Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Αντίστροφη μέτρηση για το εξ ολοκλήρου άνοιγμα της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο


Μπορεί ο βαρύς χειμώνας της Τραπεζούντας να έντυσε στα λευκά τη μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, ωστόσο οι τουρκικές Αρχές διαβεβαιώνουν ότι η τελική φάση των εργασιών αναστήλωσης και αποκατάστασης προχωρά κανονικά ώστε το μνημείο να είναι εξ ολοκλήρου επισκέψιμο στις 18 Μαΐου, δηλαδή τη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων.


Στην περιοχή βρέθηκε χθες ο επικεφαλής της διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού της Τραπεζούντας Αλί Αϊβάζογλου.

Το σπουδαίο ορόσημο, όχι μόνο για τον ελληνισμό του Πόντου αλλά και για το νομό της σημερινής Τουρκίας, από τις 25 Μαΐου 2019, οπότε και άνοιξε μέχρι την πρώτη αυλή έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια εργασιών και αναστηλώσεων, έχει δεχθεί χιλιάδες επισκέπτες. Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού έχει δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξει άλλη καθυστέρηση, και ότι όλα θα είναι έτοιμα την άνοιξη.


Ο Αλί Αϊβάζογλου (πρώτος δεξιά) στο μπαλκόνι της Παναγίας Σουμελά


Μόλις δύο ημέρες προτού εκπνεύσει το 2019 δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού που δείχνουν τους έμπειρους αναρριχητές να πραγματοποιούν εργασίες στερέωσης των βράχων πάνω και γύρω από την Παναγία Σουμελά, χρησιμοποιώντας ατσάλινο πλέγμα.

Κατά τη διάρκεια των αναστηλωτικών φάσεων που ολοκληρώθηκαν έχουν απομακρυνθεί περίπου 4.000 τόνοι επικίνδυνων βράχων, ενώ ασφαλίστηκε και ένας βράχος 360 τόνων που απειλούσε το μοναστικό συγκρότημα. Επιπλέον έγιναν εργασίες εξωραϊσμού στο μονοπάτι προς την Παναγία Σουμελά και εργασίες αποκατάστασης στο ιστορικό υδραγωγείο και στα σκαλοπάτια που οδηγούν στο μοναστήρι.

PENTAPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου