Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Όλα στη ''φόρα'': Ο Μπόλτον δίνει ''στεγνά'' Τραμπ-Ερντογάν.


Την εικόνα ενός Τραμπ που δεν δίσταζε να ικανοποιεί τα αιτήματα αυταρχικών ηγετών όπως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ παρουσιάζει στο αποκαλυπτικό βιβλίο του ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ.


Άρα πως να μην ανησυχούμε για την στάση των ΗΠΑ στο Αιγαίο, όταν υπάρχει αυτή η σχέση Τραμπ-Ερντογάν;

Στο χειρόγραφο βιβλίο του Τζον Μπόλτον (John R. Bolton) φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα νέα στοιχεία για τη δράση του Τραμπ, πέραν της υπόθεσης της Ουκρανίας, όπως η σχέση του με τον Ερντογάν, αποκαλύπτει η εφημερίδα «New York Times». 
Εξάλλου, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο 
είχε εκφράσει προβληματισμό για τον εναγκαλισμό του Αμερικανού Προέδρου με αυταρχικούς ηγέτες. 

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, το 2018 ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας τηλεφώνησε με ένα ασυνήθιστο αίτημα για τον πρόεδρο Τραμπ. Τον ρώτησε εάν θα μπορούσε να παρέμβει ώστε να σταματήσει μια έρευνα για την Halkbank, μια από τις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της Τουρκίας, η οποία βρισκόταν υπό έλεγχο από τις αμερικανικές αρχές για πιθανή παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν. Και αυτή δεν ήταν η μόνη προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να επηρεάσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με την New York Times η τουρκική κυβέρνηση είχε προσλάβει μια γνωστή εταιρεία lobbying που ανήκει σε έναν στενό φίλο και χρηματοδότη του προέδρου Τραμπ, ώστε να πιέσει τον Λευκό Οίκο και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η εκστρατεία επιρροής του κ. Ερντογάν επανεξετάζεται στην Ουάσινγκτον, ύστερα από την αποκάλυψη ότι ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, εξέφρασε την ανησυχία το για το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος προσέφερε διευκολύνσεις στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Σι Τζινπίνγκ».

«Αρκετά μέλη της κυβέρνησης είχαν ανησυχίες για τις σχέσεις του προέδρου με αυταρχικούς ηγέτες» δήλωσε ο Γερουσιαστής Τσακ Σούμπερτ. «Μήπως ο πρόεδρος διακυβεύει οικονομικά συμφέροντα όταν μιλάει με τον Ερντογάν και άλλους; Ίσως τα παιδιά του να έχουν κάποιο οικονομικό συμφέρον», πρόσθεσε ο Γερουσιαστής.

Πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν σε συνεντεύξεις τους ότι ο πρόεδρος Τραμπ διαδραματίζει έναν ασυνήθιστο και ενίοτε ενοχλητικό ρόλο σε υποθέσεις έρευνας που εμπλέκονται ξένες κυβερνήσεις. «Αυτό που γνωρίζω για την παρέμβασή του στην υπόθεση Halkbank είναι εξαιρετικά περίεργο και αρκετά ανησυχητικό», δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ο Φίλιπ Ζέλικοφ, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια ο οποίος υπηρέτησε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας υπό τον Πρόεδρο Τζωρτζ Μπους.

Σύμφωνα πάντα με την αμερικανική εφημερίδα, η εμπλοκή του προέδρου Τραμπ στην έρευνα της Halkbank ξεκίνησε το 2017. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, σε μια σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών το 2018 και το 2019, προσπάθησε επανειλημμένα να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του για να περιορίσει την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων κατά της Halkbank. Ο γαμπρός του κ. Ερντογάν, ο οποίος έχει τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, πίεσε επανειλημμένως τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν για το ίδιο θέμα, ενώ σημαντικό ρόλο ανέλαβε και ο project manager των «Πύργων Τραμπ» στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, η τουρκική τράπεζα είχε προσλάβει ξεχωριστά μια εταιρεία που ειδικεύεται στο lobbying, ιδιοκτησίας του Μπράιαν Μπάλαρντ, ενός από τους σημαντικότερους χρηματοδότες της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τραμπ. Η εν λόγω εταιρεία υπενθύμισε επί μήνες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Λευκό Οίκο ότι οποιαδήποτε κύρωση κατά της τουρκικής τράπεζας θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την τουρκική οικονομία.

«Για μήνες, φάνηκε ότι η Τουρκία θα επιτύχει σε αυτήν την ασυνήθιστη εκστρατεία πίεσης - ζητώντας από έναν πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να ασκήσει πίεση στο δικό του τμήμα δικαιοσύνης για την προστασία μιας κρατικής τράπεζας.... Μόνο μετά την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, στις αρχές Οκτωβρίου, το υπουργείο Δικαιοσύνης κινήθηκε για να επιβάλει κυρώσεις στην τράπεζα».

Η πλευρά του αμερικανού προεδρου διαψεύδει φυσικά όσα αναφέρονται στο βιβλίο του πρώην συμβούλου. Αλλά και ο ίδιος ο Μπόλτον αρνείται ότι έδωσε το προσχέδιο του βιβλίου του στους New York Times. Στο ίδιο βιβλίο υπάρχουν αποκαλύψεις και για τη σχέση του Τραμπ με την Ουκρανία, μια υπόθεση που οδήγησε στην παραπομπή του σε δίκη.

pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου