Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

ΥΠΕΞ Ε.Ε. Ζ. Μπορέλ: Μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για κινήσεις κατά Ελλάδας


To ζήτημα των σχέσεων ΕΕ Τουρκίας θα συζητήσει το επόμενο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, μετά από αίτημα του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια, ανακοίνωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.                                                     


Συγκεκριμένα ο Ζοζέπ Μπορέλ, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την ένταση που δημιουργεί η Τουρκία στη θαλάσσια περιοχή που εμπίπτει στο υποτιθέμενο μνημόνιό της με τη Λιβύη, ανακοίνωσε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας έχει στείλει στον ίδιο και το Συμβούλιο σχετικές επιστολές με τις οποίες ζητά το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία να έρθει στο επίκεντρο του Συμβουλίου.

Απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι το πλαίσιο των κυρώσεων που έχει ήδη αποφασιστεί για τις τουρκικές παράνομες ενέργειες εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, ισχύει και για τις κινήσεις που αφορούν την Ελλάδα, όντας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Συγκεκριμένα, ο Ζ. Μπορέλ δήλωσε τα εξής: “δεν υπάρχει τίποτα καινούριο, η συμφωνία πλαίσιο υπάρχει, βεβαίως και μπορεί να εφαρμοστεί και για τα γεγονότα που αναφέρετε, διότι αφορούν μέρος της Ανατολικής Μεσογείου. Και σε ό,τι αφορά τις διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας για τα χωρικά ύδατα δεν μπορώ να πω κάτι νέο, όχι κάτι που μπορώ να μοιραστώ μαζί σας, αλλά, ο Έλληνας, ο φίλος και συνάδελφός μου, Υπουργός Εξωτερικών έστειλε δύο επιστολές ζητώντας από το Συμβούλιο να επικεντρωθεί στο θέμα της σχέσης με την Τουρκία. Η σχέση με τη Τουρκία, είναι μια περίπλοκη σχέση, καλύπτει πολλά θέματα, επικοινωνούμε με την Τουρκία για πολλά από αυτά μέσω του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, μιλάμε με την Τουρκία, δεν έχουμε επίσημες διαπραγματεύσεις, αλλά το Συμβούλιο θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτό. Στο επόμενο Συμβούλιο μετά το  αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης αυτό το ζήτημα θα εξεταστεί”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου