Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

ΠΑ.ΣΥ.Β.Α.-Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για τον Μάρτυρα Χαράλαμπο Χρ. Παπουτσή στην ορεινή Μάλτσιανη


29 Ιουνίου 2019. Αν και η μέρα ζεστή, με την θερμοκρασία ν’ αγγίζει τους 38ο C, οι εναπομείναντες Μαλτσιανιώτες κι αυτοί που ήρθαν από την Ελλάδα, οι πολλοί καλεσμένοι, φίλοι και γνωστοί, τα μέλη  της οικογένειας Παπουτσή, ένιωσαν την αύρα και δροσίστηκαν στον βαρύ ίσκιο του γέρο πλάτανου στο κέντρο του χωριού, εκεί που τρέχει το γάργαρο, κρύο, βουνίσιο νερό του ανακαινισμένου πηγαδιού του χωριού.
Τα πρόσωπα όλων, όπως και της μητέρας Φωτεινής, του αδερφού Βαγγέλη, της αδερφής Φρόσως και της κόρης Φωτεινής, πού σήμερα έγινε σωστή γυναίκα, είναι όσο χαρούμενα, τόσο και σκυθρωπά. Είναι χαρούμενα διότι θα κάνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αδικοχαμένου παλικαριού τους, του Χαράλαμπου Παπουτσή. Θ’ αναστήσουν τον δικό τους άνθρωπο, τον συγχωριανό τους, τον Βορειοηπειρώτη που αγάπησε τη λευτεριά και την Δημοκρατία, την Ελλάδα και το χωριό του, όσο αγάπησε και την ίδια τη ζωή.

Είναι και σκυθρωπά τα πρόσωπα, διότι στο μυαλό και την ψυχή τους είναι χαραγμένες εκείνες οι σκοτεινές και βάρβαρες στιγμές της 21ηςΙουνίου του 1990, όταν αυτόν τον ανδρειωμένο που στέκεται μπρος τους, αυτό το νεαρό παλικάρι, το Ελληνόπουλο που ζητούσε ν΄ αναπνεύσει ελευθέρα στη Γη της Ελευθέριας και της Δημοκρατίας, την Ελλάδα, οι δήμιοι του δικτατορικού κομμουνιστικού καθεστώτος τον δολοφόνησαν με βάρβαρο πρωτάκουστο τρόπο, ένα βήμα από τον άλλο  τους κόσμο, μπροστά στα μάτια της συζύγου του, καθώς κρατούσε στην αγκαλιά την μόλις οκτάμηνη κόρη του, την Φωτεινή.

Θυμούνται, ακόμα, οι Μαλτσανιώτες όχι μόνον την εν ψυχρώ δολοφονία του Χαράλαμπου, μαζί με τον συνοδοιπόρο του Ηλία Ντάλλα, αλλά και την άρνησή τους να παραδώσουν τα πτώματα  τα οποία κείτονταν μισοσκεπασμένα με πέτρες επί πέντε μέρες σε κάποια χαράδρα.

Θυμούνται πως γέμισαν οι καρδιές τους με μίσος. Ένα μίσος που ξεχείλισε και μετατράπηκε σε τσουνάμι. Ένα τσουνάμι που ταρακούνησε την ηρεμία των κυβερνόντων. Όλο το χωριό ανέβηκε στο βουνό, έφτασε στα συρματοπλέγματα, ρίχνοντας στην δικτατορία το ανάθεμά τους, την οργή τους, την διαμαρτυρία και την αντίδρασή τους. Η πράξη αυτή  καταγράφτηκε ως ο πρώτος μαζικός ξεσηκωμός σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας.

Να γιατί οι δικοί του, το χωριό, μεσολάβησαν να βαλθεί στο πάνθεο που του αξίζει ο Χαράλαμπος. Και ο λόγος τους εισακούστηκε.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Φοινίκης έγκρινε την απόφαση να στηθεί η προτομή του στην πλατεία του χωριού, δίνοντας και το όνομά του. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αυλώνας να του απονέμει τον τίτλο: «Διάσημη προσωπικότητα της Περιφέρειας Αυλώνας». Την 29η  Ιουνίου να διοργανωθεί Εκδήλωση Τιμής στην μνήμη του στο κέντρο του χωριού.

Ο πατήρ Χρήστος και ο πατήρ Χαράλαμπος τέλεσαν επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση της ψυχής του. Ο Πρόεδρος του χωριού Βασίλης Παππάς έκανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής,  δωρεά της  οικογένειας, για να διαβαστεί το κείμενο του Σταύρου Παπουτσή για την ζωή και την δολοφονία του Χαράλαμπου, τονίζοντας ανάμεσα στ’ άλλα: «Ο Χαράλαμπος Παπουτσής δεν ήταν απλά ένα θύμα αλλά είναι ένας Μάρτυρας της Δημοκρατίας. Ένας Εθνικός Μάρτυρας. Ως τέτοιος ας γίνει θεσμός πως κάθε χρόνο να οργανωθεί εκδήλωση στην πλατεία του χωριού μας, μπροστά στην προτομή του ώστε να προσφέρουμε φόρο τιμής  και μνήμης στον άνθρωπό μας, στον συγχωριανό μας, στο  Βορειοηπειρώτη. Ο ξεσηκωμός του χωριού μας ας βαλθεί  στην ιστορία ως η πρώτη μαζική αντίδραση, ως ο πρώτος ξεσηκωμός των Ελλήνων της Αλβανίας. Έτσι τιμάμε την ιστορία, την Δημοκρατία και την Ελευθερία μας…».

Χαιρέτησαν με τη σειρά ο βουλευτής του ΣΚ. Ανδρέας Μάρτος, ο Πρόεδρος του ΜΕΓΚΑ Χρήστος Κίτσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αυλώνας Λάμπης Παντέχης, ο πρόεδρος του χωριού Βασίλης Παππάς, η κόρη του Φωτεινή Παπουτσή και ο τέως Πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παππάς.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ευχή ώστε η ημερομηνία αυτή να γίνει θεσμός και να υπενθυμίζεται κάθε χρόνο.

του Βαγγέλη Παπαχρήστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου