Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΣΩ ΑΣΑΝΤ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΩΝ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΣΤΟ…«ΨΑΧΝΟ» ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Την ύπαρξη ενός μεγάλου σχεδίου σε εξέλιξη από τις χώρες του Περσικού κόλπου, με προεξέχοντες την Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέσω του καθεστώτος Άσαντ και των Κούρδων, να επιφέρουν καίριο χτύπημα κατά της Τουρκίας, αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα Akşam.
 
Συγκεκριμένα το σχέδιο αυτό αποκαλύφτηκε από τον Τούρκο καθηγητή γεωστρατηγικής του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής του πανεπιστημίου Sakarya, τον Dr. İsmail Akdoğan, ο οποίος ανέλυσε ότι ένα εχθρικό προς την Τουρκία μπλοκ χωρών ετοιμάζεται να πλήξει την Τουρκία μέσω της Συρίας και του καθεστώτος Άσαντ.

Ο Τούρκος καθηγητής ανέφερε ότι ενώ μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και την αμερικανική επέμβαση το Αφγανιστάν και στο Ιράκ, οι σχέσεις της Τουρκίας με τις χώρες του Κόλπου ήταν πολύ καλές. Μια σειρά όμως μετέπειτα γεγονότων, με αποκορύφωμα το πραξικόπημα στην Αίγυπτο τον Ιούλιο του 2013 που ανέτρεψε τον φιλότουρκο ηγέτη, Μοχάμεντ Μορσί και ανέβασε στην εξουσία τον εχθρό της Τουρκίας, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, επίσης την διένεξη της Σαουδικής Αραβίας με το Κατάρ και τον αποκλεισμό του τον Ιούνιο του 2017, εξ αίτιας τις φιλικής προς το Ιράν πολιτικής του και το σπάσιμο του εμπάργκο από την Τουρκία υπέρ του Κατάρ, δημιούργησαν ένα μεγάλο αντιτουρκικό μέτωπο που τώρα σχεδιάζει να επιφέρει μεγάλο χτύπημα στην Άγκυρα.

Σημαντικό ρόλο παίζει και το ζήτημα των Κούρδων της Συρίας, με τους οποίους οι Αμερικανοί, σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας, αποφάσισαν από το 2017 να συνεργαστούν και να τους ενισχύσουν, κινήσεις που αποτιμήθηκαν σας εχθρικές από την Άγκυρα. Παράλληλα η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων ΗΠΑ Σαουδικής Αραβίας με τον πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ, ήταν άλλη μια εχθρική εξέλιξη προ την Τουρκία.

Τώρα, όπως αναφέρεται, το αντιτουρκικό μπλοκ έχει προσεγγίσει τον Άσαντ ενώ παράλληλα και τους Κούρδους της Συρίας κατά της Τουρκίας. Ενδεικτικό είναι ότι ένας ηγέτης των Κούρδων, ο Mazlum Kobani, ψευδώνυμο Ferhat Abdi Şahin’i Abu, τον οποίο η Τουρκία καταζητεί σαν εγκληματία και έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης, φιλοξενείται στον Αμπου Ντάμπι.

Ανησυχητικό για τους Τούρκους είναι και ότι τον τελευταίο καιρό έχουν πυκνώσει οι επαφές της Ρωσίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, γεγονός που επίσης έχει θορυβήσει την Άγκυρα για πιθανή διεύρυνση του μετώπου εναντίον της. Αλλά το πιο ανησυχητικό είναι πως οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό τον καιρό ενισχύεται με κάθε μέσο το PYD/YPG, δηλαδή το στρατιωτικό σκέλος των Κούρδων της Συρίας, προετοιμάζοντας για μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις, με την συνδρομή του καθεστώς Άσαντ, κατά των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στο συριακό έδαφος.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου