Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Κερκόπορτα στο Αιγαίο ανοίγει η συμφωνία μέ Ράμα – Στο ράφι ο όρος «Βόρειος Ήπειρος»


Χωρίς υφαλοκρηπίδα οι νησίδες; – Στο ράφι ο όρος «Βόρειος Ήπειρος»
Η «ΕΣΤΙΑ» παρακολουθεί με ανησυχία τις διαρροές που γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες από την γειτονική Αλβανία για το περιεχόμενο της στρατηγικής συμφωνίας πλαίσιο με την Ελλάδα, απέφυγε ωστόσο να σχολιάσει μέχρι σήμερα το περιεχόμενό τους. Η άποψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ότι η πατρίδα μας πρέπει να κλείσει τα μέτωπά της στον Βορρά προκειμένου να αφεθεί απερίσπαστη να αντιμετωπίσει τον τουρκικό αναθεωρητισμό στο Αιγαίο, την Θράκη και την Κύπρο, είναι επί της αρχής σωστή αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Η κυριότερη εκ των οποίων είναι να μην είναι οι συμφωνίες ετεροβαρείς και επαχθείς για τα εθνικά μας συμφέροντα. Δεν κρούουμε εμείς τις πύλες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως! Η Αλβανία το πράττει. Δεν αγχόμεθα εμείς για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ, ήμαστε άλλωστε πολύ παλαιό μέλος αυτού και της ΕΕ. Τα Σκόπια άγχονται. χωρίς υφαλοκρηπίδα οι νησίδες; – Στο ράφι ὁ όρος «Βόρειος Ήπειρος»
Τούτων δοθέντων παρακολουθήσαμε με προβληματισμό τις διαρροές χαρτών από Αλβανικά Μέσα Ενημερώσεως από τους οποίους εξαιρούντο τα Διαπόντια νησιά βορείως της Κερκύρας από την χάραξη της αιγιαλίτιδος ζώνης μας στα 12 μίλια. Ο καυγάς που ξέσπασε μεταξύ του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα και του προκατόχου του Σαλή Μπερίσα, με τον δεύτερο να υποστηρίζει ότι με την επέκταση των χωρικών υδάτων μας η Ελλάς κερδίζει το πλέον χρυσοφόρο κοίτασμα αερίου στο Ιόνιο, μας συγκράτησε από το να θέσουμε με ένταση ορισμένα ερωτήματα που απασχολούν άλλωστε κάθε καλόπιστο Έλληνα.
Ωστόσο, μετά και τις χθεσινές πληροφορίες ότι η Αλβανία θα διαγράψει από το λεξιλόγιό της τον αλυτρωτικό όρο «Τσαμουριά», υπό τον όρο ότι θα διαγράψουμε και εμείς τον όρο «Βόρειος Ήπειρος» (δεν διαψεύστηκαν), είμαστε υποχρεωμένοι να θέσουμε και επισήμως –το κάναμε και ανεπισήμως χωρίς επιτυχία– ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Πολύ δε περισσότερο όταν και ελληνικές πηγές πλέον κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Το βασικότερο ερώτημα όλων είναι αν πράγματι εξαιρέθηκαν από τον νέο υπολογισμό των χωρικών μας υδάτων τα Διαπόντια Νησιά που και κατοικημένα είναι –μερικά εξ αυτών– και πολύ κοντά στην αλβανική ακτή. Διότι αν εξαιρέθηκαν και δεν έχουν επήρεια –όπως λέμε στο Διεθνές Δίκαιο– στην διαμόρφωση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο, ολική ή μερική, τότε ανοίγει μια τεράστια Κερκόπορτα για τις νησίδες του Αιγαίου που ευρίσκονται κατ αρχάς μακριά από τις ακτές. Αν δεν έχουν επήρεια στην υφαλοκρηπίδα μας στο Ιόνιο αυτά τα νησιά, πως θα έχουν δεκάδες Ελληνικές βραχονησίδες στο Αιγαίο;
Θα απαντήσει κανείς γι’ αυτά ή θα περιμένουμε την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αλβανία το Άγιο Πάσχα προκειμένου οι εντυπώσεις από την επαφή του με μέλη της ελληνικής μειονότητας να σβήσουν τις τυχόν γκρίζες ζώνες της συμφωνίας; Το ίδιο ερώτημα για την επήρεια των Διαπόντιων αφορά και το κατοικημένο Καστελλόριζο. Δημιουργείται προηγούμενο εξαιρέσεώς του από τον υπολογισμό της ελληνικής χαράξεως, ναί ή όχι; Θα περιμένουμε να ακούσουμε με ανακούφιση τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εξωτερικών από τον οποίο δεν περιμένουμε –όσες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές να έχουμε– να έχει καταλήξει σε τέτοια συμφωνία. Καλές οι χειρονομίες της αλβανικής κυβερνήσεως με την χορήγηση υπηκοότητας στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, άριστες οι αλβανικές δεσμεύσεις για τους νεκρούς του Ελληνοιταλικού πολέμου, αλλά η συνθήκη πλαίσιο θα κριθεί από την σύγκριση της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την παλαιότερη που είχε υπογραφεί το 2009 και με τα δικαιώματα (τίτλους ιδιοκτησίας) που κέρδισε για τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου ο υπουργός Εξωτερικών, αν τα κέρδισε.
Τελευταίο αλλά όχι έλασσον. Πως θα αποκαλέσει τα μέλη της ελληνικής μειονότητας κατά την πιθανή επίσκεψή του το Πάσχα εκεί ο Πρωθυπουργός; Έλληνες Βορειοηπειρώτες ή Έλληνες της Νοτίου Αλβανίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου