Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Σύγχρονος Ελληνισμός και Διασπορά. Διαχρονική Ελλάδα – Οι Έλληνες διά μέσου των αιώνων



Οι Έλληνες από τα πολύ πρώιμα χρόνια έχοντας ως βάση εκκινήσεως τον ελλαδικό χώρο αποίκισαν άλλες χώρες και τις εγγύς και τις μακράν. Ήσαν διασκορπισμένοι σε όλη την κατοικούμενη γη, από Παλαιστίνη έως Ισπανίας, από Ευρώπη και Ρωσία έως τις χώρες της Μαύρης Ηπείρου και ως τα βάθη της Ασίας.
Ο Μ. Αλέξανδρος κατέκτησε όλη την τότε γνωστή Ανατολή, την Αίγυπτο και την Ιουδαία. Παντού ίδρυε πόλεις, τις γνωστές Αλεξάνδρειες, εγκαθιστούσε Έλληνες κυρίως, και εκπολίτιζε τους γηγενείς μεταδίδοντας τον πολιτισμό, τα γράμματα, την φιλοσοφία, την γλώσσα και τις επιστήμες, εφεύρημα των Ελλήνων. Από τότε παρατηρείται διασπορά των Ελλήνων που ως και σήμερα συνεχίζεται. Όπου γης, είναι έντονη και δραστήρια η παρουσία τους. Από Ευρώπη έως Αφρική, από Δύση έως την Άπω Ανατολή, από Ασία έως Αμερική, Βόρειο και Νότιο, μέχρι Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία και σε νήσους των Ωκεανών, συναντάται η ράτσα των Ελλήνων. Ζουν εκεί δραστηριοποιημένοι, οικονομικά, κοινωνικά, επιστημονικά, καλλιτεχνικά, θρησκευτικά, πολιτικά, επιτυχημένοι.
Στα πρεσβυγενή πατριαρχεία Ιεροσολύμων, Αλεξανδρείας, Κωνσταντινουπόλεως, Αντιοχείας και Ρώμης, παλαιότερα προίσταντο Έλληνες, πλην Ρώμης, και πρόσφατα Αντιοχείας που χάσαμε (πολύ πρόσφατα). Στις χώρες της Ανατολής, της Αφρικής και της Αμερικής, Βορείου και Νοτίου, αποστολές της Ορθοδόξου Ελληνικής Εκκλησίας με τα ελάχιστα οικονομικά μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, με τον οβολό των ευσεβών χριστιανών, αγωνίζονται να εκχριστιανίσουν ορθοδόξως τους γηγενείς των χωρών αυτών με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Βλέπουν οι ιθαγενείς τον πακτωλό των χρημάτων των προτεσταντικών και παπικών αποστολών με το κοσμικό φρόνημα, αλλά μένουν ασυγκίνητοι.

Πανάγιος Τάφος
Βλέπουν το μεγαλείο και την αγιότητα της Ορθοδοξίας και την ενστερνίζονται. Στην γη Ισραήλ σε όλα σχεδόν τα προσκυνήματα προίστανται ορθόδοξοι Έλληνες ρασοφόροι. Ελάχιστοι στον αριθμό και όμως με θυσίες κρατούν Θερμοπύλες, παρά τις απειλές και τους διωγμούς. Χρειάζονται στήριξη. Μπορούν να ενισχυθούν; Βεβαιότατα. Στην Ελλάδα υπάρχουν, επιτρέψτε μου την έκφραση, “αργόσχολοι” θρησκευόμενοι, ιδιώτες και κληρικοί, κοπτόμενοι για εσωτερικό επανευαγγελισμό της ενδοχώρας, ασυγκίνητοι για τους μακράν. Όλοι χωρίς εξαίρεση του εαυτού μας, θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε την εξωτερική Ιεραποστολή. Να μεταβούμε στο Ισραήλ και γιατί όχι και στην Τουρκία, ως προσκυνηταί, να παραμείνουμε όσο χρονικό διάστημα μπορούμε και οι νόμοι το επιτρέπουν, να συμπαρασταθούμε στους θεματοφύλακες της πίστεως σε ο,τι χρειάζονται, στήριξη, συμπαράσταση, βοήθεια, με την παρουσία μας και μόνο. Εποφθαλμιούν τα Ορθόδοξα προσκυνήματα και άλλες ομολογίες, Προτεστάντες, Λατίνοι, αλλά και Ρώσοι. Θα μπορούσαν να αποσπασθούν πλεονάζοντες ορθόδοξοι ρασοφόροι, έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα, άγαμοι και έγγαμοι από όλη την απανταχού της γης Ορθοδοξία. Αν ένας ορθόδοξος Έλληνας, κληρικός ή λαικός, μετέβαινε διαθέτοντας λίγο από τον χρόνο του, θα βοηθούσε τους φρουρούς των προσκυνημάτων.
Στην Αφρική και στην Άπω Ανατολή, Έλληνες ιεραπόστολοι μεταλαμπαδεύουν την Ορθοδοξία και προβάλλουν την Ελλάδα. Ξένοι μαθαίνουν για την Πατρίδα μας και διδάσκονται την γλώσσα μας. Στην Αυστραλία διαπρέπουν σε όλους τους κοινωνικούς τομείς. Οι ελληνικές οικογένειες προβάλλονται ως παραδείγματα οικογενειακής συνοχής και ομαδικότητας. Στην Αμερική, Βόρειο και Νότιο, η Ορθόδοξος Εκκλησία είναι ο συνδετικός κρίκος των εκεί Ελλήνων και όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χάρη στην Εκκλησία διατηρούνται η γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα, οι παραδόσεις, ο θεσμός και δεσμός της οικογενείας. Και κυρίως η Ορθοδοξία. Η ίδρυση Μονών είναι κέντρα προσελκύσεως στην Ορθοδοξία.
Χιλιάδες οι επιστήμονες με επιτυχημένη σταδιοδρομία. Χιλιάδες οι καθηγητές στα Πανεπιστήμια με διακεκριμένη επίδοση. Αμέτρητοι και δυναμικοί οι επιδιδόμενοι στον πολιτικό στίβο.
Υπερέχουν των Εβραίων και ανταγωνίζονται τους Αρμενίους στον οικονομικό τομέα. Οι ξένοι, κατά ομολογία Ελβετίδος συγγραφέως, μισούν την Ελλάδα και τους Έλληνες για τις επιδόσεις τους από τα πολύ πρώιμα χρόνια σ᾿ όλες τις επιστημονικές πτυχές.

Δημητρίου Κόκορη
δρ. Νεοελληνικής φιλολογίας – συγγραφέως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου