Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Όσο οι Αμερικανοί και οι λοιποί “σύμμαχοι” και “εταίροι” δεν καταδικάζουν την Τουρκία, τόσο πιο επιθετική και προκλητική θα γίνεται… (video)

Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα ότι ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, θα καταδίκαζε, ως όφειλε, τις απαράδεκτες δηλώσεις του ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αλλά επιχείρησα να υποβάλω ερωτήσεις και προς τιμή του τις δέχθηκε. Και απάντησε. Και αυτό πρέπει να πιστωθεί στον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Και με την ευκαιρία, αν μου επιτρέπετε να σημειώσω, σε αντίθεση με άλλες χώρες που δεν δίνουν το δικαίωμα να υποβληθούν καν ερωτήσεις, στην Αμερική οι δημοσιογράφοι ερωτούν ελεύθερα και πάντα παίρνουν απαντήσεις. Ανεξάρτητα αν μας ικανοποιούν ή όχι…

Ο εκπρόσωπος, αρνήθηκε, λοιπόν, να λάβει θέση για τους προσβλητικούς ισχυρισμούς του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, αλλά είπε και κάποια πράγματα στα οποία πρέπει να δώσουμε σημασία.

Χθες, χαρακτηρίσαμε τη στάση του όπως αυτή του Πόντιου Πιλάτου. Καταλαβαίνω ειλικρινά το λόγο που δεν ασκούν κριτική στην Τουρκία. Πιστεύουν λανθασμένα ότι ο Ερντογάν θα τους λύσει προβλήματα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και το Ιράν και άλλες χώρες, αλλά στην πραγματικότητα αυτός τους δημιουργεί τις δυσάρεστες καταστάσεις που καλούνται οι Αμερικανοί να αντιμετωπίσουν.

Ο κ. Πράις έδωσε μία απάντηση που μελετώντας τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ο Ερντογάν δεν θα του αρέσει.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ένας αναντικατάστατος εταίρος και ένας βασικός νατοϊκός σύμμαχος, και μιλώντας για την Τουρκία την χαρακτήρισε ένα σημαντικό εταίρο και σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Δεν γνωρίζουμε γιατί αναβάθμισε, με τη δήλωση, τις σχέσεις με την Αθήνα, αλλά η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα είναι ένας γνήσιος σύμμαχος, που δεν δημιουργεί καθόλου προβλήματα στη Δύση και ιδιαίτερα στην Αμερική. Αντίθετα, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, η Τουρκία και ο Ερντογάν έχουν φτάσει στο σημείο να παγώσουν και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ, εξυπηρετώντας έτσι τη Ρωσία.


Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις, ο εκπρόσωπος θα έλεγα ότι είπε κάποια πράγματα, απλά δεν κατονόμασε την Τουρκία ως τη χώρα που δημιουργεί τα προβλήματα. Αντίθετα έβαλε την Ελλάδα και την κατοχική δύναμη στο ίδιο καλάθι. Και αυτό είναι λάθος διότι οι Αμερικανοί, όπως και οι εταίροι μας οι Ευρωπαίοι, στέλνουν λάθος μηνύματα στον πρόεδρο της Τουρκίας.

“Συνεχίζουμε -είπε ο εκπρόσωπος- να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας να εργάζονται από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, να επιλύουν τις διάφορες τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν την ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση”.

Υποβλήθηκε ερώτηση και για την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι θα εισβάλει στη βόρεια Συρία. Ο εκπρόσωπος, για το θέμα αυτό, ήταν κατηγορηματικός και δεν έκρυψε τα λόγια του. Η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί αυτόν τον πόλεμο επεισδή η Τουρκία θα επιτεθεί στους συμμάχους της, τους Κούρδους του YPG. Είναι απλά τα πράγματα.

Είπε, λοιπόν, ότι οποιαδήποτε νέα επίθεση στη βόρεια Συρία θα υπονομεύσει περαιτέρω τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και θα θέσει σε κίνδυνο την εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο κ. Πράις πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθύτατα για το ενδεχόμενο αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας στη βόρεια Συρία.

Δήλωσε ότι αναμένει πως η Τουρκία θα τηρήσει τη δέσμευση που ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2019 μετά τη συμφωνία μεταξύ του Ερντογάν και του Ντόναλντ Τραμπ για την εγκαθίδρυση «ζώνης ασφαλείας» στη Συρία.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Όσο οι Αμερικανοί και οι λοιποί “σύμμαχοι” και “εταίροι” δεν καταδικάζουν την Τουρκία, τόσο πιο επιθετική και προκλητική θα γίνεται. Πότε θα το καταλάβουν;

Hellas Journal


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου