Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Τρεις "λεπτομέρειες" για την κρίση στα Ίμια

Ως ελάχιστο φόρο τιμής για τους Ήρωες των Ιμίων ακολουθούν δύο ντοκουμέντα και ένα κείμενο για να θυμόμαστε το ποιος και γιατί …..

Το πρώτο είναι φωτογραφία με τους 6 χειριστές των Α-7 την παραμονή των Ιμίων, στο τελευταίο Briefing πριν ανεβούν στα αεροσκάφη και περιμένουν μάταια…. την εντολή για βομβαρδισμό των στόχων τους. Κοιτάξτε το βλέμμα τους , κοιτάξτε την χαρά στα πρόσωπά τους και πως περιπαίζουν την κρισιμότητα της στιγμής και βγάλτε συμπεράσματα για το τι θα ακολουθούσε!!!..


Το δεύτερο είναι το σήμα που έστειλε ο Α/ΓΕΝ από το κέντρο επιχειρήσεων την ίδια στιγμή που ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Πάγκαλος έδινε συνέντευξη στην TV στον Χατζηνικολάου, ο τότε Πρωθυπουργός Σημίτης ζήταγε τον Α/ΓΕΕΘΑ να κατέβη στη Βουλή στο γραφείο του να ενημερωθεί και λίγο πριν τα τρία στελέχη του ΠΝ  Χ. Καραθανάσης, Ε. Γιαλοψός, Π. Βλαχάκος, θα χάσουν τη ζωή τους σε αποστολή αναγνώρισης με ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο με πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες, έπειτα από εντολή του Σημίτη.

Το τρίτο, οι Ήρωες των Ιμίων γιατί όταν »κάποιοι΄΄ κάνουν τα πάντα για να ξεχαστούν εμείς έχουμε διπλή υποχρέωση να τους θυμόμαστε.    

   


«Λεπτομέρειες» για την κρίση στα Ίμι

Κάποιες "λεπτομέρειες" από τη νύχτα των Ιμίων (30-31 Ιανουαρίου 1996), που παρότι έχουν παρέλθει 25 χρόνια παραμένουν εγκλωβισμένες στο σκοτάδι και στην αχλύ του μυστήριου, αλλά και της αμφισβήτησης, για να μην εκτεθούν οι πρωταγωνιστές.

Πρώτον, ο ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλακόπουλος, τότε επικεφαλής της ΕΥΠ, είχε μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου και ζητούσε να ενημερώσει επειγόντως τον πρωθυπουργό, για μια πολύ σοβαρή πληροφορία, σχετικά με τα Ίμια. Ο Σημίτης δεν του επέτρεψε να μπει στην Αίθουσα και τον παρέπεμψε, να ενημερώσει τον Τάσο Μαντέλη. Ο τελευταίος απάντησε στον Βασιλακόπουλο "αργότερα", διότι ήταν ότι είναι πολύ απασχολημένος, ναι καλά διάβασατε ο Μαντέλης!

Ο Αρχηγός της ΕΥΠ είχε την πληροφορία, ότι επίκειται η απόβαση στη μία από τις δυο βραχονησίδες των Ιμίων, τουλάχιστον μία ώρα πριν να πραγματοποιηθεί η απόβαση των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων! Την ίδια στιγμή έμπαιναν στον χώρο συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ διάφοροι κομματικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, από περιέργεια, έτσι για να μάθουν τι γίνεται "ρε σύντροφε".

Δεύτερον, θα πρέπει κάποτε να απαντηθεί, επισήμως, το εξής καίριο ερώτημα: Γύρω στη μία μετά τα μεσάνυχτα της 31ης Ιανουαρίου, η τουρκική φρεγάτα "Γιαβούζ" προσεγγίζει την αφύλαχτη Δυτική Ίμια σε απόσταση 100 μ. από την ακτή. Απονηώεται από την τουρκική φρεγάτα ελικόπτερο και κατευθύνεται προς την ελληνική βραχονησίδα. Η πληροφορία μεταφέρεται αμέσως στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Επειδή ο Α/ΓΕΕΘΑ με εντολή του πρωθυπουργού βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου(!), ο αντικαταστάτης του, Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Σταμπουλής, δίνει αμέσως εντολή κατάρριψης του τουρκικού ελικοπτέρου.

Η εντολή είναι προς τους Κυβερνήτες της Φρεγάτας "Ναυαρίνο" και "Έλλη". Η εντολή δεν εκτελείται! Γιατί; Και το "απίστευτο"; Το περιστατικό αυτό (αν αληθεύει), το πληροφορήθηκε ο Α/ΓΕΕΘΑ την επόμενη μέρα! Μετά την βεβαιωμένη κατάληψη της βραχονησίδας Ίμια από Τούρκους κομάντος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Χρ. Λυμπέρης, πρότεινε στην Κυβέρνηση τον βομβαρδισμό της νησίδας, πρόταση που είχε απορρίψει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Η Ελλάδα μίκρυνε μετά τα Ίμια

Τρίτον, ενδεικτικό της κωμικοτραγικής συνεδρίασης του "ΚΥΣΕΑ" υπό τον Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι, ότι κείνο το βράδυ έγινε μερική επιστράτευση τοπικών εφεδρειών στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, εν αγνοία του πρωθυπουργού και των υπουργών που μετείχαν στο ΚΥΣΕΑ, με εξαίρεση του ΥΠΕΘΑ Γεράσιμο Αρσένη που είχε συναινέσει προφορικά(!) στην πρόταση του υφυπουργού και πρώην Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Πτέραρχου ε.α. Νίκου Κουρή, αλλά "ξέχασε" ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να ενημερώσει τον πανικόβλητο Πρωθυπουργό!

Παρόλα αυτά, εκείνο το βράδυ, Μονάδες Τεθωρακισμένων, Πεζικού και Πυροβολικού στον Έβρο και τα Νησιά του Αιγαίου, είχαν μετακινηθεί στις θέσεις Μάχης και οι Διοικητές τους είχαν λάβει πολεμική αποστολή και πάλι εν αγνοία του ΚΥΣΕΑ! Για να είμαστε ειλικρινείς το ΚΥΣΕΑ δεν συνεκλήθη εκείνη τη νύχτα!! Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη χειρότερο. Ο Σημίτης επιχείρησε να επιρρίψει τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησής του στις Ένοπλες Δυνάμεις! Πράξη ανέντιμη, ανήθικη και σπιθαμιαίου πολιτικού διαμετρήματος.

Τέταρτον, το κόστος, εκείνης της θυελλώδους, κυριολεκτικά και μεταφορικά, νύχτας των Ιμίων, αποδείχτηκε πολύ βαρύ για την Ελλάδα. Τη νύχτα εκείνη η Ελλάδα πόνεσε, μάτωσε, διασύρθηκε, προδόθηκε, μίκρυνε! Τρία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού οι Χ. Καραθανάσης, Ε. Γιαλοψός, Π. Βλαχάκος, θα χάσουν τη ζωή τους.

Είναι το πλήρωμα του ελικοπτέρου, που εκτέλεσε αποστολή αναγνώρισης στα Ίμια και κατά την επιστροφή του, θα συντριβεί στη θάλασσα. Ο πρωθυπουργός Σημίτης, έδωσε εντολή στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Χρήστο Λυμπέρη, να στείλει ένα ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο σε αποστολή αναγνώρισης, επάνω από καταληφθέν ελληνικό έδαφος και να βεβαιώσει την κατάληψη!

Καπούτσης Χρήστος 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου