Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ…ΣΜΥΡΝΗ


Την οργή του Ερντογάν προκαλεί μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Σμύρνης, να αναγνωρίσει για πρώτη φορά ως θρησκευτική μειονότητα τους Αλεβίτες της Τουρκίας.


Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τούρκικα ΜΜΕ, η βουλή του Δήμου Σμύρνης σε έκτακτη συνέλευση της και παρά την μεγάλη αντίδραση των μελών που ανήκουν στο κυβερνών κόμμα του Ερντογάν, αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι οι Αλεβίτες είναι θρησκευτική μειονότητα και ότι τα Cemevleri, δηλαδή οι Οίκοι Προσευχής των Αλεβιτών, είναι θρησκευτικοί ναοί.


Η απόφαση αυτή, όπως αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο της Σμύρνης, συνάδει με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά από προσφυγή των Αλεβιτών, που τους αναγνωρίζει σαν ξεχωριστή θρησκευτική μειονότητα.


Να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν δεν θεωρεί τους Αλεβίτες ως θρησκευτική μειονότητα και αρνείται εδώ και χρόνια επίμονα να αναγνωρίσει τους Οίκους Προσευχής τους, προκαλώντας συχνά την έντονη αντίδραση τους.

Οι Αλεβίτες υπολογίζονται στην Τουρκία περί τα 20 εκατομμύρια και αποτελούν για πολλούς μια θρυαλλίδα στην συνοχή της χώρας, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι έχουν ελληνορθόδοξη καταγωγή.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου