Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Γενικευμένη κρίση στο ΝΑΤΟ με ξεκαθάρισμα λογαριασμών ΗΠΑ-Τουρκίας: Τελεσίγραφο για άρση κυρώσεων CAATSA, Koύρδους,...

Ναυάγιο σημειώθηκε στην συνάντηση Α.Μπλίνκεν Μ.Τσαβούσογλου καθώς η Άγκυρα απαίτησε ολική αλλαγή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής όπως εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια ζητώντας από τις ΗΠΑ να ικανοποιήσουν άμεσα μια σειρά από όρους αν θέλουν να ενταχθούν Σουηδία και Φινλανδία στο ΝΑΤΟ.

Επί της ουσίας, η Τουρκία απαιτεί να ξεκαθαρίσουν οι σχέσεις των δύο χωρών με διαγραφή όλων των αμερικανικών κινήσεων που ενοχλούν την Άγκυρα. Είναι απίστευτο, αλλά η Άγκυρα ζητά την υποταγή της Ουάσινγκτον και την συμμόρφωση της στα “θέλω” του Ερντογάν…

Χτες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ.Τσαβούσογλου, με δηλώσεις του τις οποίες μπορείτε να παρακολουθήσετε, απαίτησε άρση των κυρώσεων CAATSA ώστε να ξαναμπεί η Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35 και να πάρει τα F-16V. Παράλληλα ζήτησε τερματισμό της έρευνας για την υπόθεση Halkbank και διακοπή των σχέσεων ΗΠΑ-Κούρδων.

Ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Με αφορμή την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας έχουν βγει στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα που και οι δύο χώρες, ειδικά οι ΗΠΑ, κρατούσαν στο παρασκήνιο και πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας.

“Άρση κυρώσεων CAATSA”

Την άρση των κυρώσεων CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions), oι οποίες ουσιαστικά «μπλόκαραν» την Άγκυρα από το κοινό πρόγραμμα ανάπτυξης των υπερσύγχρονων αεροσκαφών F-35 απαιτεί η Άγκυρα για να ανάψει το «πράσινο φως» στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία διεκδικεί την επανένταξή της στο πρόγραμμα των μαχητικών πέμπτης γενιάς, δεν ζητάει δηλαδή μόνο τα F-16 για να δεχθεί Στοκχόλμη και Ελσίνκι στο ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκία Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είδε χθες τον ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στις ΗΠΑ ζήτησε επισήμως «να αρθούν οι κυρώσεις CAATSA».

«Αφού είμαστε σύμμαχοι, αυτό που ζητάμε από τις ΗΠΑ, είναι να αρθούν οι κυρώσεις CAATSA» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι απαράδεκτο οι σύμμαχοι ή όσοι θέλουν να ενταχθούν στη συμμαχία, να υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις που μας στοχοποιούν», αντέδρασε ο Τσαβούσογλου.

«Είναι επίσης απαράδεκτο να επιβάλουν περιορισμούς στην πώληση όπλων σε έναν σύμμαχο», πρόσθεσε.

“Γιατί να ζητήσουμε εγγυήσεις από τις ΗΠΑ;

Αυτό που θέλουμε από τις ΗΠΑ ως σύμμαχο, είναι η αντιστροφή των περιορισμών στις εξαγωγές προϊόντων αμυντικής βιομηχανίας και ο τερματισμός των κυρώσεων CAATSA στην Τουρκία” τόνισε ο Μ.Τσαβούσογλου.

Στο τραπέζι και η Halkbank

Στην συνέχεια πρόσθεσε:

Πρώτον η υπόθεση της Halkbank, είναι μια καθαρά πολιτικά υποκινούμενη υπόθεση. Αυτή είναι μια πραγματικότητα.

Υπάρχουν τα έγγραφα που οι Γκιουλενιστές έφεραν και έδωσαν στους Αμερικανούς.

Ξέρουμε ότι η υπόθεση ξεκίνησε εδώ υπό την καθοδήγηση τους.

Δεύτερον, η Halkbank είναι ένα κρατικό ίδρυμα. Έχει νομική ανοσία. Αυτό είναι φανερό. Γι αυτό εκφράσαμε τις προσδοκίες μας σε αυτό το θέμα στην συνάντηση μας με τον ΥΠΕΞ Α.Μπλίνκεν”.

“Διακοπή σχέσεων ΗΠΑ με PKK/YPG”

Δεύτερον, οι ΗΠΑ να κόψουν την υποστήριξη τους στο PKK/YPG στην Συρία.

Κανείς δεν πιστεύει στην πρόφαση καταπολέμησης του ISIS, ούτε εμείς, ούτε η τουρκική κοινωνία.

Οι Αμερικανοί το γνωρίζουν αυτό οι ίδιοι.

Υπάρχουν και άλλες χώρες επίσης.

Η Δανία παρέχει υποστήριξη στο PKK/YPG. Τι θα κάνουμε γι αυτό;

Χώρες όπως η Γερμανία έχουν επιβάλλει περιορισμούς/εμπάργκο στις εξαγωγές προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας προς την Τουρκία”.

Στο τραπέζι και τα ελληνοτουρκικά – “Ισορροπία” ζήτησε ο Μ.Τσαβούσογλου

Παράλληλα, στο επίκεντρο της συνάντησης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του, στη Νέα Υόρκη, βρέθηκαν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφορμή την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Μεβλούτ Τσαβόσογλου άσκησε κριτική στην Ουάσινγκτον για τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα μετά την επαφή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι είπε στον Αμερικανό ομόλογό του πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να βρουν μια “ισορροπία στις πολιτικές τους έναντι της Ελλάδας και της Τουρκίας”.

Τι σημαίνει “ισορροπία”; Το να πάρει η Τουρκία τα F-16 και να ξαναμπεί στο πρόγραμμα των F-35.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε επίσης αισιόδοξος για την εξέλιξη του φακέλου των εξαγωγών αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, που ζήτησε η Τουρκία.

«Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των στρατιωτικών προχωρούν πολύ θετικά. Υπάρχουν και θετικά μηνύματα από το Κογκρέσο», δήλωσε, αναφερόμενος στη συμφωνία που πρέπει να υπάρχει από το αμερικανικό κογκρέσο για τις εξαγωγές αυτές.

WAR NEWS 24/7


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου