Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Χώμα από πεδίο μάχης στο Μεσόβουνο Κοζάνης στη Ρωσία


Χώμα από το Μεσόβουνο, από τις πλαγιές του Βερμίου όπου έπεσαν μαχόμενοι εναντίον των ναζί τον Απρίλιο του 1944 τέσσερις στρατιώτες της Σοβιετικής Ένωσης, θα ταξιδέψει στη Ρωσία μέσα σε ειδικές κάψουλες. Ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον στρατιωτικό ακόλουθο της πρεσβείας, υποστράτηγο Α. Πριχόντικο, βρέθηκε στο χωριό της Κοζάνης.


 Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της μαρτυρικής κοινότητας Μεσόβουνου Παύλος Παραστατίδης, στις κάψουλες τοποθετήθηκε και χώμα από το σημείο όπου τάφηκαν οι στρατιώτες.

Οι κάψουλες θα τοποθετηθούν στον κεντρικό ναό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας στις 9 Μαΐου, ημέρα που η χώρα θα γιορτάσει την 75η επέτειο νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας.

Οι τέσσερις στρατιώτες της Σοβιετικής Ένωσης βρίσκονταν μαζί με αντάρτες του ΕΛΑΣ λίγο έξω από το Μεσόβουνο ενώ αυτό καιγόταν στο πλαίσιο της επιχείρησης «Μαγιάτικη καταιγίδα». Οι ναζί εκτέλεσαν 150 κατοίκους του χωριού, ενώ ακολούθησε μάχη στις πλαγιές του Βερμίου.

«Μέχρι το 1990 οι στρατιώτες ήταν θαμμένοι στο σημείο που σκοτώθηκαν, όπου υπάρχει ένα μικρό μνημείο», εξήγησε ο Παύλος Παραστατίδης. Το 1990, όμως, έγινε εκταφή και τα οστά τους τοποθετήθηκαν στο κεντρικό μνημείο όπου βρίσκονται θαμμένοι και 315 κάτοικοι του Μεσόβουνου που εκτελέστηκαν στις 23 Οκτωβρίου 1941 και στις 23 Απριλίου 1944.


PONTOS NEWS



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου