Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Μετατρέπουν την επιχείρηση «ΕΙΡΗΝΗ» στη Λιβύη σε φιλοτουρκική - ΝΑΤΟ & ΕΕ συζητούν την από κοινού συμμετοχή τους


Το τουρκικό Ναυτικό θα επιτηρεί το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη... Η επιχείρηση «ΕΙΡΗΝΗ» της ΕΕ είναι μέχρι στιγμής πλήρως αποτυχημένη αφού δεν έχει καταφέρει να σταματήσει ούτε ένα τουρκικό πλοίο από τη μεταφορά όλων στη Λιβύη.
 
Παρ όλα αυτά τώρα από αποτυχημένη κινδυνεύει να μετατραπεί σε φιλοτουρκική, καθώς το ΝΑΤΟ, το οποίο ανοιχτά στηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης συζητά τη συμμετοχή του σε αυτή με την ΕΕ.

Σε συζητήσεις βρίσκεται το ΝΑΤΟ με την ΕΕ για συνεργασία στην επιχείρηση «Ειρήνη» στη Μεσόγειο, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την πρώτη ημέρα της Συνόδου της βορειοατλαντικής Συμμαχίας, σε επίπεδο Υπουργών ‘Αμυνας.

«H επιχείρηση του ΝΑΤΟ ‘Sea Guardian’ στη Μεσόγειο παρείχε για πολλά χρόνια στήριξη στην προκάτοχο της «Ειρήνη» (IRINI), σημείωσε ο Γενς Στολτενμπεργκ συμπληρώνοντας ότι το ΝΑΤΟ παρείχε στήριξη στην επιχείρηση ‘Σοφία’ της ΕΕ».

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ «ΝΑΤΟ και ΕΕ αναζητούν πιθανή στήριξη, πιθανή συνεργασία».
Την Τρίτη, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell δήλωσε ότι το μπλοκ και το ΝΑΤΟ «συζητούν πώς να καθιερώσουν μια νέα ρύθμιση συνεργασίας - όχι συμμετοχής - συνεργασίας μεταξύ της Επιχείρησης Irini και του ΝΑΤΟ, για άλλη μια φορά προς το κοινό μας συμφέρον».

«Ελπίζω ότι αυτή η συμφωνία συνεργασίας θα μπορέσει να συναφθεί τις επόμενες μέρες», δήλωσε ο Μπόρελ, ο οποίος πρόκειται να συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη με υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ την Πέμπτη.

Όπως αντιλαμβανόμαστε το ΝΑΤΟ λειτουργεί με την αρχή της ομοφωνίας, με λίγα λόγια για να συμμετάσχει το ΝΑΤΟ στην επιχείρηση θα πρέπει να συμφωνήσει και η Τουρκία. 

Με λίγα λόγια τουρκικά πλοία θα πρέπει να περιπολούν το.... «εμπάργκο όπλων» της Λιβύης και της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Αυτό από μόνο του αποκλείει κάθε πιθανή ουσιαστική συμβολή της επιχείρησης στο εμπάργκο όπλων, η οποία πιθανότατα θα επικεντρωθεί στο να κόψει τον ανεφοδιασμό του πετρελαίου του Χ.Χαφτάρ, όπως έχει συμβεί ήδη μία φορά με γαλλικό πλοίο να σταματάει δεξαμενόπλοιο των ΗΑΕ, το οποίο θα παρελάμβανε πετρέλαιο το Τομπρούκ, μετά από υπόδειξη των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζουμε πως ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε δηλώσει ανοιχτά και χωρίς να ρωτήσει κανέναν πως η συμμαχία είναι έτοιμη να βοηθήσει την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ χθες η ΕΕ «έσπευσε» να υιοθετήσει τους τουρκικούς ισχυρισμούς για μαζικούς τάφους.

PRONEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου