Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Express – Ρ.Τ. Ερντογάν: Αν αναγνωριστεί τουρκικό καθεστώς στο ψευδοκράτος τότε μπορεί να δεχθώ την ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Χρησιμοποιεί το κυπριακό ως μοχλό πίεσης

Στο στόχαστρο του Ρ.Τ. Ερντογάν η Ελλάδα και αυτή τη φορά και η Κύπρος, αφού σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Express , η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μπορεί να γίνει πιο «εύκολη υπόθεση» αν πάρει ο Τούρκος πρόεδρος αυτό που θέλει από το κυπριακό και αναγνωριστεί το  καθεστώς στο ψευδοκράτος.

Η Τουρκία είχε αντιδράσει εξ αρχής στο ενδεχόμενο ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία και δήλωσε αρνητική σε αυτό το ενδεχόμενο με στόχο να «κερδίσει» ό,τι περισσότερο μπορεί είτε από τη μια, είτε από την άλλη πλευρά.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να αποσπάσει σημαντικά ανταλλάγματα για να πει το «ναι» σε Σουηδία και Φινλανδία , καθώς προ ημερών ανακοίνωσε στην παγκόσμια κοινή γνώμη την πρόθεσή του να εισβάλει ξανά εναντίον των κουρδικών επαρχιών στη βόρεια Συρία. 

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Express, η ελληνοτουρκική διαμάχη που αφορά στην επίλυση του Κυπριακού μπορεί να αποτελέσει το τελευταίο εμπόδιο στις ελπίδες του ΝΑΤΟ για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία ώστε να αντιμετωπιστεί η απειλή από τη Ρωσία.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της, η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει το καθεστώς του ψευδοκράτους της Κύπρου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να δεχτεί την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στην αμυντική συμμαχία.

Πηγή προσκείμενη στον «πρόεδρο» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, επιβεβαίωσε ότι τηλεφώνησε στον πρόεδρο Ερντογάν για να ζητήσει να τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών του ΝΑΤΟ το καθεστώς του ψευδοκράτους. 

Η πηγή δήλωσε: «Γνωρίζω ότι έγινε το τηλεφώνημα και καταλαβαίνω ότι ο Πρόεδρος Τατάρ έλαβε θετική απάντηση. Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε κάθε μοχλό πίεσης που μπορούμε σε αυτή την κατάσταση; Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν χρησιμοποιήσει το βέτο τους στην ΕΕ για να εμποδίσουν την επίτευξη οποιασδήποτε προόδου και είναι καιρός να επιλυθεί αυτή η αδικία». 

Ο Τατάρ αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην Sunday Express ότι στόχος του είναι να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα ως ανεξάρτητο κράτος. Παράλληλα, φαίνεται να πιστεύει ότι οι προσπάθειες να επανενωθούν οι δύο πλευρές της Κύπρου είναι πλέον μάταιες.

 

PRO NEWS


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου