Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Η νέα πατρίδα – Τα πρώτα χρόνια της αρμενικής κοινότητας στην Ελλάδα (video, photos)

 

                           Οστά θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την περιοχή                         Ντέιλ αλ Ζορ της Συρίας

Ένα ντοκιμαντέρ του περιοδικού «Αρμενικά» και της εταιρείας τηλεοπτικών παραγωγών «Urbi Productions»

Σε εκείνους που έφθασαν πρώτοι στη νέα πατρίδα, εκεί όπου αναγκάστηκαν να καταφύγουν για να σωθούν, εκεί που ρίζωσαν και έστησαν από το μηδέν τη ζωή τους, στην Ελλάδα, είναι αφιερωμένο το ντοκιμαντέρ Η νέα πατρίδα, του περιοδικού Αρμενικά και της εταιρείας τηλεοπτικών παραγωγών «Urbi Productions».

Τιμώντας τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τα «Αρμενικά» και η Urbi Productions καταγράφουν και φέρνουν στο φως υλικό ή τεκμήριο που έχει διασωθεί, αναδεικνύοντας έτσι την ιστορική διαδρομή των Αρμενίων τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς.


Βασικός κορμός του 4γλωσσου ντοκιμαντέρ που θα πλαισιώνεται από αδημοσίευτο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό της εποχής, θα είναι ο ερχομός, η εγκατάσταση των προσφύγων και η οργάνωση των αρμενικών κοινοτήτων μέσα από μαρτυρίες, περιγραφές και βιώματα.

   Αρμενόπουλα και άλλα παιδιά με προσφυγική καταγωγή στο Ορφανοτροφείο της Σύρου

Εκτιμάται ότι το 1922, έφτασαν στην Ελλάδα μαζί με τους Έλληνες της Ανατολής και 80-100 χιλιάδες Αρμένιοι, άνδρες, γυναίκες και χιλιάδες ορφανά παιδιά.

                               Προσφυγικά σπίτια Αρμενίων στη Θεσσαλονίκη από ψηλά

Το εγχείρημα είναι «δύσκολο και μεγαλεπήβολο για την ομάδα του περιοδικού μας, που για πρώτη φορά καταπιάνεται μ’ ένα τόσο σύνθετο εγχείρημα», σημειώνουν τα Αρμενικά ωστόσο φιλοδοξία τους είναι «η ταινία, πέρα από την απλή καταγραφή των γεγονότων, να έχει υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα.

 

                Πατήρ Στεπανός Πασαγιάν, Αρχιμανδρίτης Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας

Η παραγωγή ήδη ξεκίνησε, και μάλιστα κατά την πολύ δύσκολη για όλους μας περίοδο των απαγορεύσεων λόγω της πανδημίας, και με περιορισμένους οικονομικούς πόρους».


                     Βικέν Τσολακιάν, Αιδεσιμώτατος Αρμενικής Ευαγγελικής Εκκλησίας

Το σενάριο του ντοκιμαντέρ υπογράφουν οι Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος και Μάικ Τσιλιγκιριάν. Ο Γεωργόπουλος κάνει επίσης τη σκηνοθεσία αλλά και τη συμπαραγωγή μαζί με το περιοδικό Αρμενικά. Την επιμέλεια της μουσικής έχει ο Μιράν Τσαλικιάν.

                                                                   Βαχράμ Μπεκτασιάν

Εάν θέλετε να συμβάλετε με οποιοδήποτε τρόπο στην προσπάθεια των Αρμενικών και της Urbi Productions μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω του e-mail του περιοδικού: armenikamagazine@gmail.com.

 

Ο Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, σκηνοθέτης, συμπαραγωγός και ένας από τους σεναριογράφους   του ντοκιμαντέρ

Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ:


Το pontosnews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας του ενδιαφέροντος ντοκιμαντέρ που θα ρίξει κι άλλο φως σε εκείνα τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης των Αρμενίων στην Ελλάδα.

Pontos news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου