Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Τα Γερμανικά ΜΜΕ επαναφέρουν το θέμα των επανορθώσεων στην Ελλάδα

Με αφορμή τα 80 χρόνια από τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, ο γερμανικός τύπος επανέρχεται στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων.

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει: «Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων δεν έχει διευθετηθεί πλήρως. Με εξαίρεση ένα ποσό 115 εκατομμυρίων μάρκων που συμφωνήθηκε το 1960 για συγκεκριμένες ομάδες θυμάτων, η Ελλάδα δεν έχει λάβει καμία αποζημίωση. 

Ωστόσο η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι οι αξιώσεις έχουν εκπέσει με τη συμφωνία ‘2+4' του 1990. Στη συνθήκη αυτή, που είχαν συνυπογράψει η Ομοσπονδιακή  Γερμανία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και οι τέσσερις πρώην κατοχικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση,  Γαλλία και Μ.Βρετανία) δεν γίνεται πάντως ρητή αναφορά στο ζήτημα των αποζημιώσεων».

 Στη συνέχεια του άρθρου η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει ότι «μέχρι το 1944 τα SS και η Βέρμαχτ είχαν διαπράξει πολλές θηριωδίες στην Ελλάδα. Τις θεωρούσαν αντίποινα για επιθέσεις των ανταρτών. Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι Έλληνες έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο. Επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου είχε υπολογίσει το διεκδικούμενο ποσό για ζημίες που προκάλεσε η Γερμανία εν καιρώ πολέμου σε τουλάχιστον 289 δισεκατομμύρια ευρώ, περιλαμβανομένου ενός αναγκαστικού δανείου, το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος είχε υποχρεωθεί να χορηγήσει στην Κεντρική Τράπεζα του Γερμανικού Ράιχ».

 Σημαντικό υπόμνημα στο Βερολίνο

 «Η Ελλάδα επιμένει στην αξίωση για αποζημιώσεις» επιγράφεται δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Zeit, που αναφέρει ότι «η Επιστημονική Υπηρεσία της Ομοσπονδιακής Βουλής είχε θέσει υπό αμφισβήτηση τη γερμανική στάση για τις ελληνικές αξιώσεις περί αποζημιώσεων.

 Σε υπόμνημά της, τον Ιούνιο του 2019, αναφέρει ότι ‘από πλευράς διεθνούς δικαίου η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι βάσιμη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτική. Σε αντίθεση με την Πολωνία, η Ελλάδα ουδέποτε αποποιήθηκε των αξιώσεών της για καταβολή αποζημιώσεων και κάθε τόσο επαναλάμβανε τις απαιτήσεις αυτές».

Το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) υποστηρίζει στην ιστοσελίδα του tagesschau.de ότι «από την άνοδό της στην εξουσία η ελληνική κυβέρνηση του πρωθυπουργού (Κυριάκου) Μητσοτάκη έχει αποφύγει να ασκήσει δημοσίως πιέσεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για το ζήτημα των αποζημιώσεων.

 Όπως δηλώνει η γερμανική πλευρά το τελευταίο χρονικό διάστημα το ζήτημα δεν έχει συζητηθεί εν εκτάσει ούτε στο παρασκήνιο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι μετά τη διπλωματική νότα (που επέδωσε στο Βερολίνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη) τον Ιανουάριο του 2020 και με δεδομένες τις γνωστές θέσεις των δύο πλευρών, δεν έχει γίνει ‘ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων' για το θέμα αυτό». 

 H εφημερίδα Tagesspiegel ανατρέχει στην πρόσφατη συζήτηση για τα 80 χρόνια από την εισβολή στην Ελλάδα που έγινε προ ημερών στην Ομοσπονδιακή Βουλή με πρωτοβουλία των Πρασίνων και του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke). Όπως επισημαίνει «ο βουλευτής των Πρασίνων Μάνουελ Σαραζίν ανέφερε ότι είναι ‘ταπεινωτικό' να χαρακτηρίζονται απλώς λήξασες οι ελληνικές αξιώσεις» και η αντιπρόεδρος της Βουλής Κλαούντια Ροτ «δήλωσε ότι ντρέπεται για τη στάση της Γερμανίας», ενώ για την Χάικε Χένς από το κόμμα της Αριστεράς η γερμανική θέση είναι «απαράδεκτη από ηθικής, αλλά και από νομικής απόψεως».

 

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου