Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Αιφνιδιαστική στήριξη Κίνας σε Αλ Σίσι-Χαφτάρ: Επίσημες συνομιλίες με λιβυκές φυλές & LNA – Άξονας Αιγύπτου-Πεκίνου σε βάρος της Τουρκίας.


Κανονική επαφή με φατρίες και τον Χαφτάρ έχουν οι Κινέζοι στο λιβυκό εμφύλιο πόλεμο, στον οποίο πιθανώς δεν έχουν μόνο κινεζικής κατασκευής drone μέσω ΗΑΕ, αλλά και κάποιους συμβούλους, θέλοντας να συμμετάσχουν σε κάθε εξέλιξη στην περιοχή, σύμφωνα με τον Κινέζο ΥΠΕΞ.


Η Κίνα ενισχύει πολύ στενά όλων των ειδών τους δεσμούς της με την Αίγυπτο, ως ένα ακόμη σημάδι της αυξανόμενης απομόνωσης της ισλαμικής κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι επισκέφθηκε πριν τέσσερις ημέρες το Κάιρο και ζήτησε να αυξηθεί η στρατηγική και αμυντική σχέση, μεταξύ Κίνας-Αιγύπτου, σε ακόμα πιο υψηλό επίπεδο.

Ενώ η κινεζική οικονομική και διπλωματική παρουσία επεκτείνεται στην Μεσόγειο, η επίσκεψη του Κινέζου αξιωματούχου, αποκάλυψε ότι το Πεκίνο δεν υποστηρίζει πλέον την πλευρά της Άγκυρας στις τρέχουσες κρίσεις στην περιοχή, αλλά αντίθετα ακολουθεί την Αίγυπτο, τον Χαφτάρ και εμμέσως την Ελλάδα.

Η Αίγυπτος ευρίσκεται σε σφοδρή σύγκρουση με την Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα της Ανατολικής Μεσογείου και την κατάσταση στη Λιβύη, και αυτό το ασπάζονται οι Κινέζοι, που κατέχουν μεγάλο μέρος του λιμένος Πειραιώς.

Ο Κινέζος υπουργός υπογράμμισε στο Κάιρο ότι η Κίνα θεωρεί την Αίγυπτο ως ένα νέο διεθνές κέντρο ναυτιλίας και εφοδιασμού στη Μεσόγειο και δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τη χώρα αυτή για την έγκαιρη πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι, τον Πρωθυπουργό Mostafa Kemal Madbouly, τον υπουργό εξωτερικών Sameh Hassan Shoukry, αλλά και τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit κατά τη διάρκεια του επίσημου προγράμματός του στο Κάιρο.

Στη συνάντησή του με τον Wang, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι δήλωσε ότι «η Αίγυπτος είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Κίνα για να προωθήσει τη στρατηγική εταιρική σχέση σε υψηλότερο επίπεδο».

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο εξωτερικών, «η Αίγυπτος ελπίζει να γίνει βασικός εταίρος στην προώθηση του δρόμου του Μεταξιού και της Οδικής Πρωτοβουλίας (BRI)».

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για «περισσότερες επενδύσεις από κινεζικές επιχειρήσεις για την οικοδόμηση της ζώνης οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας Κίνας-Αιγύπτου».

«Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να εφαρμόσουν μια νέα συνεργασία η οποία αποφασίστηκε και από τους δύο προέδρους και να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνεργασία σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο Wang στη συνάντηση.

Επιπλέον, τόνισε ότι «η Κίνα θα δημιουργήσει διεθνή ναυτιλιακά και περιφερειακά κέντρα εφοδιασμού στην Αίγυπτο».

Ο Wang έδωσε επίσης συνεντεύξεις στα αιγυπτιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης στο περιθώριο του προγράμματος του, μιλώντας για τη Λιβύη.

«Η Κίνα έχει διατηρήσει επαφές με διάφορες φατρίες στη Λιβύη και εργάζεται ενεργά για να διευκολύνει τις συνομιλίες για την ειρήνη» δήλωσε στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Ahram ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι η Κίνα «θα συνεργαστεί με την Αίγυπτο και θα καταβάλει δραστήριες και εποικοδομητικές προσπάθειες για την έγκαιρη πολιτική διευθέτηση του προβλήματος, με σκοπό την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Α. Μεσογείου».

Η Κίνα αργά και μεθοδικά μετά την αποστολή αντιαεροπορικών οπλικών συστημάτων στο συριακό καθεστώς του Άσαντ, μαζί με προσωπικό, τώρα φαίνεται ότι βάζει πόδι και στην Αίγυπτο, ενώ πάντα έχει αυξημένο ενδιαφέρον για τον Πειραιά και τις επενδύσεις της στην Ελλάδα.

Εφόσον έρχονται και οι Κινέζοι στη Μεσόγειο, συμμετέχοντας ενεργά στην κρίση στη Λιβύη, τότε η όλη κατάσταση περιπλέκεται ακόμα πιο πολύ, σε ότι αφορά την τύχη μιας χώρας με τα μεγαλύτερα θαλάσσια κοιτάσματα στην Μεσόγειο, ενώ σίγουρα αναμένουμε και κινεζικά πολεμικά πλοία στην περιοχή σύμφωνα με το νέο δόγμα του Πεκίνου για παρουσία σε όλες τις πολεμικές εστίες του πλανήτη.

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας
PENTAPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου