Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Οι Τούρκοι τρέμουν επέκταση των Χωρικών Υδάτων μας πέραν των 6νμ-Τούρκος ναύαρχος: Μας φυλακίζουν στην ξηρά

Η πρόβλεψη περί προστασίας της Ελλάδας από τις ΗΠΑ σε περίπτωση απειλής επίθεσης "ακουμπάει" το τουρκικό "casus belli" σε βάρος της Ελλάδας, καταργώντας το στην ουσία

H Τουρκία είναι πάρα πολύ πιεσμένη μετά την Ελληνογαλλική Συμφωνία και την επικαιροποίηση της Στρατηγικής Συμφωνίας της χώρας μας με τις ΗΠΑ.

Διαπιστώνουν πλέον οι Τούρκοι ότι υπάρχουν δύο μεγαλύτερες δυνάμεις από την Τουρκία, οι οποίες έχουν ζωτικά συμφέροντα σε ΝΑ Μεσόγειο και Αιγαίο, και  οι οποίες θα συνδράμουν τη χώρα μας ενάντια στην  επιθετικότητα τους.

Μετά από τα παραπάνω έχουμε ένα κρεσέντο της τουρκική επιθετικότητας με δηλώσεις υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων, όπως αυτές των ΥΠΕΞ, ΥΠΑΜ και άλλων, αλλά και κινήσεις από τουρκικής πλευράς, με τη διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων καταμεσής του Αιγαίου.

Στο πλαίσιο αυτό των δηλώσεων  από τουρκικής πλευράς, έρχεται το twitter του Αντιναύαρχου εν αποστρατεία Cem Gürdeniz, "πατέρα" του δόγματος της "Γαλάζιας πατρίδας", στο οποίο αναφέρει:

"Επέκταση των χωρικών υδάτων σε απόσταση  πέραν των 6 μιλίων στο Αιγαίο σημαίνει επιστροφή στην κατάληψη της Σμύρνης στις 15 Μαΐου 1919. Αυτή η ενέργεια φυλακίζει την Τουρκία στην ξηρά."

"Όχι οι ΗΠΑ, αν όλος ο κόσμος ερχόταν εναντίον μας, η Τουρκία θα είχε το δικαίωμα να αντισταθεί και να αμυνθεί. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι τόσο απερίσκεπτη."

Γιατί όμως προβαίνει σε αυτή τη δήλωση ο απόστρατος Τούρκος Αντιναύαρχος τώρα; Είναι μόνο στα πλαίσια της πίεσης που αισθάνεται η Τουρκία όπως προαναφέραμε  ή διαβλέπει και κάτι άλλο;

Το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώνεται από Ελληνικής πλευράς μια έμφαση στην προσπάθεια καταγγελίας διεθνώς του τουρκικού casus belli (αιτία πολέμου), με την οποία μας απειλεί η Τουρκία.

Αυτό είναι όντως απαράδεκτο, μια χώρα , η Τουρκία, να απειλεί μια άλλη, την Ελλάδα, αν η τελευταία ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας  και αυτό αναδεικνύει η χώρα μας διεθνώς.

Αυτό εκπηγάζει από την απόφαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στις 8 Ιουνίου 1995, σύμφωνα με την οποία ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια αποτελεί «αιτία πολέμου» (casus belli). Μάλιστα με αυτή εξουσιοδοτήθηκε η τότε τουρκική κυβέρνηση να προβεί σε όλα τα αναγκαία μέτρα.

Σημειώστε ότι λίγους μήνες αργότερα τέλη Ιανουαρίου 1996, είχαμε την "κρίση των Ιμίων" με αποτέλεσμα την "θεωρία των γκρίζων ζωνών" από τουρκικής πλευράς.

Τίποτε δεν είναι τυχαίο.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι τέλη Ιανουαρίου 2021 και δύο ημέρες πρίν τις διερευνητικές επαφές ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφερόμενος εμμέσως στο casus belli είπε ότι «στο θέμα του Αιγαίου, στο θέμα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου, η πολιτική της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει. Ούτε επίσης έχει αλλάξει κάτι στην απόφαση που έχει λάβει η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και από τότε μέχρι σήμερα όσα κόμματα ήρθαν στην εξουσία δεν έγινε κανένα βήμα πίσω στο θέμα της στάσης της Τουρκίας και όλοι, όλοι μας συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα. Διότι αυτό είναι ένα εθνικό θέμα»

Οι προβλέψεις της Αμυντικής Συμφωνίας ΗΠΑ-Ελλάδας ανησυχούν την Τουρκία

Στο προοίμιο της πενταετούς Αμυντικής Συμφωνίας με άμεση δυνατότητα χρονικής αλλά και εδαφικής επέκτασής της, η Αθήνα και η Ουάσινγκτον επισημαίνουν τη απόφασή τους «να φρουρούν και να προστατεύουν αμοιβαία την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης».

Αυτή η αναφορά περί προστασίας της Ελλάδας από τις ΗΠΑ σε περίπτωση απειλής επίθεσης που μνημονεύσαμε παραπάνω είναι εκείνη που "ακουμπάει" το τουρκικό casus belli σε βάρος της Ελλάδας.

Επιπλέον, ο Αμερικανός ΗΠΕΞ Μπλίνκεν στην βαρυσήμαντη επιστολή του  προς τον πρωθυπουργό μας, τονίζει ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ακράδαντα «στον σεβασμό της κυριαρχίας της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

Αυτά ηχούν ως καμπανάκι στα αυτιά των Τούρκων, άρα και του Αντιναύαρχου εν αποστρατεία Cem Gürdeniz, ο οποίος σπεύδει να συγκρίνει την επέκταση των ΧΥ μας πέραν των 6νμ με την "κατάληψη της Σμύρνης το 1919, εξεγείροντας τους Τούρκους κατά των ΗΠΑ, τις οποίες θεωρεί ότι είναι εναντίον τους και πως υποκινούν την Ελλάδα να προβεί σε αυτήν την ενέργεια, ενώ λέει στο τέλος ότι δεν μπορεί να είμαστε τόσο απερίσκεπτοι, αφού οι Τούρκοι θα αντισταθούν ολοκληρωτικά σε μια τέτοια ενέργεια.

Η συμφωνία με τη Γαλλία

Η Ελληνογαλλική συμφωνία παράλληλα  κατοχυρώνει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας στον Έβρο και των νησιών μας σε όλη την επικράτεια  της χώρας και μέχρι 6νμ στη θάλασσα και 10 νμ στον Εθνικό Εναέριο Χώρο, που είναι μέχρι στιγμής.

Το ερώτημα το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί και το οποίο είναι εξαιρετικά σοβαρό είναι ,εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα  για παράδειγμα στα 12 νμ  όπως και τον Εθνικό Εναέριο χώρο της ή στα 10νμ εξισώνοντας τα με το εύρος του Εθνικού Εναερίου χώρου μας σήμερα που είναι επίσης 10νμ, θα μας καλύπτουν οι διατάξεις του άρθρου 2 απέναντι στο casus belli των Τούρκων, ναι ή όχι;

Γιατί αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 νμ και έχει την προστασία που απορρέει από το άρθρο 2 της Ελληνογαλλικής Συνθήκης , τότε τα πράγματα σε μια σειρά θεμάτων, όπως οι "γκρίζες ζώνες", το  υπάρχον διαφορετικό εύρος ΧΥ-ΕΕΧ λύνονται αυτόματα υπέρ της Ελλάδας.

Παναγιώτης Νάστος

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου