Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Η μεγάλη σύγκρουση του Προέδρου Μπάιντεν με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ για τα F-16 που απαιτεί η Τουρκία

Σε εκτενές αφιέρωμα του Politico: σχολιάζεται ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν (Biden) μόλις μπήκε σε τροχιά σύγκρουσης με την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας εξαιτίας της πώλησης των μαχητικών F-16 στην Τουρκία, στην οποία εναντιώνονται δύο κορυφαία μέλη της, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός) και ο Τζιμ Ριτς (Ρεπουμπλικάνος)

Θεωρεί περίεργη την χρονική συγκυρία που ανακοινώθηκε η πώληση, υπονοώντας ότι έγινε ως αντάλλαγμα για να αρθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας.

Παραθέτει, ωστόσο, την περί του αντιθέτου διαβεβαίωση ανώτατου αξιωματούχου της κυβέρνησης ο οποίος ανέφερε ότι εάν οι ΗΠΑ είχαν αναλάβει το ρόλο του διαπραγματευτή, τότε, το τι έβαζαν στο τραπέζι θα ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Αντιθέτως φαίνεται να υπήρχε μια σιωπηλή κατανόηση ότι αν συναινέσει η Τουρκία στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα βελτιωθούν οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και ως εκ τούτου θα αυξηθούν οι πιθανότητες για την πώληση των F-16. Αλλά τίποτα δεν ειπώθηκε ανοιχτά – δεν υπήρχε λόγος να γίνει κάτι τέτοιο, αναφέρεται.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι τώρα υπάρχει μια επιπλέον πίεση στον Ρόμπερτ Μενέντεζ (Bob Menendez) και στον Τζιμ Ριτς (Jim Risch).

Ο Bob Menendez εναντιώνεται στην πώληση των F-16 στην Τουρκία καθώς θέλει να τιμωρήσει έναν αυταρχικό ηγέτη και γιατί ο Erdogan αγόρασε το ρωσικό σύστημα S-400.

Η Τουρκία απείλησε ότι θα αγοράσει ρωσικά μαχητικά σε περίπτωση που δεν αγοράσει τα F-15 αλλά ο Menendez θεωρεί ότι μπλοφάρει.

Από την άλλη, ο Jim Risch δήλωσε τον προηγούμενο μήνα στον Defense News ότι εναντιώνεται στην πώληση αλλά είναι ελαφρώς πιο δεκτικός από τον ομόλογό του.

«Είμαι θετικά διακείμενος προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά δεν έχω φτάσει ακόμα εκεί» φέρεται να δήλωσε. Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο θα μπορέσουν να διατηρήσουν τη στάση τους τώρα που η ομάδα του Προέδρου Biden θέλει μια συμφωνία με την Τουρκία η οποία με ένα «περίπλοκο και ιδιοτελή τρόπο έκανε αυτό που ήθελαν οι ΗΠΑ».

HellasJournal


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου