Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Το Ζέπελιν θα παρατηρεί τις παράνομες εισόδους αλλοδαπών στο Α. Αιγαίο (φωτό).


H νέα κυβέρνηση από την αρχή είχε προχωρήσει στην εξαγγελία της καλύτερης φύλαξης των θαλασσίων συνόρων (και γενικώς όλων των συνόρων) και στα πλαίσια της νέας πολιτικής ασφαλείας ξεκινά σήμερα η δοκιμαστική επιχειρησιακή εκμετάλλευση αερόστατου ζέπελιν στη Σάμο, το οποίο και θα επιτηρεί τα θαλάσσια σύνορα.
Το ζέπελιν, μήκους 35 μέτρων, φέρει ραντάρ, θερμική κάμερα, σύστημα AIS (Automatic Identification System) και δύναται να αναπτυχθεί σε ύψος έως 1.000 μ. από το σταθμό βάσης.

Στόχος η αδιάλειπτη επιτήρηση του θαλασσίου πεδίου σε πραγματικό χρόνο και επί 24ώρου βάσεως.

Για ποιο λόγο όμως; Άγνωστο. Αυτό γιατί δεν πάσχουμε από μέσα επιτήρησης. Πάσχουμε από πολιτική πρόληψης και αποτροπής εισόδου.

Στη Σάμο έχει αναπτυχθεί ένας κινητός σταθμός αισθητήρων, σε φορτηγό, με αντίστοιχο εξοπλισμό από το σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης της Πορτογαλικής Εθνοφρουράς (Guarda Nacional Republicana - GNR) ώστε να υπάρχει σύγκριση σε πραγματικό χρόνο των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και της ικανότητας διακρίβωσης της επίγειας και της εναέριας τεχνικής λύσης.



«Μέσω αυτού του εγχειρήματος, το Λιμενικό Σώμα γίνεται η πρώτη ακτοφυλακή Κράτους Μέλους της Ευρ. Ένωσης, που χρησιμοποιεί δέσμιο αερόστατο για την αστυνόμευση του θαλασσίου πεδίου και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος, μόλις δέκα μήνες μετά την πρώτη πανευρωπαϊκή χρήση για αντίστοιχους σκοπούς Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΜΕΑ) μεσαίου ύψους μακράς εμβέλειας (MALE), το Σεπτέμβριο του 2018» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ξεκινά η δοκιμαστική επιχειρησιακή εκμετάλλευση αερόστατου Ζέπελιν / Φωτογραφία: Λιμενικό Σώμα

«Αυτό καταδεικνύει την ισχυρή και ξεκάθαρη βούληση του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, χρησιμοποιώντας τη διαθέσιμη τεχνολογία αιχμής, για την αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων της Ευρ. Ένωσης, την πάταξη κάθε μορφής εγκληματικότητας καθώς και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα», επισημαίνεται.

Η πιλοτική δραστηριότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρηση «ΠΟΣΕΙΔΩΝ», η οποία διεξάγεται σε συνεχή βάση από το Μάιο του 2008 υπό το συντονισμό των Αρχηγείων Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ και ΕΛ.ΑΣ, και υπό την εποπτεία του Οργανισμό.

PRONEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου