Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Μπορέλ: Έρχονται νέες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας μετά τα Βαρώσια και την επιθετικότητα της στην Α. Μεσόγειο

Η ΕΕ θα εξετάσει τις επιλογές της μέσα από μια δέσμη εισηγήσεων για επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας προανήγγειλε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, ως απάντηση για τις προκλητικές ενέργειες της στα Βαρώσια και την επιθετικότητά της στην Α. Μεσόγειο σε βάρος της Κύπρου.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης θα ετοιμάσει προτάσεις αντίδρασης απαντώντας στις  τουρκικές αυθαιρεσίες στα Βαρώσια, αλλά και στην παρενόχληση του πλοίου «Nautical Geo», σε μια προσπάθεια να τορπιλίσει τις προσπάθειες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed και να επιβάλλει τους δικούς της όρους για αναβίωση του ανυπόστατου ιδεολογήματος της  «Γαλάζιας Πατρίδας».

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Mπορέλ υπενθύμισε ότι  λίγους μήνες πριν και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούλιο, οι Βρυξέλλες είχαν ανακοινώσει πως αν η Τουρκία συνέχιζε τις προκλητικές ενέργειες, τότε το υπόψιν  Συμβούλιο θα ζητούσε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ να ετοιμάσουν  «έγγραφο επιλογών».

Ο κ. Μπορέλ έκανε λόγο για «απαράδεκτη επέμβαση της Τουρκίας σε βάρος ευρωπαϊκών πλοίων που επιχειρούν στην ΑΟΖ χωρών μελών της ΕΕ» και πως οι υπόλοιπες χώρες της Ένωσης «εξέφρασαν ισχυρή αλληλεγγύη και συμπαράσταση στην Ελλάδα και την Κύπρο».

«Από την πλευρά μου, μπορώ μόνο να επιμείνω στο ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι η διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση  των  ψηφισμάτων  του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ  και τις ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης», υποστηρίζοντας την πάγια Ελληνική και Κυπριακή θέση για τη δημιουργία μιας  δικοινοτικής-διζωνικής  Ομοσπονδίας.

Ο κ. Borrell ήταν σαφής ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς δεν έχει υπάρξει ανατροπή των απαράδεκτων ενεργειών της Τουρκίας.

Πρόσθεσε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δημιουργεί ένταση στην Κύπρο και υπονομεύει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

Στην συζήτηση που ακολούθησε, τον λόγο έλαβε πρώτος ο Κύπριος ΥΠΕΞ κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος, αφού παρουσίασε τόσο τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις στην περιοχή των Βαρωσίων όσο και την παρενόχληση του Nautical Geo από τουρκικά πολεμικά σκάφη, τόνισε ότι η Τουρκία δεν σέβεται τις δηλώσεις της Ε.Ε. και του ΣΑ του ΟΗΕ και ότι συνεχίζει να κινείται εκτός του συμφωνημένου πλαισίου ,όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στήριξε πλήρως την παρέμβαση του Κύπριου ομολόγου του και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να τραβηχτεί μια κόκκινη γραμμή όσον αφορά τις παράνομες και απαράδεκτες τουρκικές ενέργειες.

Τόνισε ότι, όπως τα υπόλοιπα Κράτη Μέλη δείχνουν αλληλεγγύη έναντι των ενεργειών της Λευκορωσίας, πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη προς την Κύπρο.

Η πρόταση για προετοιμασία «εγγράφου επιλογών»  υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο δια βοής, καθώς τουλάχιστον άλλα εννέα Κράτη Μέλη εκφράστηκαν ενθέρμως υπέρ, ενώ καμία χώρα δεν αντιτάχθηκε.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι έστω και αργά, πλήν όμως σταθερά το "μεγάλο πλοίο" που λέγεται ΕΕ , αντιλαμβάνεται τι εστί τουρκική επιθετική εξωτερική πολιτική και  αλλάζει ρότα δείχνοντας αποφασισμένη  να ανακόψει την πορεία του Ερντογάν.

Είναι αλήθεια ότι η ΕΕ όπως χαρακτηριστικά έχει ειπωθεί, ως ένα μεγάλο πλοίο το οποίο αργεί να στρίψει, όταν όμως αυτό γίνει τότε τα πολύ δύσκολα έρχονται σε εκείνον που θα βρεθεί μπροστά στην πορεία του. 

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος λόγω της ασυλίας  Τράμπ στο παρελθόν είχε αποθρασυνθεί εντελώς, κάνοντας την μια αυθαιρεσία μετά την άλλη.

Αυτά πέρασαν δυστυχώς για την Τουρκία και ευτυχώς για  τον Ελληνισμό ανεπιστρεπτί.

ΗΠΑ -ΕΕ και Γαλλία δεν θα επιτρέψουν ποτέ στον Ερντογάν να μετατρέψει την Α. Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη. Ας το βάλλει καλά στο μυαλό της η Τουρκία η οποία δημιουργεί διαρκώς προβλήματα στην περιοχή.

Οι εποχές της ανασύστασης παλαιών αυτοκρατοριών έχει περάσει δια παντός. Καιρός να συνειδητοποιήσει ο τουρκικός πολιτικός κόσμος, ο οποίος υιοθετεί  στο σύνολό του σχεδόν, τους παραλογισμούς των Ερντογάν-Μπαχτσελί ότι ζούμε στον 21ο αιώνα και όχι στον 19ο αιώνα ή και στον 10ο αιώνα.

Θυμηθείτε ότι ο Ερντογάν φέτος, διανυκτέρευσε την ίδια ημερομηνία της μάχης,  στο ίδιο μέρος που δόθηκε η μάχη του Ματζικέρτ 1000 χρόνια πρίν, όπου οι Σελτζούκοι Τούρκοι νίκησαν τους Βυζαντινούς και κυριάρχησαν στη συνέχεια στην Μ. Ασία.

Ποιός άλλος ηγέτης χώρας Παγκοσμίως έχει κάνει κάτι ανάλογο;

Κανείς.

Το παραπάνω δείχνει ότι έχουν ξεπεραστεί τα όρια της γραφικότητας από τον Τούρκο Πρόεδρο όπως λένε κάποιοι, και έχουν φθάσει  στη φάση της μεγίστης επικινδυνότητας.

Γραφικός είναι εκείνος που με τις πράξεις και κινήσεις του έχει ιδιαίτερη συμπεριφορά έναντι των άλλων, όταν όμως αυτός ορίζει τις τύχες ενός κράτους και ενός λαού είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος και απρόβλεπτος και χρήζει πολύ μεγάλης προσοχής.

Παναγιώτης Νάστος

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου