Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Παρίσι - Βερολίνο στριμώχνουν την Άγκυρα για το «Αμπντουλχαμίτ Χαν»: Το ελληνικό σχέδιο αντίδρασης

Η Αθήνα τελεί σε καθεστώς απόλυτης εγρήγορσης, με έτοιμα σχέδια κλιμακωτής αντίδρασης απέναντι σε κάθε πιθανή ρότα που μπορεί να χαράξει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον προκλητικό πλου του τουρκικού, πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίτ Χάν».

Η πορεία δυτικής κατεύθυνσης, πέραν του 28ου μεσημβρινού θα θέσει σε εφαρμογή την επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Λερναία Ύδρα», η οποία προβλέπει τη βαθμιαία εμπλοκή των μονάδων επιφανείας και των επίλεκτων τμημάτων από τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή. Είναι ξεκάθαρη άλλωστε η διακήρυξη ότι η ελληνική αντίδραση στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας δεν θα είναι σημειακή.

Εν αναμονή πάντως της έκδοσης της Navtex, δεν περνά απαρατήρητη η επιλογή της τουρκικής ηγεσίας, μέσα από το ρητορικό «ξεστράτισμα», στο οποίο υπέπεσε ο Ιμπραήμ Καλίν, να προσδιορίσει την περιοχή των ερευνών του τουρκικού πλοίου.

Το θαλάσσιο «οικόπεδο» στο βορρά της Κύπρου που υπέδειξε ο εξ απορρήτων του Τούρκου Προέδρου προφανώς και δεν αίρει τον ελληνικό συναγερμό, καθώς μπορεί να αποτελεί έναν τακτικό ελιγμό της Άγκυρας. Από την άλλη όμως κατά την ελληνική εκτίμηση προκύπτει ένα συμπέρασμα από το σήμα του Ιμπραήμ Καλίν. Παρά τα διπλωματικά «φάλτσα», φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με το κοινό μήκος κύματος στο οποίο εκπέμπονται τα μηνύματα από Ουάσιγκτον, Βερολίνο και Παρίσι κατά των επιθετικών αξιώσεων της Άγκυρας.

Η συνέχεια στη στροφή που διαγράφει η γερμανική διπλωματία έναντι των τουρκικών προκλήσεων, προκαλεί εύλογα χαμόγελα στην Αθήνα. Το επίπεδο της ελληνικής ικανοποίησης ανεβάζει και ο ηχηρός τρόπος που αποτυπώνεται αυτή η γερμανική στροφή μέσα από τα ξεκάθαρα μηνύματα της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ,τόσο κατά την παρουσία της στην Ελλάδα, όσο κυρίως κατά την δημόσια τοποθέτησή στην οποία προέβη έχοντας δίπλα της τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στην κυβέρνηση βλέπουν στις δημόσιες δηλώσεις Μπέρμποκ επί ελληνικού εδάφους, την πλήρη υιοθέτηση των ελληνικών θέσεων για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών ταυτόχρονα με την αυστηρή επισήμανση προς την Άγκυρα ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Για την ελληνική πλευρά, τεκμήριο της γερμανικής στοίχισης αποτελούν και οι στοχευμένες διαρροές που έγιναν στην δημοσιογραφική αποστολή που συνόδευε την Αναλένα Μπέρμποκ στα ταξίδια της σε Ελλάδα και Τουρκία. Αυτές συμπυκνώνονται στο μήνυμα ότι πλέον έχει αλλάξει το πρίσμα αξιολόγησης των τουρκικών αμφισβητήσεων. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, αποτελούν μια συνειδητή στρατηγική επιλογή της Τουρκίας στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα και συνολικά την ΕΕ, με στόχο την διασάλευση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, θέτοντας δυνητικά σε κίνδυνο και την ειρήνη στην περιοχή.

Η κυβερνητική αποτίμηση κατατείνει στο ότι η γερμανική μετατόπιση, αποτελεί το επιστέγασμα των σχεδιασμών της ελληνικής διπλωματίας, που δρέπει τους καρπούς αφενός της ψύχραιμης και αποφασιστικής στάσης καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου έντασης που δημιουργεί η Άγκυρα. Αφετέρου του διπλωματικού μαραθωνίου στον οποίο αποδύεται η Αθήνα από το 2019, με τη διεύρυνση των συμμαχιών αλλά και τη διεθνοποίηση της τουρκικής απειλής η οποία εδράζεται σε ντοκουμέντα αλλά και χάρτες.

CNN.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου