Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Νέα ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας: Η Άγκυρα έθεσε υπό δικαστική έρευνα αμερικανική εταιρεία στο Ιντσιρλίκ για το πραξικόπημα του 2016

Ο Ερντογάν κατηγορεί τους Αμερικανούς για την απόπειρα ανατροπής του Νέα ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας αποτελεί η μυστική έρευνα των τουρκικών αρχών υπαλλήλων αμερικανικής εταιρείας ασφαλείας η οποία έχει αναλάβει τη συντήρηση των εγκαταστάσεων και των συστημάτων ασφαλείας στην αεροπορική βάση του Incirlik.

Όπως προκύπτει από τα έγραφα που αποτελούν μέρος ποινικής έρευνας σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Σε ένα έγγραφο φαίνεται πως οι Τούρκοι εισαγγελείς απέκτησαν τα αρχεία εισόδου και εξόδου από την αεροπορική βάση του İncirlik Air Base για τις ημερομηνίες 14 και 15 Ιουλίου του 2016.

Αναζητούν τα ονόματα που εμφανίστηκαν στις καταχωρήσεις, όπου καταλογοποιούνται ανάμεσα σε άλλους, ντουζίνες εργαζομένων για τη Vectrus, μια εταιρεία ασφαλείας με διασυνδέσεις στον Λευκό Οίκο και λένε μάλιστα ότι εντόπισαν πολιτικές ανησυχίες για επέκταση του προγράμματος προσφύγων σε μια στιγμή που υπάρχει αυξανόμενη ένταση στον Μπάιντεν να γίνει πιο σκληρός στη μετανάστευση και στην ασφάλεια των συνόρων.

Χαρακτηριστική δραστηριότητα της Vectrus για λογαριασμό των ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκ

Οι Τούρκοι εισαγγελείς «ψαρεύουν» για να ενοχοποιήσουν τις ΗΠΑ

Η εκτεταμένη έρευνα των εισαγγελέων μοιάζει περισσότερο ως «αποστολή ψαρέματος» που δείχνει να έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει το αφήγημα της κυβέρνησης Ερντογάν, με το οποίο ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ ήταν ο «εγκέφαλος» πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν τον ισχυρισμό.

Ντουζίνες από ονόματα βρίσκονται στην 48σέλιδη αναφορά και στα αρχεία εξόδου για την 10η βάση εναέριων τάνκερ στο İncirlik που δείχνουν Αμερικανούς όπως επίσης και ντόπιους Τούρκους εργαζόμενους να έχουν πιαστεί στο «δίχτυ».

Τα αρχεία συμπληρώθηκαν από τον υπολογοχαγό Selim Kayaalp.

Άλλο έγγραφο, που έχει καταταχθεί ως απόρρητο και έχει υπογραφεί από τον Erkan Boyaci, έδειξε ότι τα αρχεία παραδόθηκαν σε μια ομάδα εξουσιοδοτημένη από το γραφείο του εισαγγελέα των Αδάνων.

Το έγγραφο έχει καταγραφεί ως αποδεικτικό στοιχείο στην υπόθεση από τις 14 Οκτωβρίου του 2016 και αποκαλύπτει ότι όχι μόνο τα αρχεία αλλά και το βίντεο CCTV μέσα και έξω από την βάση του İncirlik παραδόθηκαν στον εισαγγελέα.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι έγινε με αυτά τα αρχεία στο τέλος

Η Vectrus έγινε πρωτοσέλιδο στην Τουρκία όταν τον Ιανουάριο του 2020 απέλυσε 424 εργαζόμενους σχεδόν το μισό εργατικό της δυναμικό στο İncirlik.

Οι απολύσεις λέγεται πως είχαν σχέση με τοπική αμφισβήτηση της εργασιακής σύμβασης.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αμερικανικά στρατεύματα και πολιτικό προσωπικό που δεν είχαν κανένα ρόλο στην απόπειρα της 15ης Ιουλίου, ερευνήθηκαν από τις τουρκικές αρχές που προχώρησαν σε κακόβουλες διώξεις εναντίον πολλών που δεν είχαν καμία σχέση με το γεγονός.

Οι ισχυρισμοί ότι οι ΗΠΑ συμμετείχαν στην απόπειρα έγιναν δημόσια από αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης σε διάφορες χρονικές στιγμές. Ο υπουργός Εσωτερικών Suleyman Soylu κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ενορχήστρωσαν το πραξικόπημα στις 16 Ιουλίου, ενώ εξελίσσονταν τα γεγονότα. Επανέλαβε τον ίδιο ισχυρισμό σε αρκετές περιπτώσεις, λέγοντας ότι ο αντίπαλος του Ερντογάν, Fethullah Gülen δεν είχε την ικανότητα να επιτύχει με μια τέτοια απόπειρα.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τον Gülen, έναν 79χρονο κληρικό που ζει στις ΗΠΑ από το 1999, ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα, αν και δεν έχουν υποβληθεί αποδεικτικά στοιχεία για την απόδειξη του ισχυρισμού.

Ο ίδιος ο Gülen αρνήθηκε ότι παίζει κανένα ρόλο και ζήτησε διεθνή έρευνα για να εξακριβωθούν οι πραγματικοί δράστες, μια πρόταση που ο Ερντογάν απέρριψε.

Οι απειλές Ερντογάν κατά των ΗΠΑ για την βάση στο Ιντσιρλίκ

Αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης έθεσαν το ενδεχόμενο να κλείσουν την αεροπορική βάση της İncirlik εν μέσω αυξανόμενων διαφορών με τις ΗΠΑ σε ορισμένα θέματα, όπως η αγορά των S-400 και οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και την ανατολική Μεσόγειο.

Τον Φεβρουάριο του 2016 ο τότε σύμβουλος του Ερντογάν και τώρα επικεφαλής διαμεσολαβητής Şeref Malkoç ισχυρίστηκε ότι το Icncirlik ενδέχεται να κλείσει για τους Αμερικανούς.

Παρεμπιπτόντως, ο γαμπρός του Malkoç είναι ο Abdurrahman Gül, ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης που ορίστηκε μετά την επιβολή κυρώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για το ρόλο του στην παράνομη κράτηση και δίωξη του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson.

Τον Αύγουστο του 2017 ο Burhan Kuzu, σύμβουλος του Ερντογάν και μέλος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ζήτησε από τους εισαγγελείς να ερευνήσουν το ΝΑΤΟ και τη βάση του İncirlik για το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Τον Ιανουάριο του 2018 ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu δήλωσε στο κυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT ότι είχε παραδώσει στον τότε υπουργό Εξωτερικών Rex Tillerson τα αιτήματα του τουρκικού λαού σχετικά με τον İncirlik κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Βανκούβερ.

Τον Φεβρουάριο του 2018, ο Çavuşoğlu επανέλαβε τις ίδιες απειλές και είπε ότι ο τουρκικός λαός ζήτησε τον τερματισμό της πρόσβασης των ΗΠΑ τόσο στη βάση İncirlik όσο και στον σταθμό ραντάρ του Kürecik.

Τον Μάιο του 2018 το πήγε περαιτέρω και απείλησε τις ΗΠΑ με παρόμοια δράση εάν οι προσπάθειες εξομάλυνσης μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας αποτύχουν.

Τον Ιούλιο του 2018, ο Ερντογάν έθεσε για πρώτη φορά το ζήτημα του κλεισίματος της αεροπορικής βάσης Incirlik στους Αμερικανούς.

Μια ποινική καταγγελία εναντίον πολλών υψηλών αξιωματούχων των ΗΠΑ και στρατηγών κατατέθηκε το 2018 από μέλη ενός συνδικάτου οργανωμένου εγκλήματος που ονομάζεται Tay-Der!

Η ομάδα υπέβαλε πρόταση στο γραφείο του εισαγγελέα ζητώντας από τις αρχές να συλλάβουν τον στρατηγό Joseph Votel, διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ.

Ο απόστρατος στρατηγός των ΗΠΑ John F. Campbell ο Γενικός Αρχηγός της αμερικανικής Αεροπροίας Rick Boutwell, διευθυντής περιφερειακών υποθέσεων στο Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού της αμερικανικής Αεροπορίας οι Αμερικανοί αξιωματικοί Col. John C. Walker, συνταγματάρχης Michael H. Manion, συνταγματάρχης David Eaglen, συνταγματάρχης David Trucksa, υπολοχαγός Timothy J. Cook, υπολοχαγός Mack R. Coker, ο Λοχίας Thomas S. Cooper, ο Λοχίας Vegas M. Clark και άλλοι που υπηρέτησαν στην bncirlik Airbase καταγγέλθηκαν επίσης.

Με την άνευ προηγουμένου εκκαθάριση περισσότερων από 4.000 δικαστών και εισαγγελέων και την αντικατάστασή τους από κομματικούς, ισλαμιστές και νεο-εθνικιστές υποψηφίους το 2016, οι Τούρκοι εισαγγελείς και δικαστές θεωρούνται πολιτικά μαστίγια στα χέρια της κυβέρνησης, η οποία συχνά καταχράται το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης για εκφοβισμό κριτικών στο εσωτερικό και μεταφέρουν πολιτικά μηνύματα σε ξένες κυβερνήσεις.

Πολλοί πιστεύουν ότι η περιορισμένη στρατιωτική κινητοποίηση το 2016 ήταν μια ψέυτικη επιχείρηση που ενορχηστρώθηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν για να συγκεντρώσει περισσότερη δύναμη στα χέρια του και να ωθήσει τον τουρκικό στρατό σε επιχειρήσεις στη Συρία και τη Λιβύη διώκωντας τους αντιπάλους του με ψευδείς εγκληματικές κατηγορίες.

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

War News 24/7


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου