Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Όνειρο ήταν και πάει! Το Ισραήλ δίνει τη χαριστική βολή στα τουρκικά F-35


O M.Νετανιάχου εκδικείται τον Ρ.Τ.Ερντογάν
Όνειρο ήταν και πάει για την Άγκυρα. Το Ισραήλ δίνει την χαριστική βολή στα τουρκικά F-35.
Σε μείζον διεθνές ζήτημα ανάγεται πλέον η διαμάχη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας για το θέμα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 και της προμήθειας από μέρους των Αμερικανών προς την Τουρκία του υπερσύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους F-35.

Οι πλευρές επιμένουν στις θέσεις τους, με τους Αμερικανούς πλέον να βάζουν ερωτήματα και για τη συμμετοχή της Τουρκίας στη βορειοατλαντική Συμμαχία σε περίπτωση που ο Ερντογάν αγοράσει το σύστημα S-400.

Η Άγκυρα δεν κάνει όμως πίσω και επιμένει πως οι πληρωμές προς τη Ρωσία συνεχίζονται ενώ την ίδια ώρα απαιτεί να παραλάβει τα μαχητικά F-35.

O ρόλος του Ισραήλ

Το Ισραήλ που δεν συμμετέχει στην παραγωγή, έχει ήδη παραλάβει επτά F-35 τα οποία μάλιστα το 2018 πραγματοποίησαν αποστολές στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Το Τελ Αβίβ σκοπεύει να αγοράσει δεκάδες F-35 με σκοπό να ξεπεράσει τα 100 αεροσκάφη.
Παρόλο που επισήμως το Ισραήλ αρνείται πως έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στην κόντρα που ξέσπασε, εκτιμούν ότι υπάρχει ισραηλινός δάκτυλος στην άρνηση των ΗΠΑ να παραδώσουν τα F-35 στην Τουρκία.

***Σύμφωνα με όσα γράφτηκαν στη ρωσική Sputnik, την ισραηλινή Haaretz και σε άλλες ιστοσελίδες, το Ισραήλ επιθυμεί να είναι η μοναδική χώρα στην περιοχή που έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα που δίνει το υπερσύγχρονο F-35.

Τα δημοσιεύματα αυτά λένε πως οι εν λόγω θέσεις προωθήθηκαν έντονα τόσο από το αμερικανοεβραϊκό λόμπι όσο και από το αρμενικό αλλά και το ελληνοαμερικανικό.

H επιχειρηματολογία της Τουρκίας

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι αρχικά είχε αιτηθεί να αγοράσει το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα Patriot ωστόσο δεν έλαβε απάντηση.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα έβλεπε τους Αμερικανούς να εξοπλίζουν τους Κούρδους του YPG/PYD στη βόρεια Συρία, οι οποίοι μάχονταν κατά του ISIS και ταυτόχρονα αποτελούν εχθρό-απειλή για την Τουρκία.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ουάσιγκτον όπως η Άγκυρα εγκαταλείψει το εξοπλιστικό πρόγραμμα των S-400, αυτή τη βδομάδα σε αμερικανικό έδαφος και στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας διαμήνυσε πως πρόκειται για τελειωμένη συμφωνία.

Πρέπει να διαλέξετε

Για να πάρει αυστηρή απάντηση από τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς ότι η Τουρκία θα πρέπει να διαλέξει κατά πόσο θα παραμείνει ένας κρίσιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ ή αν θα ρισκάρει την ασφάλεια του συνεταιρισμού παίρνοντας απερίσκεπτες αποφάσεις που την υπονομεύουν.

Μάλιστα ο Πενς ανακοίνωσε επισήμως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναβάλουν τις παραδώσεις των μαχητικών F-35 προς την Τουρκία.

Το Πεντάγωνο διαμηνύει επίσης πως εξετάζεται το ενδεχόμενο πώλησης των μαχητικών σε άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, η Ρουμανία και το Βέλγιο.

Η συμβολή της Τουρκίας στο project των F-35

Στο project συμμετέχουν HPA, Iταλία, Αυστραλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Δανία, Καναδάς και Τουρκία.

Η Τουρκία λέει πως επένδυσε πέραν του 1,25 δις δολαρίων.

Σήμερα σε τουρκικά εργοστάσια που συνεργάζονται με την κατασκευάστρια Lockheed Martin παράγονται αρκετά εξαρτήματα για το F-35.

PENTAPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου