Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Ανακάλυψαν νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Ισραήλ-Δυνατότητα εξαγωγής στην Κύπρο-Όλα αλλάζουν στην Α.Μεσόγειο

Το Ισραήλ δεν θέλει αγωγό με την Τουρκία αλλά με την Αίγυπτο αναβαθμίζοντας την Κύπρο σε κύριο κόμβο ενέργειας

Από το Λονδίνο σήμερα 9 Μαΐου 2022, η εταιρεία Energean plc (LSE: ENOG, TASE: אנאג) ανακοίνωσε πως "είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι ανακάλυψε φυσικό αέριο στο κοίτασμα “Αθηνά”, στα ανοικτά του Ισραήλ".

Η ανακάλυψη αφορά το κοίτασμα Αθηνά, Block 12.Η προκαταρκτική ανάλυση δείχνει ότι η ανακάλυψη του κοιτάσματος περιέχει ανακτήσιμους όγκους αερίου 8 bcm (283 bcf / (51 mmboe) σε αυτόνομη βάση.

Αυτή η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς απομακρύνει τον κίνδυνο επιπλέον 50 bcm (1,8 tcf / (321 mmboe) των μέσων μη επικίνδυνων μελλοντικών πόρων στην περιοχή του κοιτάσματος “Ολύμπου” της Energean (σύνολο 58 bcm / 372 mmboe συμπεριλαμβανομένης της “Αθηνάς”).

Το κοίτασμα “Αθηνά” είναι πλήρως εκμεταλλεύσιμο μέσω σύνδεσης με το σύστημα Energean Power FPSO, ενισχύοντας  την κερδοφορία του κοιτάσματος Karish-Tanin.

H Energean ανακοίνωσε την ανακάλυψη εμπορικά εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος φυσικού αερίου με την ερευνητική γεώτρηση «Αθηνά» (Athena) στην θάλασσα του Ισραήλ, την οποία χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντική, σημειώνοντας ότι η στο προσκήνιο έρχεται η εξαγωγή ποσοτήτων στην Κύπρο, αναφέρει και η ιστοσελίδα philenews.

Αναφέρεται ότι ενεργοποιήθηκε η προοπτική ανάπτυξης για την εμπορική αξιοποίηση της ευρύτερης «Περιοχής του κοιτάσματος Ολύμπου», με πωλήσεις φυσικού αερίου στην αγορά του Ισραήλ, δηλαδή, νέα μακροχρόνια συμβόλαια στη  ανάπτυξη της ισραηλινής αγοράς παραγωγής ηλεκτρισμού.

Ο κ.Μ. Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, ανέφερε συγκεκριμένα  “είμαστε ευχαριστημένοι λόγω  της  ανακοίνωσης αυτής της νέας ανακάλυψης φυσικού αερίου στην «Αθηνά» και το δυναμικό της ευρύτερης «Περιοχής Ολύμπου». Εξετάζουμε ένα εύρος στρατηγικών προοπτικών αξιοποίησης τόσο για αυτόνομη ανάπτυξη της «Αθηνάς» όσο και για ανάπτυξη της ευρύτερης «Περιοχής Ολύμπου», οι οποίες περιλαμβάνουν την εγχώρια ισραηλινή αγορά και τις εξαγωγές".

Την ίδια στιγμή, σε συνάντηση της περασμένης εβδομάδας μεταξύ του κυπριακού υπουργείου Ενέργειας με εκπροσώπους της αμερικανικής εταιρείας Chevron, η τελευταία έδειξε ότι το ενδιαφέρον της για την εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Αφροδίτης, το οποίο παραμένει ζωντανό.

Σύμφωνα με πηγές, στη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης, οι εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας παρουσίασαν κάποιες επιλογές που έχουν στο μυαλό τους σχετικά με την εμπορική ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου.

Αυτά εστιάζονται κυρίως σε δύο επιλογές. Το ένα είναι η δημιουργία αγωγού με κατεύθυνση την Αίγυπτο ώστε το κυπριακό αέριο να καταλήξει στις αιγυπτιακές ακτές, όπου, όπως γνωρίζουμε, υπάρχουν ήδη δύο τερματικοί σταθμοί στο Idku και στη Damietta.

Η άλλη επιλογή είναι η δημιουργία αγωγού από την ισραηλινή ΑΟΖ, όπου θα ενώνεται με το μπλοκ της Αφροδίτης και από εκεί θα μεταφερθεί στην Αίγυπτο.

Όλα αλλάζουν μετά την διακοπή τροφοδοσίας ρωσικού φυσικού  στην ΕΕ, και εκτός της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, μόνο τα κοιτάσματα στην Α.Μεσόγειο ( Ελλάδα-Κύπρος) θα δώσουν μακροπρόθεσμη λύση στην Ευρώπη, και αυτό οφείλουμε να το κατανοήσουμε και να κινηθούμε από χθες κιόλας προς αυτήν την κατεύθυνση.

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου