Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Νότης Μαριάς: Όλο το ύπουλο σχέδιο της Γερμανίας για τον εγκλωβισμό της Ελλάδας


Το ύπουλο σχέδιο της Γερμανιας ανεπτυξε ο πρωην ευρωβουλευτής κ. Νότης Μαριάς στον Γιώργο Τράγκα.


Όπως είπε «η Γερμανία θέλει να κρατήσει εγκλωβισμένη την χώρα κάτω από την μνημονιακή μπότα γιατί φοβάται το ανοιχτό χρέος που έχει προς την Ελλάδα των 350 δισ. ευρώ από τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Το σχέδιο αυτό μάλιστα μπήκε σε εφαρμογή όταν η Ελλάδα υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο με τον ESM. Εκεί μπήκε η ρήτρα ότι το δάνειο που παίρνουμε από τι ευρωπαικές χώρες δεν συμψηφίζεται με οποιανδήποτε άλλη απαίτηση.

Η Γερμανία όμως δεν υπέγραψε ως κρατική οντότητα δηλαδή το Δημόσιο, αλλά έβαλε μια κρατική της τράπεζα να υπογράψει, αντίθετα από όλες τις άλλες χώρες. Η Ελλάδα όμως δεν είχε καμία απαίτηση από καμία άλλη ευρωπαική χώρα εκτός από την Γερμανία . Με αυτό τον τρόπο η Γερμανία διασφάλισε ότι δεν θα μπορούμε στο μέλλον να συμψηφίσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις με τα δάνεια που μας έδωσαν. Να σημειωθεί ότι η Γερμανία το δάνειο που έδωσε στην Ελλάδα με βάση το πρώτο μνημόνιο είναι περίπου 16δισ.».

Κα συνέχισε ο κ Μαριάς: «Εμείς ωστόσο θα μπορούσαμε, αφού δεν ενέγραψε στον προυπολογισμό της η Γερμανία την οφειλή της έναντι ημών των 350 δισ. να εγγράψουμε εμείς στον προυπολογισμό μας αν όχι όλο το ποσό, 30 δισ. Κι επειδή ο προυπολογισμός μας περνάει από την Ευρώπη και κρίνεται θα συζητείτο στο Ecofin. Και σε περίπτωση που τον απέρριπταν θα πήγαινε στο Ειδικό Δικαστήριο της ΕΕ. Όπως καταλαβαίνετε, εάν η Ελλάδα έπαιρνε πίσω χρήματα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου (το οποίο η Βουλή το υπολογίζει στα 21 δισ., αλλά ο Μανώλης Γλέζος στα 50 δισ.) τότε δεν θα είχε καθόλου χρέος!

Παράλληλα, εμείς θα μπορούσαμε να τιτλοποιήσουμε το κατοχικό δάνειο και να το βγάλουμε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σε αυτή την περίπτωση θα διαταρασσόταν συθέμελα ο προυπολογισμός της Γερμανιας και εκεί που σήμερα δανείζονται με αρνητικά επιτόκια θα εκτινασσόταν στο 3-4%».

Οι «βόμβες» όμως του κ. Μαριά συνεχίστηκαν. Όπως είπε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έπεσε από τα σύννεφα. Γιατί από το 2013 όταν μπήκε η Κύπρος σε μνημόνιο υπήρξε συνάντηση του ιδίου, του Πάνου Καμμένου με τους Τσίπρα, Παππά και Σκουρλέτη όπου συζητήθηκε τι μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για την Κύπρο αλλά και τι θα έκανε στην περίπτωση που στο μέλλον θα αναλάμβανε την διακυβέρνηση της χώρας μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση. Εκεί τότε αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στην διαγραφή του χρέους αλλά και ήταν γνωστό ότι οι δανειστές μας θα είναι πολύ σκληροί, για αυτό και έπρεπε ο κεντρικός τραπεζίτης να είναι υπέρ αυτής της κατεύθυνσης. Όπως είπε ο κ. Μαριάς «η εκάστοτε κυβέρνηση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον κεντρικό τραπεζίτη γιατί είναι συνδεδεμένος με την ΕΚΤ εκτός αν έχει κάνει πολιτική παρέμβαση. Τον Δεκέμβριο του 2014 ο κ Στουρνάρας από υπουργός Οικονομικών που ήταν ανέλαβε την Τράπεζα της Ελλάδος και τοτε μίλησε υπέρ της ΝΔ. Αυτό έδινε το δικαίωμα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει την αντικατάσταση του. Όμως δεν το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, έβαλε νερο στο κρασι του μόλις ανέλαβε την διακυβέρνηση. Ο τότε ΥΠΟΙΚ Βαρουφάκης ευθέως είχε πει ότι το μνημόνιο είναι 70% σωστό και 30% λάθος και ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι το χρέος είναι νόμιμο και θα το πληρώσουμε. Στις 4 Φεβρουαρίου 2015 ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε ότι δεν δέχεται τα ελληνικά ομόλογα, γεγονός που ήταν παράνομο». Και συμπλήρωσε ο κ. Μαριάς «εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να συγκρουστεί καταρχάς δεν θα επέστρεφε τα 11 δις. που είχαν περισσέψει από το προηγούμενο μνημόνιο και κατά δεύτερον δεν θα πλήρωνε τις δόσεις των δανείων ώστε να «στεγνώσει» τα δημόσια οικονομικά . Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προαποφασίσει τον συμβιβασμό. Οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται με μαγνητοφωνάκια αλλά θα μπορούσαμε τον Μάρτιο του 2015 όταν η Γαλλία δεν ήθελε να μπει σε επιτήρηση να ζητήσουμε κι εμείς τα δικά μας προαπαιτούμενα».

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, ο Ν. Μαριάς αποκάλυψε ότι από το 2010 υπήρχε απόφαση την οποία είχαν υπογράψει Μερκελ, Σαρκοζί, ΓΑΠ για το Europlus για την ‘κινεζοποίηση’ των ευρωπαικών μισθών. Όπως είχαν αποφασίσει έπρεπε η Ευρώπη να έχει ανταγωνιστικούς μισθούς με Ινδία και Κίνα. Επειδή αυτό δεν γίνεται με βούρδουλα, θα μπορούσε να γίνει αν υπήρχαν 40 εκατομμύρια νεα εργατικά χέρια. Παράλληλα και ο Τσίπρας συμμετείχε στην συμφωνία του Μαρακές όπου εκεί αποφασίστηκε η ελεύθερη μετανάστευση. Έτσι το σχέδιο του συστήματος είναι η φθηνή ενέργεια και η παραγωγή να ξαναγυρίσουν στην Ευρώπη. Η Ελλάδα θα γίνει χώρος διαλογής και επιλογής μεταναστών που η Γερμανία και οι υπόλοιπες χώρες θα πάρουν όσους και αυτούς που χρειάζονται. Ήδη αυτό το σχέδιο εξελίσσεται με τις μετεγκαταστάσεις. Η Γερμανία τώρα επιλέγει 22.000 μετανάστες που θα πάρει από την Ελλάδα, αλλά θα πάρει τους μορφωμένους, δηλαδή τους γιατρούς, τους μηχανικούς κλπ. Το σχέδιο αυτό το ξεκίνησε η Μέρκελ το 2015 όταν βγήκε μια ανάλυση ότι τα μεροκάματα στην Γερμανία αυξάνονται γιατί δεν υπάρχουν εργατικά χέρια. Έτσι άνοιξε τις πύλες και πήρε 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες. Αλλά τώρα το σχέδιο είναι να γίνει σκληρή επιλογή και ο χώρος διαλογής θα είναι η Ελλάδα.

PENTAPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου