Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Η εικόνα της «Παναγίας Επιβλέπουσας» επέστρεψε ξανά σε χέρια ελληνικά

 

Με χαρά, συγκίνηση και ευλάβεια η Επιτροπή μνήμης 1821-2021 βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει πως η ιερή εικόνα Της «Παναγίας Της Επιβλέπουσας» από την Ανατολική Θράκη βρίσκεται ξανά σε χέρια ελληνικά.

Εδώ και μήνες από την στιγμή που εντοπίστηκε σε γκαλερί του εξωτερικού μελή μας εργάστηκαν μεθοδικά ώστε να συγκεντρώσουν χρήματα και το εθνικό & θρησκευτικό Αυτό κειμήλιο να επαναπατριστεί πριν βγει σε δημοπρασία.

Πολύτιμη υπήρξε η προσπάθεια των υποστηρικτών μας, δίχως την οποία δεν θα μπορούσαμε να έχουμε εκπληρώσει την αποστολή αυτή.

Δυστυχώς λίγες πληροφορίες έχουν διασωθεί για την ιερή εικόνα Αυτή. Αποτελεί τάμα φιλελλήνων έμπορων της ανατολικής Θράκης κατά την διάρκεια του 1821.

Από την μοναδικότητα του ονόματος Της, καθότι δεν υπάρχει αντίστοιχη εικόνα με την ίδια προσφώνηση, πιθανότατα αποτελούσε εικόνα με περίοπτη θέση στην λατρευτική ζωή των ορθοδόξων κατοίκων της περιοχής (ανεξαρτήτως εθνικότητας), ως αποτέλεσμα θαυμαστού γεγονότος.

Η εικόνα όπως και πολλά άλλα πολύτιμα κειμήλια βρέθηκε σε χέρια βουλγάρικα που τα οικειοποιήθηκαν, από όπου κατέληξε στο εξωτερικό επί κομμουνιστικού καθεστώτος με «νόμιμο τρόπο απόκτησης» που δυστυχώς συνοδεύει μεγάλο αριθμό κειμηλίων ελληνικής προέλευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Δεληγιαννίδη Γεώργιο, μέλος της επιτροπής, «Βούληση μας είναι να αποτελέσει κεντρικό έκθεμα στον μουσειακό χώρο που ετοιμάζουμε στην θεματική ενότητα ορθοδοξία και 1821, ώστε να μπορέσει το κοινό να θαυμάσει την Χάρη Της.»

Η ιερή αυτή εικόνα θα πλαισιώνεται και από εικόνες Μαρτύρων με τον βίο τους που μαρτύρησαν στα χέρια των Οθωμανών για την ορθόδοξη πίστη και την ελληνική τους καταγωγή.

Όσοι θέλετε να συμμετέχετε στη διάσωση εθνικών και θρησκευτικών κειμηλίων, μπορείτε να έρθετε σε επαφή με την Επιτροπή μνήμης 1821-2021, στο epitropi1821@gmail.com ή το www.1821.com.gr.

INFOGNOMON POLITICS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου