Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Εσπευσμένα στην Ελλάδα ο επικεφαλής του Λιβυκού Προεδρικού Συμβουλίου-Χαφτάρ: ''Στηρίζω τη νέα μεταβατική κυβέρνηση''

Η Λιβύη απομακρύνεται από την τουρκική επιρροή Ως γνωστό διεξήχθη σήμερα στην Αθήνα με τη συμμετοχή, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Κύπρου, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και της Γαλλίας η πρώτη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών του Φόρουμ Φιλίας («Philia Forum»).

Το Φόρουμ, διοργανώθηκε στο πλαίσιο της προώθησης και εμπέδωσης των πολυμερών δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ χωρών εταίρων στην ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται από τη Μεσόγειο έως τον Κόλπο.

Αξιοσημείωτο γεγονός είναι το σύνολο των συμμετεχόντων χωρών έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και υποστηρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.

Υπογραμμίστηκε από τους μετέχοντες ότι το Φόρουμ Φιλίας, όπως λέει και το όνομά του, δεν στρέφεται εναντίον κανενός, ούτε αποτελεί αμυντική συμμαχία. Αντιθέτως, είναι ανοιχτό σε όλες τις χώρες της περιοχής που ενστερνίζονται βασικές αρχές, όπως η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Η είδηση είναι ότι ο νέος επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης MOHAMMED AL-MNIFI θεωρείται πολύ πιθανό σήμερα να βρέθηκε στην Αθήνα από την οποία αναχώρησε αεροπορικώς για τη Λιβύη περίπου στις 13:30.

Λίγο αργότερα στις 16:45 περίπου ακολούθησε συνάντηση του με τον Στρατάρχη Χαφτάρ, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στη νέα προσωρινή Διοίκηση της Λιβύης που θα οδηγήσει τη χώρα στη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη τον Δεκέμβριο.

Τα παραπάνω μας οδηγούν συνειρμικά στην εκτίμηση, ότι ο Λίβυος επικεφαλής μόρφωσε άποψη "ιδίοις όμασι" για τις θέσεις των μετεχόντων χωρών στο Φόρουμ Φιλίας και για το γεγονός ότι είναι ανοικτό προς όλους.

Η Λιβύη έχει ανάγκη από τη βοήθεια των Αραβικών χωρών του Κόλπου και της Αιγύπτου στο νέο ξεκίνημά της, για αυτό και είναι βαρύνουσας σημασίας η συμμετοχή τους.

Επίσης η συνάντηση που είχε ο Λίβυος επικεφαλής αμέσως μετά με τον Χαφτάρ και η δήλωση στήριξης που έλαβε από αυτόν, είναι ενδεικτικό ότι η Λιβύη απομακρύνεται από την τουρκική επιρροή.

Κλείνοντας να υπενθυμίσουμε τη δήλωση του Ερντογάν, ημέρες πρίν, ότι η Τουρκία θα αποχωρήσει στρατιωτικά από τη Λιβύη αν νωρίτερα αποχωρήσουν άλλες δυνάμεις από τη χώρα και τη δήλωση Μπάϊντεν με την οποία καλούσε όλες τις ξένες δυνάμεις να αποχωρήσουν από τη Λιβύη, αφήνοντας τον ΟΗΕ να κάνει το έργο του, οδηγώντας τη χώρα σε ελεύθερες εκλογές τον Δεκέμβριο.

Όλα δείχνουν ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο θα ακυρωθεί, συμπαρασύροντας το όραμα της "Γαλάζιας Πατρίδας" σε πλήρη ακύρωση της από τη Διεθνή κοινότητα.

Παναγιώτης Νάστος

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου