Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Η Αλαμπάμα αναγνώρισε τη Γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων και Αραμαίων


Διεθνής νίκη και πάλι για Αρμένιους, Έλληνες, Ασσύριους και Αραμαίους, οι πρόγονοι των οποίων υπέστησαν γενοκτονία από τους Οθωμανούς Τούρκους στις αρχές του 20ού αιώνα.

Η αμερικανική πολιτεία της Αλαμπάμα αναγνώρισε τη διάπραξη του ειδεχθούς εγκλήματος της γενοκτονίας σε βάρος των τεσσάρων λαών με διακήρυξη της κυβερνήτη Κέι Άιβεϊ! Η διακήρυξη, σύμφωνα με την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αμερικής − Ανατολική Περιφέρεια (ANCA-ER), αφορά την περίοδο 1915-1923.

Η Αλαμπάμα αναγνωρίζει συγκεκριμένα, τον κεντρικό σχεδιασμό και υλοποίηση της εξόντωσης περίπου τριών εκατομμυρίων Ασσυρίων, Αραμαίων, Αρμενίων και Ελλήνων.

«Χαιρετίζουμε τη διακήρυξη της κυβερνήτη Άιβεϊ που έκανε την Αλαμπάμα τη 49η πολιτεία των ΗΠΑ που επιβεβαιώνει επίσημα αυτό το διεθνές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» δήλωσε ο πρόεδρος της ANCA-ER Στιβ Μεσρομπιάν. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αυτή η διακήρυξη χρησιμεύει ως ισχυρή υπενθύμιση ότι η αλήθεια για τις γενοκτονίες δεν πρέπει ποτέ να κρατείται όμηρος λόγω της άρνησης των εγκληματιών και εκείνων που συνεχίζουν να επωφελούνται από το έγκλημα». Ο Στιβ Μεσρομπιάν ευχαρίστησε την αρμενική κοινότητα της Αλαμπάμα και τους συμμάχους της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Αμερικής που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αφυπνίσουν τον αμερικανικό λαό για τη γενοκτονία.

Τι λέει η διακήρυξη

Το πολύτιμο έγγραφο αναγνωρίζει, μεταξύ άλλων, πως εκατομμύρια χριστιανοί της Ανατολής σφαγιάστηκαν ή εξοντώθηκαν με άλλους τρόπους από τους Οθωμανούς Τούρκους, ωστόσο τα εγκλήματα αυτά παραμένουν ατιμώρητα. Επισημαίνεται η συμβολή της οργάνωσης Near East Relief και της ενεργούς συμμετοχής της Πολιτείας της Αλαμπάμας στις προσπάθειες διάσωσης των Αρμενίων από το 1915 έως το 1930, δράσεις που οδήγησαν και στη διάσωση Ελλήνων και Ασσύριων επιζώντων. Η πολιτεία της Αλαμπάμα αναγνωρίζει και τις γενοκτονίες που διαπράχθηκαν στις μέρες μας από το Ισλαμικό Κράτος σε βάρος χριστιανών, αλλά και την εξόντωση φυλών στη Ρουάντα, την Καμπότζη και τη Βοσνία.

Με τη διακήρυξη η κυβερνήτης της αμερικανικής πολιτείας ορίζει τον Απρίλιο του 2019 «μήνα ευαισθητοποίησης για τις γενοκτονίες».

Μετά την αναγνώριση της Αλαμπάμα, η μοναδική πολιτεία των ΗΠΑ που δεν έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων είναι το Μισισίπι. Ωστόσο η εκεί αρμενική κοινότητα έχει κάνει σημαντικά βήματα και δεν θα αργήσει να έρθει η αναγνώριση και από αυτή την πολιτεία.


Την ίδια ώρα είναι πολλές οι πολιτείες των ΗΠΑ που δεν έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής, γεγονός που έχει άμεση σχέση με τον τρόπο διαχείρισης του θέματος από τον οργανωμένο προσφυγικό χώρο εντός και εκτός των ΗΠΑ. Το ρητό «εν τη ενώσει η ισχύς» μένει να γίνει κατανοητό από όλους και να τεθεί σε εφαρμογή. 
Η ιστορία γράφεται με αγώνες και όχι με δηλώσεις.
PONTOS NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου