Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Επιστρέφει μετά από δύο αιώνες: Ο Μακρόν στέλνει τη μετόπη του Παρθενώνα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.


Στην Αθήνα θα έρθει το 2021 για πρώτη φορά εδώ και δύο αιώνες η μετόπη από τη νότια όψη του Παρθενώνα που βρίσκεται στο Λούβρο και θα εκτεθεί στη χώρα μας.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν αποδέχθηκε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θεωρεί ότι η μετόπη αποτελεί μοναδική συμβολή στον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. 

Η μία από τις μετόπες του Παρθενώνα βρίσκεται στην Αθήνα, άλλη μία στο Λούβρο και 15 στο Βρετανικό Μουσείο, μετά τη λεηλασία των γλυπτών από τον Έλγιν. 

Πλην της μετόπης, το 2021 θα υπάρξει έκθεση με μοναδικά εκθέματα από το Λούβρο και από άλλα ιδρύματα στο Μουσείο της Ακροπόλεως και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο των Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα να πραγματοποιηθεί έκθεση χάλκινων ευρημάτων από την Ελλάδα για πρώτη φορά στο Λούβρο.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι αποτελεί μοναδική συμβολή στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση ότι ο Γάλλος Πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, να έρθει από το Λούβρο και να εκτεθεί η μετόπη από τη νότια όψη του Παρθενώνα.

Σύμφωνα το Μουσείο του Λούβρου, η Mετόπη απεικονίζει μία σκηνή από την Κενταυρομαχία, τον πόλεμο μεταξύ των μυθικών Κενταύρων και των Λαπιθέων και αγοράστηκε από το Μουσείο το 1818. 

Το  κομμάτι από τη Μετόπη το εντόπισε στην Ακρόπολη των Αθηνών το 1788 ο τότε πρόξενος των Γάλλων στην Αθήνα και  αριστοκράτη συλλέκτη Louis François Sébastien Fauvel, ο οποίος, σύμφωνα με την Wikipedia και το Μουσείο, το έστειλε στο Παρίσι.

Ικανοποιημένη η κυβέρνηση για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Γαλλία.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται απολύτως ικανοποιημένη για τις επαφές στο Παρίσι. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την συνάντηση, από το Παρίσι ξεκίνησε η προσπάθειά του να αλλάξει το αφήγημα για την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και πέραν του Ατλαντικού. 

Την επόμενη Πέμπτη, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ, ακολουθεί επίσκεψή του στο Άμστερνταμ και το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Σύνοδο του ΟΗΕ. Παράλληλα, έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για συνάντηση στο περιθώριο με τον πρόεδρο Τράμπ.

Αποτιμώντας την επίσκεψη, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν ότι η επίσκεψη στο Παρίσι ήταν η πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση της δεκαετούς κρίσης και την απόφαση του ελληνικού λαού στις 7 Ιουλίου να γυρίσει οριστικά σελίδα. Η συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, και διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν στα γαλλικά δίχως διερμηνέα, εξασφαλίζοντας περισσότερο χρόνο και άμεση επικοινωνία, για όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Άλλωστε και η συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στο France 24 ήταν σε άπταιστα γαλλικά.

Ισχυρό μήνυμα στήριξης στην Κύπρο από τον Μακρόν.

Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στην οποία η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας. Ενδεικτικό της ικανοποίησης που υπάρχει στην ελληνική πλευρά είναι ότι ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με δημοσιογράφους επισήμανε την δημόσια δήλωση του κ. Μακρόν, ότι Γαλλία και ΕΕ θα εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο σχετικά με τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. «Δεν θα δείξουμε την παραμικρή αδυναμία στον τομέα αυτόν» δήλωσε συγκεκριμένα ο Γάλλος Πρόεδρος.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για την συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας στον αμυντικό τομέα και σύμφωνα με πληροφορίες στους προσεχείς μήνες θα υπάρξουν ενέργειες στο πεδίο αυτό.

Απόλυτη προτεραιότητα η ανάπτυξη.

Στο πεδίο της οικονομίας και των επενδύσεων ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Γαλλίας συμφώνησαν στην έμφαση που πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη ως απόλυτη προτεραιότητα. Ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε την κεντρική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% το 2020 -για τα εισοδήματα του 2019- και στη συνέχεια στο 20% το 2021 για τα εισοδήματα του 2020 και απηύθυνε πρόσκληση στους Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα ώστε να βρεθούν μπροστά από τις εξελίξεις και να ενισχύσουν από την πλευρά τους την αναπτυξιακή δυναμική που διαμορφώνεται. Το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών είναι σημαντικό και καλύπτει σειρά τομέων όπως η ενέργεια, τα δίκτυα οι κατασκευές και ο τουρισμός.

Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον Γάλλο Πρόεδρο τη βούλησή του, η Ελλάδα να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU) να αποκτήσει τις μόνιμες, σταθερές και αναγκαίες δομές που χρειάζεται, για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις όπως οι πυρκαγιές. Ο ρόλος του κ. Μακρόν στο ζήτημα αυτό είναι κεντρικός και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για στενή συνεργασία.

PRONEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου