Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Και οι φρεγάτες «Belharra» στην ατζέντα Κ.Μητσοτάκη - Ε.Μακρόν


Σύμφωνα με πληροφορίες από την Γαλλική πρωτεύουσα ο Εμμανουέλ Μακρόν θα συζητήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνάντηση που θα έχουν εντός της ημέρας και για τις φρεγάτες Belharra.
Οι γαλλικές φρεγάτες αποτελούν την πρώτη επιλογή του Πολεμικού Ναυτικού και έχουν τη δυνατότητα να φέρουν το βλήμα SCALP Naval με ακτίνα δράσης τα 1000χλμ.

Φυσικά ψηλά στις συζητήσεις θα είναι η ρευστή κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και η ανάγκη ισχυρής αποτρεπτικής παρουσίας από τις δυο χώρες-και όχι μόνο- ώστε να περιοριστούν δραστικά οι θαλάσσιες οδοί του παράνομου εμπορίου είτε αυτό είναι πετρέλαιο είτε όπλα για τα αιματηρά χέρια των διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων. 

Τον πρωθυπουργό θα συνοδέψει και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας.

Για να συμβεί όμως αυτό απαιτούνται τα ανάλογα μέσα, κυρίως από την χώρα μας η οποία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής πολλές φορές από το θέατρο των γεγονότων ενώ εμπράκτως έχει αποδείξει πως είναι η ουσιώδης ασπίδα απέναντι σε πολλές απειλές που ξεπηδούν στην ευρύτερη περιοχή.

Η εμπρηστική συμπεριφορά της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και το Αιγαίο επίσης είναι ψηλά στον κατάλογο καθώς η Τουρκία δεν σταματά να προκαλεί σε μια περιοχή που και η Γαλλία έχει αποκτήσει ενεργειακά συμφέροντα, πράγμα που φροντίζει ο  Ταγίπ Ερντογάν να αμελεί. 

Η πιθανή ανοιχτή γαλλική χρηματοδότηση από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι Γαλλικές τράπεζες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της αγοράς των φρεγατών.

Ως δεύτερη προσφορά των Γάλλων πιθανό να είναι η ανακοίνωση πως εντοπίζεται η οδός για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που αναζητούν οι δυο πλευρές και αφορά τις φρεγάτες τύπου «Belharra», για τις οποίες το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως ενδιαφέρεται.

Η Γαλλική πρόταση αν γίνει, πιθανότατα δεν θα διαφοροποιηθεί κατά πολύ από την αρχική πριν περίπου δυο χρόνια.

Δηλαδή τα περίπου 2 δισ. Ευρώ να είναι αυτά που θα χρηματοδοτήσουν τις δυο πρώτες Ελληνικές φρεγάτες «Belhara» και τα επόμενα δυο πλοία να κατασκευαστούν στα ελληνικά ναυπηγεία, μια υπόθεση βέβαια που χωρά μεγάλη κουβέντα και ανάλυση.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου, το Μέγαρο Μαξίμου εδώ και εβδομάδες είχε ζητήσει πλήρη ενημέρωση για όλα τα τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν να κάνουν με την Γαλλία ώστε ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Ελληνική αποστολή να είναι πολύ διαβασμένη για το που βρισκόμαστε και το που πρόκειται απ’ εδώ και στο εξής να βαδίσουμε. 

Οι ίδιες πηγές μάλιστα σημείωναν πως κατά τις συζητήσεις των δυο πλευρών πρόκειται να γίνει μια πολύ σοβαρή, πρώτη της νέας κυβέρνησης, διερευνητική κουβέντα για τους τρόπους με τους οποίους η Γαλλία προτίθεται να βοηθήσει στην αναζητούμενη επαύξηση της αποτρεπτικής ισχύς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες. 

PRONEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου