Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

Ο Σίσι ξεκινά «πόλεμο» με τον Ερντογάν στην Λιβύη: Τι συζήτησε με τον Τραμπ – «Θα στηρίξω στρατιωτικά τον Χαφτάρ»


Φουλ επίθεση κατά Ερντογάν παίζει ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι, πρώην στρατάρχης και επικεφαλής των αιγυπτιακών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών (εποχή Μόρσι), για να μην ξεχνιόμαστε, διότι έχει αδιάσειστα στοιχεία του τεράστιου ύποπτου τουρκικού σχεδίου κατά της Αιγύπτου και της Ελλάδος ταυτόχρονα.
Ο Abdulfettah El-Sisi δήλωσε ότι η χώρα του είναι δίπλα στον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη με όλες τις δυνάμεις του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αιγυπτιακής Προεδρίας, ο Σίσι πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ν.Τραμπ.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος καθώς και θέματα σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη και το Σουδάν.

Εκεί ο Αιγύπτιος ηγέτης ανέφερε την υποστήριξη του Καίρου στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ακεραιότητα της Λιβύης, αλλά και την προσωπική του στήριξη στον στρατηγό Χαφτάρ .
Στη συνομιλία ο Τραμπ ανέφερε ότι η κρίση της Λιβύης απειλεί την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής και ότι η σημερινή κατάσταση πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο να ενταθούν οι κοινές προσπάθειες στη Λιβύη.

Την ακριβώς χρονική περίοδο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε τον αρχηγό των δυνάμεων που απειλούν τη Λιβυκή Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη Χαλίφα Χαφτάρ, «τίποτα άλλο παρά έναν πειρατή» και τόνισε ότι «ελπίζουμε ότι σύντομα θα δοθεί η ευκαιρία στη Λιβύη να διεξαγάγει εκλογές και να εκπροσωπηθούν δημοκρατικά τα δικαιώματα των φυλών».

Το LNA απειλεί Τούρκους πολίτες, πλοία αεροσκάφη, ενώ μπλόκαρε  τις πτήσεις από την Τουρκία τον ίδιο μήνα, αφού οι δυνάμεις του GNA δεν ελέγχουν το αεροδρόμιο στην Τρίπολη.
Το ύποπτο τουρκικό κατά Ελλάδος-Αιγύπτου

Όλα ξεκινούν από την χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του Ερντογάν Ι.Καλίν, ο οποίος ανέφερε: «Έχουμε μια συμφωνία άμυνας και ασφάλειας με το λιβυκό κράτος, η οποία υπογράφηκε στο παρελθόν και είναι σημαντικό να την επικαιροποιήσουμε», καταλήγει ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας.

Καταρχήν ή λέξη «επικαιροποίηση» μπορεί να λάβει άλλες διαστάσεις και να σημαίνει για παράδειγμα υπογραφή συμφωνίας για πιθανή «νόμιμη» στρατιωτική επέμβαση των Τούρκων στην χώρα, εφόσον τους καλέσουν οι κυβερνώντες στην Τρίπολη, στα πρότυπα των Ιρανών στην Συρία όπου πήγαν μετά από αίτημα του Άσαντ.

Πρόκειται για μία πολύ πιθανή εκδοχή, την οποία ίσως να έχουν συμφωνήσει ήδη ο Ερντογάν και ο ηγέτης της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Η Αίγυπτος και ο Αλ Σίσι φέρονται από τοπικά ΜΜΕ να έχουν πληροφορίες για ύποπτο τουρκικό σχέδιο παρουσία Τούρκων πρακτόρων στα σύνορα με την χώρα, με κύρια αποστολή την εξέγερση των εκατομμυρίων οπαδών της οργάνωσης των Αδελφών μουσουλμάνων του αποβιώσαντα πρώην προέδρου Μ.Μόρσι, μέσα στην Αίγυπτο.

Το σχέδιο αυτό εμπεριέχει την πρόκληση μαζικών ταραχών στην Αίγυπτο και την πτώση του καθεστώτος Αλ Σίσι, υπέρ μιας ακραίας ισλαμικής κυβέρνησης στα πρότυπα της Τουρκίας και του Ιράν.

Ο ακραίος ισλαμικός φονταμεταλισμός είναι το πέπλο που πρέπει πρώτα να εξαπλωθεί παντού, για να προσδώσει εξουσία κυρίως στον Ερντογάν, ούτως ώστε να ελέγξει χώρες ολόκληρες στα πρότυπα της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Για την Ελλάδα το τουρκικό σχέδιο αφορά την προσπάθεια υφαρπαγή μέρους της ελληνικής ΑΟΖ, με την ανακήρυξη τουρκικής ΑΟΖ που θα εφάπτεται με την λιβυκή ΑΟΖ.

Σχέδια τα οποία υλοποιεί στο ακέραιο ο Τούρκος σουλτάνος και τα οποία έχουν έρθει σε γνώση των ελληνικών και αιγυπτιακών αρχών.

Η ουσία όμως είναι ότι ο μόνος τρόπος να διακοπούν τα σχέδια αυτά είναι μια ισχυρή στρατιωτική συμμαχία Ελλάδος-Αιγύπτου-Ισραήλ-Κύπρου, με μια νέα αμυντική συμφωνία, που θα «κλειδώσει» τον Ερντογάν μέσα στα σύνορα της χώρας του και όχι της «καρδιάς του», όπως δηλώνει ο ίδιος συχνά.   

PENTAPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου