Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Politico: H Γερμανία σκληραίνει τη στάση της, συγκρούεται με την Τουρκία

Τα απόνερα της επίσκεψης Μπέρμποκ Διάθεση της Γερμανίας να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία βλέπει το περιοδικό Politico.

Ως σημάδι σκλήρυνσης της στάσης της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία ερμηνεύει το Politico την έντονη “ανταλλαγή” απόψεων Μπέρμποκ-Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της ΥΠΕΞ της Γερμανίας στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήταν ήδη έξαλλος με τα σχόλια που έκανε νωρίτερα την ίδια ημέρα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα επισημαίνοντας τη δήλωση της υπουργού εξωτερικών της Γερμανίας ότι “τα ελληνικά νησιά Λέσβος, Χίος, Ρόδος και πολλά άλλα είναι ελληνικά εδάφη και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα αμφισβητήσει”.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται και η δήλωση Τσαβούσογλου που “νοστάλγησε” την Άνγκελα Μέρκελ.

“Όταν η Μέρκελ ήταν εκεί, η θέση της Γερμανίας ήταν ισορροπημένη, θα μπορούσε να μεσολαβήσει”, είπε ο Τσαβούσογλου για να καταλήξει ότι “τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν πρέπει να αποτελούν εργαλείο πρόκλησης και προπαγάνδας ειδικά από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά”, είπε.

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά και στα όσα είπε ο Νίκος Δένδιας για τις γερμανικές αποζημιώσεις, τη διευθέτηση των οποίων χαρακτήρισε “κυρίως θέμα αρχής”, που θα βοηθούσε τις ελληνογερμανικές σχέσεις και κατέληξε με την απάντηση που έδωσε η γερμανίδα ΥΠΕΞ.

“Κατανοώ ότι, σε αντίθεση με τη Γερμανία, η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι αυτό το νομικό ζήτημα έχει κλείσει. Νομίζω ότι έχουμε μια καλή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε περαιτέρω”, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν συζητήσεις για επενδύσεις σε πόλεις και χωριά που επλήγησαν από τη γερμανική κατοχή εν καιρώ πολέμου.

kurdishvoice.gr

INFOGNOMON  POLITICS


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου