Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Τελεσίγραφο ΗΠΑ προς τουρκικές εταιρείες: “Μην συνεργάζεστε με τη Ρωσία – Ετοιμάζονται κυρώσεις”

Η Wall Street Journal δημοσιεύει το έγγραφο...Η κυβέρνηση Μπάιντεν προειδοποίησε τις τουρκικές επιχειρήσεις να μην συνεργάζονται με ρωσικά ιδρύματα και άτομα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις, εντείνοντας τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ που διατηρεί ισχυρές σχέσεις με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της εισβολής της στην Ουκρανία, γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal.

Σε επιστολή με ημερομηνία 22 Αυγούστου προς το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Τουρκίας, την οποία έχει στην διάθεση της η Wall Street Journal, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γουόλι Αντεγιέμο ανέφερε ότι οι τουρκικές εταιρείες κινδυνεύουν να υπαχθούν σε αμερικανικές κυρώσεις, εάν συνεργαστούν με άτομα από την Ρωσία που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Στην επιστολή γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις ρωσικές τράπεζες. «Σχέσεις με Ρώσους πολίτες και οργανισμούς που έχουν υποστεί κυρώσεις, μπορεί να έχουν ως συνέπεια τουρκικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις να υποστούν κυρώσεις» αναφέρεται στην επιστολή. Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι, στις τουρκικές τράπεζες που διατηρούν σχέσεις ανταπόκρισης με ρωσικές τράπεζες, θα τους απαγορευθεί να έχουν σχέσεις με αμερικανικές τράπεζες.

Η προειδοποίηση αυτή συνιστά επιβεβαίωση των αυξανόμενων πιέσεων που ασκούνται στην Άγκυρα εκ μέρους της Ουάσιγκτον. Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν υποστήριξε τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας ως τιμωρία για την εισβολή που πραγματοποίησε στην Ουκρανία.

Όπως γράφει η Wall Street Journal, αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία να μετατραπεί σε καταφύγιο ρωσικών κεφαλαίων. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με τον Τούρκο ομόλογο του, κατά την διάρκεια της οποίας ο Γουόλι Αντεγιέμο εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι η Τουρκία χρησιμοποιείται από τους Ρώσους για να παρακάμψουν τις κυρώσεις. Ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε διαβεβαιώσει τον Αμερικανό ομόλογό του για το ότι στις τουρκικές εταιρείες και πολίτες δεν επιτρέπεται να παραβιάζουν τις διεθνείς κυρώσεις.

Η Τουρκία διπλασίασε τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία αψηφώντας τις κυρώσεις

Η Τουρκία διπλασίασε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας χρηματιστηριακής αξιολόγησης Refinitiv Eikon, στο πλαίσιο της διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών παρά τις κυρώσει της Δύσης κατά της Μόσχας.

Όπως αναφέρει το Reuters, το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας «ανθεί», καθώς τουρκικές εταιρείες που δεν δεσμεύονται από τις δυτικές κυρώσεις δραστηριοποιήθηκαν για να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε από τις επιχειρήσεις της ΕΕ που εγκατέλειψαν τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η Τουρκία έχει αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων του πετρελαίου από τα Ουράλια και του Siberian Light, πέραν των 200.000 βαρελιών την ημέρα (bpd), σε σύγκριση με μόλις 98.000 βαρέλια την ημέρα για την ίδια περίοδο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν στις αρχές Αυγούστου και συμφώνησαν να ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο μεγαλύτερος όμιλος διυλιστηρίων της Τουρκίας Tupras και το διυλιστήριο STAR της SOCAR του Αζερμπαϊτζάν αύξησαν σημαντικά τις παραλαβές τους από τη Ρωσία σε ποικιλίες Urals και Siberian Light, μειώνοντας αντίστοιχα τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Βόρεια Θάλασσα, το Ιράκ και τα κοιτάσματα της Δυτικής Αφρικής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Φέτος, οι τιμές του ρωσικού πετρελαίου υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά έναντι του Brent, ενώ οι τιμές πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας και του Ιράκ σταδιακά άρχισαν να μειώνονται.

Το διυλιστήριο STAR εκτιμάται ότι αγοράζει περίπου 90.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από τη Ρωσία, από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2022, σε σύγκριση με τα 48.000 βαρέλια την ημέρα την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon.

Τα διυλιστήρια Tupras αγοράζουν περίπου 111.000 βαρέλια την ημέρα πετρελαίου από τη Ρωσία, το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με μόλις 45.000 βαρέλια την ημέρα την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία.

«Η επιλογή για τα διυλιστήρια της Τουρκίας ήταν προφανής, καθώς δεν έχουν περιορισμούς στο ρωσικό πετρέλαιο» δήλωσε ένας χρηματιστής που ειδικεύεται στην αγορά πετρελαίου της Μεσογείου, ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας. Πρόσθεσε δε ότι τα αυξημένα περιθώρια διύλισης του ουραλικού πετρελαίου ενίσχυσαν την κερδοφορία των διυλιστηρίων της Τουρκία

WAR NEWS 24/7


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου