Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Γροθιά στο...«δόξα πατρί» της Τουρκίας. Η Κύπρος υπέγραψε State Partnership Programme με τη Εθνοφρουρά του New Jersey των ΗΠΑ

Νέα εποχή στις στρατιωτικές σχέσεις Λευκωσίας και Ουάσιγκτον Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή υπογραφής, σε στρατιωτικό επίπεδο, της Δήλωσης Προθέσεων μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Εθνοφρουράς της Πολιτείας New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με την οποία εγκαινιάστηκε η ένταξη της Εθνικής Φρουράς στο State Partnership Program (SPP).

Τη Δήλωση Προθέσεων υπέγραψαν ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης και η Διοικήτρια της Εθνοφρουράς της Πολιτείας New Jersey Ταξίαρχος Lisa J. Hou, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας κ. Μιχάλη Γιωργάλλα και της Πρέσβεως των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Κύπρο κας Julie Fisher, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιείται στην Κύπρο από αξιωματούχους της Πολιτείας του New Jersey από τις 28 μέχρι τις 30 Μαρτίου 2023.

Στην τελετή παρευρέθηκε ο τέως Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Πολιτείας του New Jersey, καθώς και ο Διευθυντής για θέματα Ευρώπης και ΝΑΤΟ των ΗΠΑ κ. Andrew L. Winternitz.

Μέσω του State Partnership Program, εγκαινιάζεται η συνεργασία μεταξύ της Εθνοφρουράς του New Jersey και της Εθνικής Φρουράς. Στόχοι της συνεργασίας, μεταξύ άλλων, είναι η ανάπτυξη εμπειρογνωμοσύνης και δυνατοτήτων σε συγκεκριμένους στρατιωτικούς τομείς όπως οι τομείς των  επικοινωνιών, πληροφοριών, κυβερνοάμυνας, ιατρικών διαδικασιών, εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, στρατονομίας, εκπαίδευσης προσωπικού, ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων, υποστήριξης στην αντιμετώπιση καταστροφών, και έρευνας και διάσωσης.

Να θυμίσουμε πως την Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2023, o Αρχηγός Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Ταξίαρχο Lisa J. Hou, της Εθνικής Φρουράς του New Jersey, επικεφαλής Αξιωματικό για το Πρόγραμμα Εταιρικής Συνεργασίας (State Partnership Program - SPP), μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και της Πολιτείας του New Jersey. 

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα ακόμα βήμα στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στην Κύπρο και τις ΗΠΑ, οι οποίες τους τελευταίους μήνες έχουν δώσει απτά δείγματα στροφής στη πολιτική τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μια στροφή που τις φέρνει πιο κοντά στη Λευκωσία και πιο μακριά από την Άγκυρα.

Η πλέον συμβολική κίνηση τους τελευταίους μήνες ήταν η άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία ενώ διόλου ευκαταφρόνητη ήταν και η κίνηση των ΗΠΑ να στείλουν μαχητικά στελθ που στάθμευαν στην Κρήτη, να πετάξουν πάνω από την κατεχόμενη Καρπασία της Κύπρου με βάση ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν οι Κυπριακές Αρχές.

Δεν είναι επίσης διόλου τυχαίο το γεγονός των συνεχών στρατιωτικών συνεργασιών ανάμεσα στην Εθνική Φρουρά και τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.

Από 11 έως 17 Φεβρουαρίου 2023, συνδιοργανώθηκε από την Εθνική Φρουρά και τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στο πλαίσιο της ευρύτερης άσκησης «SILVER FALCON - 2023», η άσκηση ειδικών επιχειρήσεων μικρής κλίμακας, με την επωνυμία «SILVER FALCON SOFEX - 2023», με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων της Διοίκησης Καταδρομών και της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΕΔ των ΗΠΑ (USEUCOM). 

Ο ευρύτερος σκοπός της άσκησης, ήταν η συνεκπαίδευση του προσωπικού στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν στη διαχείριση κρίσεων και σε επιχειρήσεις υποστήριξης εκκένωσης αμάχων. Ειδικότερα, το σενάριο της «SILVER FALCON SOFEX - 2023», περιλάμβανε, διάφορα είδη βολών μάχης ατομικού και ομαδικού - βαρέως οπλισμού, βασικών οδηγιών επιχειρήσεων περιπόλου και τακτικές κινήσεις τμημάτων σε διάφορα σενάρια, καθώς και εξάσκηση του προσωπικού σε επιχειρήσεις εκκαθάρισης οχυρωμένης τοποθεσίας. 

Μαρίνος Γκασιάμης

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου