Δείτε τους χάρτες και τις NAVTEX Ελλάδας και Τουρκίας - Η Άγκυρα δίνει συνέχεια στα περιστατικά μετά το συμβάν στη Χίο με την σύγκρουση πλοίων - Επαναφέρουν το «κόψιμο» στα δύο του Αιγαίου
Νέα περίοδο αμφισβητήσεων της ελληνικής δικαιοδοσίας ειδικά ως προς την Έρευνα και Διάσωση στο Αιγαίο ξεκινά η Τουρκία με το «καλημέρα σας» του νέου υπουργικού σχήματος του Ερντογάν.
Στις 06:50 το πρωί σήμανε συναγερμός στον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή για άτομο στη θάλασσα στην περιοχή ανατολικά- νοτιοανατολικά του Άη Στράτη και αμέσως κινητοποιήθηκαν δυνάμεις για την διενέργεια επιχείρησης έρευνας και διάσωσης. Στο σημείο έσπευσαν δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος, τέσσερα παραπλέοντα σκάφη και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η επιχείρηση αφορούσε τον εντοπισμό αλλοδαπού άντρα το σκάφος του οποίου βρέθηκε να πλέει δίχως επιβαίνοντες.
Στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 6 μποφόρ. Το σκάφος ρυμουλκείτε προς Άγιο Ευστράτιο...
Εννέα λεπτά μετά, δηλαδή στις 06:59 το πρωί η Τουρκία θέλοντας να δώσει συνέχεια στο θέμα της αμφισβήτησης της ελληνικής δικαιοδοσίας στην περιοχή – μετά την άρνηση του τουρκικού πληρώματος του φορτηγού πλοίου ANT την Παρασκευή να δεχθεί ελληνική συνδρομή - για την διενέργεια επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, εξέδωσε χωρίς να έχει καμιά δικαιοδοσία οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX) που ως εκ τούτου είναι παράνομη. Δέσμευσε μια ολόκληρη περιοχή.
Η Τουρκική NAVTEX αναφέρει πως το ιστιοπλοϊκό Νηριίδα υπο σημαία Ελλάδας εξέπεμψε σήμα κινδύνου και αμέσως έσπευσαν σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, βρήκαν το σκάφος ακυβέρνητο και κάλεσαν όλα τα παραπλέοντα σκάφη να συντονιστούν και να αναφέρουν τυχόν ευρήματα στην τουρκική ακτοφυλακή.
Η Τουρκία μάλιστα μέσω της Γενικής Ναυτικής Διεύθυνσης του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών έδωσε, με αφορμή το περιστατικό, στη δημοσιότητα χάρτη με τον οποίο επαναφέρουν το ζήτημα του 25ου μεσημβρινού στο Αιγαίο και τις περιοχές αρμοδιότητας στο διχοτομώντας το
Σύντομα Στη περιοχή έκαναν την εμφάνιση τους δυο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής ωστόσο υπήρξε συνεργασία με τα πληρώματα των πλωτών του Λιμενικού Σώματος... Οι έρευνες για τον αγνοούμενο είναι σε εξέλιξη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αγνοούμενος είναι Αμερικανός υπήκοος και το σκάφος είχε φύγει από μαρίνα στην Καλαμαριά με προορισμό λιμάνι στην Τουρκία.
Πέρα από την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία η υπόθεση έχει και μα δόση μυστηρίου καθώς αν ο μοναδικός επιβάτης του ιστιοπλοϊκού έπεσε στη θάλασσα ποιος έστειλε το σήμα κινδύνου;
Όλα αυτά αφήνουν μια… esans μυστηρίου. Πολλά τα σενάρια. Πρόκειται για μια περίπτωση κατά την οποία ο αγνοούμενος ένοιωσε αδιαθεσία και πριν πέσει στην θάλασσα έστειλε το σήμα κινδύνου; Πρόκειται για σκηνοθετημένη εξαφάνιση προκειμένου να αμφισβητηθεί η ελληνική δικαιοδοσία στην περιοχή;
Πρόκειται για εγκληματική ενέργεια; Το μόνο σίγουρο είναι ότι την υπόθεση αυτή έσπευσε να εκμεταλλευτεί η Τουρκία δεσμεύοντας χωρίς να έχει καμιά δικαιοδοσία μια ολόκληρη περιοχή για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης διάρκειας τριών ημερών.
Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα ευτυχώς είναι πως η μεγάλη κινητοποίηση από ελληνικής πλευράς δεν έχει δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να δράσει επιχειρώντας να πάρει τον έλεγχο με την Αθήνα να κάνει για δεύτερη συνεχόμενη φορά μέσα σε λίγες ημέρες «ματ» στην Άγκυρα.
Μαρίνος Γκασιάμης
PENTAPOSTAGMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου