Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Υψηλόβαθμη παρέμβαση Ισραήλ: Χωρίς την Αλεξανδρούπολη η ασφάλεια του ΝΑΤΟ είναι νεκρή – Το λιμάνι να πάρουν οι ΗΠΑ!

Ζητούν Αμερικανό ενεργειακό Επίτροπο

Χωρίς την Αλεξανδρούπολη, η υπερατλαντική ασφάλεια είναι νεκρή, αναφέρει το Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (JINSA), συμπληρώνοντας πως η ανάπτυξη της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου είναι εντυπωσιακή.

Στην ανάλυση, την οποία υπογράφουν οι Τζόναθαν Ρουχ και Αρί Κικουρέλ, ο λιμένας χαρακτηρίζεται ως ένα «ζωτικό» αλλά συνάμα «αναξιοποίητο στρατηγικό κεφάλαιο» για ΗΠΑ και Ευρώπη.

«Για αυτό τον λόγο, το λιμάνι πρέπει να το πάρει αμερικανική εταιρεία!»… Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναβάθμισε το στρατηγικό προφίλ και τις δυνατότητες της Αλεξανδρούπολης, μιας κάποτε παραμελημένης ελληνικής πόλης στο βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, στα σύνορα με την Τουρκία και τη Βουλγαρία.

Σύμβολο ανάπτυξης της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και εταίρου ασφαλείας των ΗΠΑ, η Αλεξανδρούπολη προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για την επίτευξη κοινών διατλαντικών στόχων για τη μείωση της ευρωπαϊκής εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, την ενίσχυση της ευάλωτης ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και τη διασφάλιση ότι οι σοδειές της Ουκρανίας μπορούν να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον κόσμο.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ενεργήσουν σε συνεννόηση με τους συμμάχους τους, για να εξασφαλίσουν αυτούς τους στόχους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να απογαλακτιστεί ακόμη από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες χωρίς εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από και μέσω της ανατολικής Μεσογείου, η οποία διαθέτει σημαντικά —και αυξανόμενα— αποθέματα.

Δεδομένων των σοβαρών υλικοτεχνικών σημείων συμφόρησης που εκτείνονται προς τα ανατολικά από την καρδιά της ηπείρου, σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη του ιστορικού ρόλου της Τουρκίας ως νοτιοανατολικής άγκυρας της συμμαχίας, το ΝΑΤΟ χρειάζεται νέες διαδρομές από τον Νότο για να προβάλει ισχύ εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας – και οι δύο επιχειρούν σοβαρές εισβολές την ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ταυτόχρονα, τα ουκρανικά σιτηρά πρέπει να παρακάμψουν έναν ρωσικό ναυτικό αποκλεισμό και τα τουρκικά Στενά καθώς κατευθύνονται νότια προς τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.

Ιδανική τοποθεσία

Η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία για να βοηθήσει, όπως εξηγεί νέα έκθεση του Εβραϊκού Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (JINSA).

Τα πλοία που ελλιμενίζονται στο λιμάνι της μπορούν να εκφορτώσουν απευθείας και να φορτώσουν από τις σιδηροδρομικές γραμμές που διασχίζουν τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και βόρεια μέχρι την Πολωνία.

Εκτός από ένα αεροδρόμιο και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, η πόλη είναι επίσης ο κόμβος για ένα δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, καθώς και μια υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ εγκατάσταση εισαγωγής LNG που συνδέεται στην ενδοχώρα με ένα διευρυνόμενο πλέγμα αγωγών φυσικού αερίου.

Αυτή η υποδομή δίνει τη δυνατότητα στο ΝΑΤΟ να παρακάμψει τον Βόσπορο και τη Μαύρη Θάλασσα και να αναδιατάξει πιο αποτελεσματικά τις δυνάμεις προς τα βόρεια μέσω της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, μέχρι τα σύνορα της Ουκρανίας και της Μολδαβίας.

Εκτός από τη δημιουργία μιας διεξόδου για τις εξαγωγές τροφίμων του Κιέβου και τις νέες εμπορικές εναλλακτικές λύσεις στο λιμάνι του Πειραιά, θα μπορούσε να μειώσει τη βαθιά εξάρτηση των Βαλκανίων και της Ιταλίας από τη ρωσική ενέργεια με την αποστολή πιο αξιόπιστων προμηθειών από την Ανατολική Μεσόγειο και πέρα από αυτήν…

Ενώ η αμερικανική υποστήριξη ήταν ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης μέχρι σήμερα, πρέπει επειγόντως να γίνουν περισσότερα για να αξιοποιηθεί το σημαντικό δυναμικό της.

Για να επιταχυνθεί η ενεργειακή ανεξαρτησία της νοτιοανατολικής Ευρώπης από τη Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προωθήσουν την επέκταση του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP) και του αγωγού Interconnector Greece-Bulgaria (IGB), καθώς και να διερευνήσουν τη σκοπιμότητα αντιστροφής του τεράστιου διαβαλκανικού αγωγού.

Παράλληλα, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι υποστηρίζει την ανάπτυξη πρόσθετης ελληνικής χωρητικότητας για την τροφοδοσία αυτών των γραμμών με εισαγόμενο LNG, πέρα από την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) που κατασκευάζεται επί του παρόντος στην Αλεξανδρούπολη.

Αυτά τα βήματα μπορούν να αποτελέσουν τον πυρήνα μιας εκστρατείας για να υπογραμμιστεί η υποστήριξη των ΗΠΑ και συγκεκριμένα να προωθηθεί η ειρηνική ανάπτυξη του άφθονου φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς άμεση αντικατάσταση των ρωσικών προμηθειών στην Ευρώπη.

Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για να αξιοποιήσει τις πρόσφατες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εισαγωγή LNG στην ήπειρο από την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Αμερικανική ανάμειξη

Η αμερικανική ανάμειξη πρέπει να «εμβαθυνθεί» σε ό,τι αφορά την άμυνα. Σε συνεργασία με τους συμμάχους τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διερευνήσουν την επέκταση του αγωγού καυσίμων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα από την Καβάλα στην Αλεξανδρούπολη και στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, για να απλοποιήσουν τα logistics για την επεκτεινόμενη παρουσία της συμμαχίας στα Ανατολικά Βαλκάνια και στην παράκτια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ουάσιγκτον θα πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι η επικείμενη σύμβαση ιδιωτικοποίησης για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα ανατεθεί σε αμερικανική εταιρεία τόσο για να εμποδίσει τη Ρωσία όσο και για να καθησυχάσει τους συμμάχους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν τον αυξανόμενο έλεγχο της Μόσχας και του Πεκίνου σε υποδομές ζωτικής σημασίας σε όλη την ανατολική Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Υπό το πρίσμα του φιλόδοξου νέου στόχου του ΝΑΤΟ να επεκτείνει τις δυνάμεις του, ο στρατός των ΗΠΑ θα πρέπει να δει την Ελλάδα ως ιδανική τοποθεσία, τόσο γεωστρατηγικά όσο και τοπογραφικά, για συνδυασμένες και κοινές ασκήσεις.

Για να φτάσει τα υψηλά ανώτατα όρια της Αλεξανδρούπολης στα μέτωπα της ενέργειας και της ασφάλειας, ειδικά με την ανάπτυξη καλύτερων αγωγών, σιδηροδρομικών και οδικών υποδομών για τη διασύνδεση της Ανατολικής Ευρώπης, η κυβέρνηση Biden θα πρέπει επίσης να αυξήσει το δάνειό της τον Ιούνιο του 2022 ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων στο Επενδυτικό Ταμείο της Πρωτοβουλίας Three Seas. γνωστό ως 3SIIF.

Τυχαία, πολλές από αυτές τις ενέργειες θα συμβάλουν άμεσα στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, καθιστώντας την Αλεξανδρούπολη ως βασικό τερματικό σταθμό για τις χερσαίες αποστολές ουκρανικών σιτηρών.

Η βάναυση επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ήδη τρανό παράδειγμα απειλής…

Ευτυχώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη έχουν ένα άμεσα διαθέσιμο πλεονέκτημα στην Αλεξανδρούπολη για να εξασφαλίσουν ότι η συμμαχία μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις σημαντικές προκλήσεις.

WAR NEWS 24/7


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου