθεια των 24 πανίσχυρων Γαλλικών Rafale και αναβαθμίζονται τα 83 F-16 σε διαμόρφωση Viper.

Το δεύτερο χτύπημα ήρθε στις αρχές της εβδομάδας. Αφού έγινε πράξη η πρόθεση για αναβάθμιση των 38 μαχητικών F-16 block 50 σε block 52+ adv. Εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο μπορεί σε επίπεδο εντυπώσεων να υπολείπεται όμως σε επίπεδο ουσίας να αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική είδηση. Καθώς στα 83 Viper θα προστεθούν ακόμη δύο Πολεμικές Μοίρες με 38 μαχητικά τα οποία θα διαθέτουν σχεδόν ανάλογες επιχειρησιακές δυνατότητες και θα ανεβάζουν κατακόρυφα την ‘’οροφή’’ των δικτυοκεντρικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων. Με άλλα λόγια το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας θα έχει στα χέρια του ακόμη δύο πανίσχυρες Μοίρες έτοιμες να υποστηρίξουν κυρίως αποστολές κρούσης με τα ειδικά όπλα τα οποία θα διαθέτουν.

Ταυτόχρονα η ενίσχυση του οπλοστασίου της HAF με τους αντιπλοικούς Αμερικανικής κατασκευής πυραύλους Harpoon τους οποίους αποκτούν τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ φέρνει νέα δεδομένα και προκαλεί εφιάλτες στον Τουρκικό στόλο. Αφού πλέον εκτός από τους ‘’φονικούς’’ Γαλλικούς πυραύλους Exocet θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τους ανάλογης αξίας Harpoon.

Στο τέλος της εβδομάδας καταγράφηκε και το τελευταίο ισχυρό ‘’χτύπημα’’ αυτή την φορά από το Πολεμικό Ναυτικό. Δεν ήταν άλλο από την ενημέρωση του πρωθυπουργού επί των τελικών προτάσεων του Ναυτικού Επιτελείου για τις καινούργιες κορβέτες του Στόλου αλλά και για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ. Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πλέον είναι ζήτημα ακόμα και λίγων εβδομάδων οι ανακοινώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για συμφωνία αγοράς τεσσάρων κορβετών και εκσυγχρονισμού των φρεγατών.

NEW POST


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου