Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

.Ένας φάρος μνήμης στην Αγία Βαρβάρα, για τα 103 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων ( Φωτο )

Η εκδήλωση που ετοίμασε ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» ήταν μια μουσική και αφηγηματική παράσταση

Κρατώντας δάδες και κεριά, και με τα νταούλια να χτυπούν ρυθμικά, ζιπκαλήδες και ζουπουνοφόρες, αλλά και πλήθος κόσμου, πολλοί με τη μπλούζα με τον επετειακό λογότυπο για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, την περασμένη Κυριακή διέσχισαν το κέντρο της Αγίας Βαρβάρας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του «Φάρου».

Προορισμός τους η Πλατεία 19ης Μαΐου και στόχος τους να στείλουν το μήνυμα ότι η μνήμη παραμένει μια ολοζώντανη φλόγα και ταυτόχρονα ένας φάρος στο σκοτάδι της λήθης.

Ενόψει της 103ης επετείου από την έναρξη της πιο σκληρής φάσης του οργανωμένου σχεδίου εξόντωσης, μπροστά από το μνημείο Αγώνων και Θυσιών του Ποντιακού Ελληνισμού έγινε επιμνημόσυνη δέηση.

Η εκδήλωση που ετοίμασε ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» ήταν μια μουσική και αφηγηματική παράσταση. Η πρόεδρος Σοφία Σαββίδου έγραψε τα κείμενα της ιστορικής αφήγησης, ο συγγραφέας Κυριάκος Σαχανίδης έκανε την απαγγελία, η σοπράνο Σαββίνα Ξανθοπούλου και ο τραγουδιστής Σταύρος Σαββίδης ανέλαβαν να ντύσουν τους στίχους με νότες.

Τραγούδια μνήμης, ποιήματα και θεατρικά δρώμενα στην ποντιακή διάλεκτο είχαν τη δική τους θέση, παιδιά 5ης γενιάς προσφύγων με κλαδιά ελιάς έστειλαν μήνυμα ειρήνης και αισιοδοξίας, ενώ λίγο πριν από το χορό σέρρα… ακούστηκαν τα κύματα του Εύξεινου Πόντου και τα βαπόρια κίνησαν.


 



Pontos news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου