Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Τέσσερις χώρες εντάχθηκαν στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας


Η Αρμενία, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία και η Ισλανδία, προσχώρησαν στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας εξαιτίας των παράνομων γεωτρήσεων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του, ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 31 Μαρτίου 2020  στις Βρυξέλλες, όπως σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο Tass.

«Οι υποψήφιες χώρες (για ένταξη στην ΕΕ), η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το Μαυροβούνιο και η Αλβανία,  η Ισλανδία που είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, καθώς και η Αρμενία, συμμετέχουν στην απόφαση αυτή του Συμβουλίου.
Θα μεριμνήσουν ώστε οι εθνικές τους πολιτικές να συνάδουν με την απόφαση του Συμβουλίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει αυτή τη δέσμευση και την χαιρετίζει», δήλωσε ο Μπορέλ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στα τέλη Φεβρουαρίου, επέκτεινε τις κυρώσεις της κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ανακοινώθηκαν περιοριστικά μέτρα εναντίον του αντιπροέδρου και επικεφαλής του τμήματος εξερεύνησης της τουρκικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας TPAO, Μεχμέτ Φερούχ Ακαλίν, καθώς και του αναπληρωτή του  Αλή Κοσκούν Ναμόγλου.

Μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου έχουν βρεθεί στην υφαλοκρηπίδα  και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τον Σεπτέμβριο, η κυπριακή κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με τη γαλλική εταιρεία Total και την ιταλική Eni για έρευνα στο θαλάσσιο τεμάχιο 7 της Κύπρου.

Ωστόσο, στις αρχές Οκτωβρίου, η Τουρκία έστειλε το δικό της σκάφος γεώτρησης στην περιοχή, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, τα τουρκικά γεωτρύπανα αποστέλλονται στην περιοχή του φυσικού αερίου με βάση άδειες που εκδίδονται από την αυτοανακηρυχθείσα Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, η οποία, εκτός από την ίδια την Τουρκία, δε αναγνωρίζεται από κανένα άλλο κράτος στον κόσμο, γράφει το ρωσικό πρακτορείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου