Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Κάνει μόνη της… πόλεμο η Άγκυρα στην Αν Μεσόγειο!


Η ΤΟΥΡΚΙΑ κάνει μόνη της… πόλεμο. Προετοιμάζεται για θερμό επεισόδιο, ορίζει τους αντιπάλους της και επιχειρεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για διαιώνιση ενός κλίματος έντασης στην περιοχή μας. Θεωρεί πως την εξυπηρετεί αυτό το κλίμα καθώς  εκτιμά πως με τον εκφοβισμό μπορεί να επιβάλλει τις δικές της επιδιώξεις. Είναι σαφές πως ενισχύοντας την ένταση, καταθέτοντας μαξιμαλιστικές απόψεις, επιχειρεί να τις πετύχει.



ΟΠΩΣ μεταδίδεται από την Άγκυρα, εφεξής η Τουρκία πρόκειται να δώσει το «πράσινο φως» στα πολεμικά της πλοία και υποβρύχια να απαντούν ακόμη και εις διπλούν και τριπλούν «στις πιθανές απειλές που θα δεχθούν από Ελλάδα και Κύπρο»! Κοντολογίς, αλλάζει η Άγκυρα τους κανόνες εμπλοκής, που θα διαφοροποιούνται αναλόγως του «επιπέδου της απειλής».

Σημειώνεται συναφώς ότι η πρόθεση της τουρκικής πλευράς είναι όπως οι αποφάσεις λαμβάνονται ανάλογα του περιστατικού και ανεξαρτήτως βαθμίδας αξιωματικού. Αυτό που σαφώς διαμηνύεται μέσα από αυτές τις νέες ρυθμίσεις είναι πως «ο τουρκικός στόλος θα είναι ελεύθερος να απαντά με τον πιο αποφασιστικό τρόπο, ακόμη και στην πιο μικρή παρενόχληση που θα δεχτεί το ερευνητικό πλοίο ‘‘Μπαρμπαρός’’, αλλά και το γεωτρύπανο ‘‘Πορθητής’’».

ΤΗΝ ίδια ώρα, σε πολιτικό επίπεδο, ο εν δυνάμει εγκάθετος της Άγκυρας στα κατεχόμενα, Κουντρέτ Οζερσάι, θέτει το πλαίσιο επιδιώξεων, που συνδέεται με τις γεωπολιτικές επιδιώξεις του καθεστώτος Ερντογάν. Στις καθημερινές του πλέον δημόσιες τοποθετήσεις, είπε μεταξύ άλλων πως «δεν θέλουμε μόνο μερίδιο από το φυσικό αέριο της Κύπρου, θέλουμε και να συμμετάσχουμε στη διαχείριση και εξόρυξή του». Δηλαδή, τα θέλουν όλα και μάλιστα εδώ και τώρα. Παλιά διαχρονική τακτική. Σημαίνει, όμως, αυτή η τοποθέτηση και κάτι άλλο: Ο στόχος της τουρκικής πλευράς δεν είναι η επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, αλλά η αρπαγή του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΑΞΙΟΛΟΓΩΝΤΑΣ τις κινήσεις της Άγκυρας και των εγκαθέτων της στα κατεχόμενα, οδηγούμαστε σε συμπεράσματα ως προς την τακτική που υιοθετείται από το καθεστώς Ερντογάν. Είναι πρόδηλο πως από τη μια διαμορφώνουν κλίμα έντασης, την κλιμακώνουν και τη συντηρούν ώστε να δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την Αθήνα και τη Λευκωσία. Εν μέσω, λοιπόν, του κλίματος αυτού επιδιώκεται η διασφάλιση πολιτικών ωφελημάτων και η απόκτηση πολιτικών πλεονεκτημάτων στην περιοχή. Όταν ο Οζερσάι αναφέρει πως δεν θα επιτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο σημαίνει πως ούτως ή άλλως θέλουν να επιβάλει τα τετελεσμένα της τουρκικής πλευράς.

ΑΥΤΗ είναι η τουρκική στόχευση και η τακτική που υιοθετεί είναι προβλεπτή. Την ακολουθεί η Άγκυρα διαχρονικά και στηρίζεται στη στρατιωτική ισχύ. Αυτή είναι η πάγια προσέγγιση της Άγκυρας. Ασκεί πολιτική και προωθεί σχεδιασμούς έχοντας ως βασικό εργαλείο την στρατιωτική ισχύ. Είναι, όμως, μια τακτική που μπορεί να ανατραπεί μέσα από αποτρεπτικές κινήσεις και ενέργειες. Φτάνει, βέβαια, να απαλλαχθούμε από τα φοβικά σύνδρομα και να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων. Αυτή την περίοδο με την ανάπτυξη συνεργασιών, περιφερειακών και διμερών, είναι εφικτή η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής αποτροπής. Φτάνει να γίνει το πρώτο βήμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου