Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

''Απασφάλισαν'' οι Τούρκοι & απειλούν: ''Να αλλάξει το status quo στο Αιγαίο & η Συνθήκη της Λωζάνης άμεσα!''


Nέα παρέμβαση από το ''δεξί'' χέρι του Ρ. Τ. Ερντογάν
 
''Απασφάλισαν'' οι Τούρκοι για άλλη μία φορά. Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του αρχιτέκτονα της συμφωνίας Ερντογάν-Σαράι για την ΑΟΖ στην Α.Μεσόγειο, Ναύαρχο ε.α. Cihat Yayci. 

Το Πενταπόσταγμα ήταν το πρώτο ΜΜΕ στην Ελλάδα που είχε φέρει στο ''φως'' της δημοσιότητας κάποια κομμάτια από το βιβλίο του. 

Σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ, με χάρτη-σοκ, διεκδικούν τα πάντα σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.  
Ο ναύαρχος αναφέρει συγκεκριμένα: 

''Η Ελλάδα αύξησε τα χωρικά της ύδατα από 3 σε μίλια το 1936, όμως σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τα χερσαία ύδατα πρέπει να βρίσκονται στα 3 μίλια.''

''Η Ελλάδα μονομερώς προχώρησε σε αυτές τις κινήσεις να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα!''

"Η βάση των προβλημάτων του Αιγαίου είναι η παραβίαση των στοιχείων της ισορροπίας της Συνθήκης της Λωζάνης. Η Ελλάδα παραβιάζει την Συνθήκη αυξάνοντας τα χωρικά της ύδατα σε 6 μίλια στο Αιγαίο το 1936 και οπλίζοντας τα νησιά από το 1964.

Μάλιστα ο ναύαρχος στο τέλος αναφέρει ότι αυτό πρέπει να αλλάξει, καθώς η Τουρκία έχει όλες τις επιλογές στο τραπέζι! 

Τι είχε συμβεί ιστορικά

Το 1936 η Ελλάδα καθόρισε το εύρος των χωρικών της υδάτων στα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές. Παράλληλα, από το 1931 είχε θεσπίσει εναέριο χώρο 10 μιλίων. Η Τουρκία το 1964 επέκτεινε την αιγιαλίτιδα ζώνη της από τα 3 στα 6 μίλια. Παράλληλα, όρισε ότι, εάν οι έναντι των τουρκικών ακτών χώρες είχαν χωρικά ύδατα μεγαλύτερα των 6 μιλίων, τότε και τα τουρκικά χωρικά ύδατα καθορίζονταν βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας. Eκτοτε η Τουρκία έχει χωρικά ύδατα 6 μιλίων στο Αιγαίο και 12 μιλίων στον Εύξεινο Πόντο και στην Ανατολική Μεσόγειο.  

Το μόνο σίγουρο είναι πως η Τουρκία θα συνεχίσει να προκαλεί στο Αιγαίο το επόμενο χρονικό διάστημα. 

PENTAPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου