Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Κυριακή 18 Απριλίου 2021

‘Ώρα για αλλαγή στάσης έναντι της Τουρκίας”

Επειδή γίνεται μια συζήτηση, αν η Τουρκία θα κλιμακώσει την ένταση ,στον απόηχο της επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Άγκυρα, πρέπει να επισημάνουμε ότι η χώρα μας δεν πρέπει να ασκεί πολιτική με βάση την Τουρκοφοβία, διότι αυτό μας οδηγεί στην Φιλανδοποίση μας και οι όποιες ρητορικές απειλές της Τουρκίας να απαντώνται άμεσα . Η σιωπή άλλωστε σημαίνει  αποδοχή των όσων ισχυρίζεται  η Τουρκία και αυτό είναι λάθος.

Ο  κ. Δένδιας ορθώς έπραξε και  απάντησε στον Τσαβούσογλου και μάλιστα πολύ ευγενικά και με χιούμορ. Είπε τα αυτονόητα Ακούστηκαν αυτά τα αυτονόητα για πρώτη φορά και μάλιστα από Έλληνα αξιωματούχο οι Ελληνικές θέσεις επίσημα μέσα στην Τουρκία.

Εξέφρασε το πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων που τόσο πολύ το είχαν ανάγκη, οι οποίοι έβλεπαν όλα αυτά τα χρόνια την Τουρκική επιθετικότητα να αντιμετωπίζεται από το πολιτικό σύστημα, με αυτό το απίστευτο και αδικαιολόγητο φοβικό σύνδρομο που διακατέχει τους πολιτικούς μας ακόμη και σήμερα από την Κυβέρνηση! Και αυτό είναι αδικαιολόγητο!

Ο κ. Δένδιας ακύρωσε το αφήγημα της Τουρκίας , ότι δηλ. όλα βαίνουν καλώς με την Ελλάδα που ήθελε ο Ερντογάν  να περάσει στην ΕΕ , ώστε να του δώσει η ΕΕ τη θετική ατζέντα που επιθυμεί διακαώς.

 Και αυτό δεν μπορεί να το χωνέψει ο Ερντογάν επειδή κανείς άλλος δεν τόλμησε να του πεί ανοιχτά και σταράτα και μάλιστα μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο την αλήθεια και να ακουστούν οι δίκαιες Ελληνικές θέσεις, τις οποίες έπρεπε συνεχώς να προβάλουμε δυνατά σε όλα τα φόρα!

Ήταν ένα σαφές μήνυμα όχι μόνο προς την Τουρκική πλευρά, αλλά και προς τις εγχώριες φωνές στην Ελλάδα που εκφράζουν  κατευναστικές , υποχωρητικές και ενδοτικές θέσεις στα θέματα με την Τουρκία και οι οποίες πρέπει να απομονωθούν πάραυτα. 

Με λίγα λόγια ο Έλληνας ΥΠΕΞ θεωρώ ότι περιέγραψε μέσα σε λίγα λεπτά όλα τα πολιτικά και όχι μόνο εγκλήματα της κατοχικής Τουρκίας και σκιαγράφησε και τις θέσεις που θα διατύπωνε ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αν είχε συγκροτηθεί με τους κατάλληλους ανθρώπους.

 Και με τις θέσεις αυτές του κ. Δένδια εκτιμώ ότι ανοίγει ο δρόμος συγκρότησής του, που αποτελεί πλέον μονόδρομο για να γίνει επιτέλους πράξη από τον Πρωθυπουργό.

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία θετική ατζέντα στην ΕΕ ( αναβάθμιση της τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας) που αφορά την Τουρκία εφόσον η Τουρκία.

α) δεν αποδεχθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια, αίροντας το παράνομο casus belli.

 β) Δεν σταματήσει τις παραβιάσεις , τις υπερπτήσεις και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού .

γ) Δεν αποδεχθεί τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας ,ότι δεν υπάρχει άλλο θέμα προς συζήτηση πέραν της νησιώτικης υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, δεν ακυρώσει το παράνομο Τουρκολυβικό μνημόνιο και τη Γαλάζια Πατρίδα.

δ) Δεν σταματήσει να μιλάει για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας, για γκρίζες ζώνες και για δήθεν Τουρκική μειονότητα στη Θράκη.( η οποία είναι Θρησκευτική μειονότητα όπως ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης την οποία υπέγραψε η Τουρκία). 

Και αν αυτά δεν γίνουν αποδεκτά από την ΕΕ στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, να είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να θέσουμε Βέτο!!

Δεν γίνεται ο Πρωθυπουργός  να δεικνύει απεριόριστα όρια ανοχής να κλείνει τα μάτια στις προκλητικές και επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας ,για να μην πάει κόντρα στα κελεύσματα της Γερμανίας.

Η στάση  υποχωρητικότητας στην τουρκική προκλητικότητα είναι μια  συμπεριφορά που θυμίζει ηττημένο πολέμου που συνθηκολογεί. Και η Ελλάδα δεν είναι ούτε ηττημένη και ούτε πρόκειται να γίνει όπως πολύ σωστά είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Είναι πλέον καιρός να αλλάξουμε γραμμή και να εγκαταλείψουμε την υποχωρητική πολιτική απέναντι στην Τουρκία.  Ο Δένδιας νομίζω έδωσε το μήνυμα!! Αρκεί αυτή η στάση βέβαια να διατηρηθεί και να υιοθετηθεί από τον Πρωθυπουργό! 

Την Ελλάδα θα αρχίσουν να την παίρνουν στα σοβαρά οι Ευρωπαίοι αλλά και οι δυνητικοί της σύμμαχοι στην περιοχή, όταν θα απορρίπτει  υποτιμητικές συμπεριφορές από την Τουρκία σε βάρος της, και δείξει αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί τα Εθνικά της Δίκαια.

Αντιπτέραρχος(Ι ) Κων/νος Ιατρίδης                                                                                                   Επίτιμος Δκτης ΔΑΥ . Στρατιωτικός Αναλυτής 

Μέλος του ΔΣ του Παρατηρητηρίου για την Ευρωμεσογειακή Ασφάλεια και Συνεργασία (ΠΕΜΑΣ)

Militaire News


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου