Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

ΕΚΤΑΚΤΟ: Εμπάργκο όπλων επέβαλε η Γερμανία στην Τουρκία -Ποιες χώρες ακολουθούν


Η Γερμανία σταματά τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία λόγω της νέας τουρκικής εισβολής στη βόρεια Συρία.
Η Γερμανία, σύμμαχος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, απαγορεύει πωλήσεις όπλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία στην Συρία, όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας στην εφημερίδα “Bild Am Sonntag.”

«Ενόψει της τουρκικής επίθεσης στη βόρεια Συρία, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει την έκδοση αδειών πώλησης οποιουδήποτε στρατιωτικού εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία στη Συρία», δήλωσε ο Χάικο Μάας.

Ο Γερμανός υπουργός επεσήμανε επίσης ότι το Βερολίνο είχε ήδη επιβάλει ορισμένους περιορισμούς στην πώληση όπλων στην Τουρκία μετά την προηγούμενη επίθεση της χώρας εναντίον των Κούρδων που είχε διεξαχθεί στο Αφρίν της Συρίας, το 2016.

Παρά τους περιορισμούς, η Τουρκία αντιπροσώπευε το ένα τρίτο του συνόλου των εξαγωγών γερμανικών όπλων το 2018, με στρατιωτικό υλικό αξίας 242 εκατομμυρίων ευρώ να πωλείται μόνο τη συγκεκριμένη χρονιά. Ωστόσο, μερικές από τις εξαγωγές ενδέχεται να έχουν πραγματοποιηθεί βάσει παλαιότερων συμβάσεων που παρέμειναν σε ισχύ μετά την επίθεση του 2016 στο Αφρίν και την αλλαγή πολιτικής του Βερολίνου.

Οι ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ έχουν απειλήσει την Τουρκία με επιβολή κυρώσεων εάν δεν σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» κατά των Κούρδων, στη βόρεια Συρία. Την Παρασκευή, η Γαλλίδα υπουργός αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, δήλωσε ότι το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας βρίσκεται «στο τραπέζι» και θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Άγκυρα έχει αρνηθεί να ακούσει τις χώρες αυτές, επιμένοντας ότι η επιχείρηση συνιστά για την ίδια θέμα εθνικής ασφάλειας.


Η Νορβηγία, επίσης σύμμαχος χώρα της Τουρκίας στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη την αναστολή οποιασδήποτε νέας εξαγωγής όπλων προς την Άγκυρα μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία.

Η Φινλανδία, που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ σε αντίθεση με τη Νορβηγία, ανακοίνωσε επίσης την Τετάρτη τη διακοπή των νέων εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία ή άλλη χώρα που εμπλέκεται στον πόλεμο.

PENTAPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου