Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Η ηρωίδα της Κινάρου και τα φωτισμένα τουρκικά παράλια.


«Ήρωας είναι κάποιος που δίνει τη ζωή του σε κάτι που είναι μεγαλύτερο από τον ίδιο»


Όλη η Ελλάδα ανησύχησε για την κυρά Ρηνιώ της Κινάρου, την 74χρονη Ειρήνη Κατσοτούρχη, όταν μέσα στις γιορτές η κακοκαιρία της έκοψε το ρεύμα και κάθε επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο. Το στρατιωτικό ελικόπτερο μπόρεσε να προσεγγίσει το ακριτικό νησάκι των 4,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου ζει ολομόναχη, μετά από τρεις ημέρες. Μόλις το είδε να πετάει, εμφανίστηκε περιχαρής έξω από το σχεδόν ετοιμόρροπο σπιτάκι της που έσταζε νερά από τις βροχές και χαιρέτησε το πλήρωμα. «Εγώ καλά ήμουν, εσείς ανησυχήσατε, γιατί τυραννιέται τόσος κόσμος για μένα δεν θέλω» έλεγε στις συνεντεύξεις που έδινε από το δορυφορικό τηλέφωνο όταν αποκαταστάθηκαν οι βλάβες.

«Ήρωας είναι κάποιος που δίνει τη ζωή του σε κάτι που είναι μεγαλύτερο από τον ίδιο» έγραψε ο καθηγητής Τζόζεφ Κάμπελ. Γι αυτό είναι ηρωίδα η κυρά Ρηνιώ της Κινάρου. Γι αυτό ήταν ηρωίδα η κυρά της Ρώ. Είχαν και έχουν αφιερώσει τη ζωή τους και την ψυχή τους σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από τις ίδιες. Σε όλους και όλες εμάς. Στην Ελλάδα μας!


Και οι δύο ήταν και είναι η αφύπνιση της πατριωτικής μας συνείδησης. Επέλεξαν να ζουν στα ακριτικά νησιά μέσα στη μοναξιά της μεγαλοσύνης τους, με τα τουρκικά F16 να πετάνε καθημερινά πάνω από τα κεφάλια τους. «Αν φύγω από δω θα γίνει γκρίζα ζώνη» εκφράζει την αγωνία της η κυρά Ρηνιώ. Η Κίναρος και δεκάδες ακατοίκητα νησάκια στις εσχατιές του Αιγαίου έχουν παραδοθεί στα στοιχεία της φύσης ενώ και αυτά που κατοικούνται αντιμετωπίζουν τόσα προβλήματα απομόνωσης που οι νέοι φεύγουν γιατί το αύριο μοιάζει άγνωστο και θλιβερό.

Την ίδια ώρα απέναντι στα τουρκικά παράλια παρατηρείται ένας οικοδομικός οργασμός. Είναι φανερό ότι οι θερινές κατοικίες κτίζονται άναρχα έτσι που σκαρφαλώνουν τις πλαγιές χωρίς ρυμοτομικά σχέδια. Από καλοκαίρι σε καλοκαίρι η διαφορά είναι εμφανής. Ξεφυτρώνουν όλο και περισσότερα τουριστικά θέρετρα με δυνατά φώτα, απόδειξη ζωής. Είσαι στην Ελλάδα και στο κινητό εμφανίζεται η τουρκική τηλεφωνία γιατί το σήμα της είναι δυνατό.

Αυτή είναι η στρατηγική του Ερντογάν. Ενθαρρύνει τους Τούρκους να κτίζουν στα παράλια. Δίνονται με ευκολία τα δάνεια όπως συζητιέται. Όπως γέμισε με εποίκους την βόρεια Κύπρο, μετά την εισβολή του 1974 δημιουργώντας ένα νέο πληθυσμιακό στάτους, έτσι και τώρα «ζωντανεύει» τα παράλια για να ισχυροποιήσει την διαπραγματευτική του γραμμή στη στρατηγική καζάν- καζάν, win- win, ή τον διαμοιρασμό των θαλασσών που διεκδικεί.

Όχι, δεν είναι αρκετό το ότι πηγαίνουν προμήθειες στην κυρά Ρηνιώ μια φορά την εβδομάδα. Η το ότι την αναζητούν όταν κόβεται το τηλέφωνο και το ρεύμα από την κακοκαιρία. «Το σπίτι είναι έτοιμο να μας πλακώσει» λέει η ίδια. Δεν μπορούσε η έρημη πολιτεία να της το φτιάξει; Έχασε τον άνδρα της. Θα ήθελε να έχει κοντά τον γιο της αλλά του έκοψαν το επίδομα όπως είπε!

Να σκύψει πάνω σε αυτήν την ηρωίδα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Και να δώσει κίνητρα για να μην ερημώσουν και τα άλλα ακριτικά νησιά με τους λιγοστούς κατοίκους. Μια τέτοια πολιτική δεν αποτελεί μόνο επίδειξη ευαισθησίας. Είναι στρατηγική απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις που θα κλιμακώνονται.

Ο Αλμπέρ Καμί είχε πει ότι μπορεί κάποιος να θεωρεί τον ηρωισμό και το θάρρος δευτερεύουσες αξίες αφού όμως πρώτα έχει δώσει ο ίδιος αποδείξεις ηρωισμού και θάρρους. 
Αφού δεν είμαστε όλοι οι άλλοι ήρωες ας τιμούμε τους πραγματικούς.


NEWS POST

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου