Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Ελληνική ΑΟΖ: Γιατί είναι τόσο πολύ σημαντική η υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου


Ελλάδα και Τουρκία ερίζουν εδώ και χρόνια για το πώς θα οριστεί η ΑΟΖ κάθε μία χώρας, στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι της ανήκει ο βυθός του μισού Αιγαίου, λαμβάνοντας ως βάσεις μέτρησης τις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας από τη μία και τις ακτές της Μικράς Ασίας από την άλλη.



Με άλλα λόγια, επιλέγει να αγνοεί την ύπαρξη εκατοντάδων κατοικημένων ελληνικών νησιών, με το αιτιολογικό ότι αυτά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Θέση φυσικά παράδοξη που δεν έχει καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο.

Παλαιότερα οι Τούρκοι υποστήριζαν ότι ο βυθός των ελληνικών νησιών αποτελεί «φυσική προέκταση» της Ανατολίας.

Στην πορεία άλλαξαν θεωρία- αφού η άποψη αυτή θεωρούνταν από τους νομικούς σχεδόν κωμική- σημειώνοντας ότι το Αιγαίο είναι ημίκλειστη θάλασσα στην οποία επικρατούν ειδικές συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση η αξίωση από την πλευρά της Τουρκίας είναι η ίδια: θέλει δικό της το μισό Αιγαίο
.
Η Τουρκία θέλει επίσης να έχει θαλάσσια σύνορα (επαφή ΑΟΖ δηλαδή) με την Αίγυπτο. Για να αποκτήσουν, ωστόσο, οι Τούρκοι σύνορα με την Αίγυπτο, θα πρέπει η, Ελλάδα να μην έχει σύνορα με την Κύπρο.

Θα πρέπει, δηλαδή, το ελληνικό νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου να μην έχει υφαλοκρηπίδα, όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα.

Η τοποθέτηση δεν έχει κανένα έρισμα στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας. Η Αθήνα έχει εκπονήσει εδώ και καιρό τα επιχειρήματά της για ελληνική ΑΟΖ αλλά φυσικά πριν ληφθεί η οποιαδήποτε πρωτοβουλία θα πρέπει να προηγηθεί μια πολύ προσεκτική ανάγνωση των διεθνών ισορροπιών, αφού η Τουρκία ‘έχει πολλαπλασιάσει το τελευταίο διάστημα τις απειλητικές δηλώσεις για το καθεστώς του Αιγαίου
.
Από πλευράς οριοθετήσεως, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ είναι το ίδιο και το αυτό, όπως έχει σημειώσει ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Όπως έχει δηλώσει:
«Θέλουμε την ΑΟΖ αλλά για άλλους λόγους από εκείνους που νομίζει ο κόσμος, όχι για το πετρέλαιο και το αέριο. Χρειαζόμαστε ΑΟΖ για πολιτικούς λόγους.  Για να δείξουμε την ενότητα του ηπειρωτικού με τον νησιωτικό χώρο. Για την αλιεία. Διότι η σύγχρονη τάση με τα αιολικά πάρκα είναι να εγκαθίστανται αυτά στη θάλασσα. Για να ελέγχουμε τη μόλυνση των υδάτων. Αυτήν τη στιγμή ο πραγματικός πλούτος του Αιγαίου είναι ο τουρισμός του».

Την ΑΟΖ, ωστόσο, χρειάζεται να την κηρύξεις πρώτα, για να την αποκτήσεις. Η Ελλάδα δεν έχει οριοθετήσει ΑΟΖ με κανένα από τα κράτη που την περιβάλλουν. Υφαλοκρηπίδα, από την άλλη, έχει οριοθετήσει μόνο με την Ιταλία από το 1977.

Το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τις δηλώσεις Κοτζιά ότι έχει έτοιμη την ΑΟΖ του Ιουνίου και τις απειλές από την πλευρά της Τουρκίας, ‘οτι οποιαδήποτε κίνηση σε αυτήν την κατεύθυνση θα ενεργοποιήσει το casus belli που έχει αποφασίσει η Τουρκική Εθνοσυνέλευση από την δεκαετία του 80.

Άλλωστε η Τουρκία δεν κρύβει τον εκνευρισμό της με τις προσεχείς έρευνες που έχουν ανακοινώσει δυτικές εταιρείες στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς θεωρεί οτι πρέπει να είναι εταίρος σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία για αξιοποίηση του φυσικού αερίου που έχει βρεθεί ανοιχτά της Κύπρου.

Πηγή : PRONEWS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου