Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

Συγκυβερνήτης Τουρκίας Ν.Μπαχτσελί: «Η Αγία Σοφιά πρέπει να ανοίξει ως τόπος λατρείας των μουσουλμάνων»


Νέα προκλητική δήλωση έκανε ο συνέταιρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία της Τουρκίας και πρόεδρος του κόμματος MHP, Ντελβέτ Μπαχτσελί, ο οποίος υποστήριξε πως η «Αγία Σοφία θα πρέπει να επαναλειτουργήσει ως τόπος λατρείας των μουσουλμάνων».
 
«Η θέση του MHP είναι πολύ ξεκάθαρη. Το τέμενος της Αγίας Σοφίας πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με τις καρδιές των μουσουλμάνων και οι πόρτες του πρέπει να ανοίξουν για λατρευτικούς λόγους», αναφέρει ο Μπαχτσελί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Παρέμβαση του State Department

Οι δηλώσεις του πολιτικού έρχονται λίγα 24ωρα μετά την παρέμβαση του αμερικανικού State Department που είχε επισημάνει ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει τη διατήρηση του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα του μνημείου, διαφωνώντας με τη μετατροπή του σε τέμενος. «Η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών», αναφέρει η έκθεση.

Μία ημέρα μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης για τις θρησκευτικές ελευθερίες για το 2019, το αμερικανικό ΥΠΕΞ στηρίζει τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος της Αγίας Σοφίας.
«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Εξακολουθούμε να θεωρούμε την Αγία Σοφία μνημείο ιδιαίτερης σημασίας και στηρίζουμε τη διατήρησή της με τρόπο που θα σέβεται την πολύθρησκευτική ιστορία της», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Έλληνες ανταποκριτές.

Η έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο υψώνει τείχος στην πρόθεση του Ερντογάν να μετατρέψει το λίκνο της ορθοδοξίας, την Αγία Σοφία, σε τέμενος.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών».

PRONEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου