Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Μετά τον «Γλαύκο» έρχεται η σειρά της Κρήτης: Η Εxxon Mobil σε 4 μήνες ξεκινάει έρευνες για τον θησαυρό των 4 τρισ. ευρώ


Μετά την μεγάλη ανακάλυψη του κοιτάσματος στο «Γλαύκο» στην κυπριακή ΑΟΖ η Exxon Mobil στρέφεται πλέον προς την ελληνική ΑΟΖ στην οποία γνωρίζει ότι τα κέρδη μπορούν να είναι πολλαπλάσια.
Έτσι σε τέσσερις μήνες θα αρχίσουν οι πρώτες έρευνες για υδρογονάνθρακες στα βυθοτεμάχια δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης από την κοινοπραξία των ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ, με την κύρωση των σχετικών συμβάσεων από τη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού πρώτα διαβιβαστεί σε αυτό από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σημειώνεται ότι νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης υπολογίζεται ότι υπάρχουν κοιτάσματα αξίας 4 έως και 7 δισ. ευρώ.

Οι έρευνες θα αφορούν σεισμικές και αεροβαρυτικές μελέτες των δύο περιοχών, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν το ανώτερο έως δύο χρόνια και θα δείξουν κατά πόσο θα πρέπει να υλοποιηθούν στη συνέχεια ερευνητικές γεωτρήσεις, καθώς και τα σημεία όπου αυτές θα υλοποιηθούν.

Για την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και του προσυμβατικού ελέγχου εντός τετραμήνου μίλησε χθες ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό.

Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη της «ακτινογραφίας» των δύο μπλοκ στο νησί, η οποία θα γίνει στη σκιά της πρόσφατης πετυχημένης ερευνητικής εξόρυξης του «Γλαύκος 1» στον Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, από τις ExxonMobil και Qatar Petroleum, η οποία με βάση τις προκαταρκτικές αναλύσεις «έδειξε» συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5-8 τρισ. κυβικών ποδιών (Tcf) όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική»

Ποσότητες οι οποίες, παρόλο που είναι μικρότερες από κοιτάσματα όπως το Λεβιάθαν στο Ισραήλ και πολύ περισσότερο το Ζορ στην Αίγυπτο, την αναγορεύουν σε ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως ευρήματα της τελευταίας τριετίας.

Αυτό σημαίνει πως ενισχύεται το ενδιαφέρον πετρελαϊκών κολοσσών όχι μόνο για την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

«Η ανακάλυψη διατηρεί την Ανατολική Μεσόγειο ως ένα από τα κορυφαία hotspot εξερεύνησης στον κόσμο», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Robert Morris, επικεφαλής αναλυτής ερευνών για την Ευρώπη της Wood Mackenzie, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της κυπριακής εξόρυξης.

Υπό την παραπάνω έννοια, μία συνέπεια για την Ελλάδα από την ανακάλυψη στον «Γλαύκο 1» είναι πως ενισχύει έμμεσα τις έρευνες στην Κρήτη, αφού ισχυροποιεί το κίνητρο για εξερεύνηση της ευρύτερης περιοχής – τόσο της ExxonMobil όσο και των δύο άλλων εταιρειών οι οποίες συμμετέχουν επίσης στην κοινοπραξία που ανακηρύχθηκε επιλεγείσα αιτούσα για τα δύο θαλάσσια μπλοκ.

Θα πρέπει να τονιστεί ωστόσο πως η ανακάλυψη στον «Γλαύκο» σε καμία περίπτωση δεν προδικάζει την έκβαση των ερευνών, καθώς εξάλλου το κυπριακό Οικόπεδο έχει διαφορετική δομή από τις περιοχές στο ελληνικό νησί που θα μπουν στο «μικροσκόπιο» της κοινοπραξίας.

Νέα πηγή ενέργεια

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, κινήθηκαν και οι αναφορές στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών του Tristan Asprey, αντιπροέδρου της ExxonMobil για την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Κασπία, ο οποίος έσπευσε να σημειώσει πως οι όποιες προοπτικές των παραχωρήσεων στην Κρήτη θα αποσαφηνιστούν, αφού πρώτα γίνει επίσημα η ανάθεσή τους και ξεκινήσουν οι έρευνες, έως το τέλος του 2019.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Asprey δήλωσε ενθουσιασμένος για την εξερεύνηση των παραχωρήσεων, περιλαμβάνοντας την Ελλάδα μαζί με τη Ρουμανία, την Κύπρο και την Αίγυπτο στις νέες περιοχές ενδιαφέροντος για την εταιρεία στην Ευρώπη, οι οποίες προστίθενται στις εκτάσεις στη Βόρεια Θάλασσα.

Εξάλλου, όπως συμπλήρωσε, η παραγωγή στη Βόρεια Θάλασσα θα μειώνεται τα επόμενα χρόνια, με συνέπεια η Νοτιοανατολική Ευρώπη να αντιμετωπίζεται από τον πετρελαϊκό κολοσσό ως μια νέα βασική πηγή ενέργειας για τη γηραιά ήπειρο.

PRONEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου