Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ : ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΧΑΝΕΙ ΚΑΙ…ΠΟΙΟΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙ

Ενώ αυξάνονται οι φήμες στην τουρκική πρωτεύουσα για αναγκαστική προσφυγή του Ερντογάν λόγω οικονομικών προβλημάτων σε πρόωρες εκλογές, ήδη δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν τους πιο πιθανούς αντιπάλους του σε μια για πρώτη φορά τόσο αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση από τότε που ανέλαβε την εξουσία στην Τουρκία.

Όπως αναφέρεται η ερευνητική εταιρεία, MetroPOLL έκανε αυτές τις μέρες μια ιδιότυπη δημοσκόπηση, (MetroPOLL araştırdı: Erdoğan, İmamoğlu ve Yavaş’ın gerisinde. 21 Mayıs 2021 Cuma 15:35), όπου καταμέτρησε το ποσοστό ψήφων που θα κερδίσει ο Ερντογαν στις πιθανές προεδρικές εκλογές με τέσσερεις διαφορετικούς αντίπαλους.

Συγκεκριμένα η MetroPOLL Research ρώτησε τους συμμετέχοντες: στην δημοσκόπηση : «Ποιον υποψήφιο θα ψηφίσετε στις προεδρικές εκλογές αν οι υποψήφιοι αντίπαλοι του νυν πρόεδρου Ταιγίπ Ερντογάν ήταν οι ακόλουθοι : ».

1) Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αν αντίπαλοι σε προεδρικές εκλογές ήταν ο Ερντογάν και ο δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο Ιμάμογλου παίρνει 49,7% των ψήφων και ο Ερντογάν παίρνει το 38,8 τοις εκατό. Το ποσοστό των αναποφάσιστων 5.7%.

2) Αν αντίπαλοι σε προεδρικές εκλογές ήταν ο Ερντογάν και ο δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου της Άγκυρας, ο Mansur Yavaş, σε αυτήν την περίπτωση τα αποτελέσματα είναι τα εξής : Ο Mansur Yavaş παίρνει το 49,4%, ο Ερντογάν το 37.5% των ψήφων, ενώ οι αναποφάσιστοι το 5.7%.

3) Σύμφωνα με το άλλο σενάριο της έρευνας, αν αντίπαλος του Ερντογάν σε προεδρικές εκλογές ήταν η Meral Akşener, Πρόεδρος του Κόμματος İYİ partı, η Μεράλ Ακσενέρ παίρνει το 42,5% των ψήφων και ο Ερντογάν το 38,5%. Σε αυτήν την περίπτωση, οι αναποφάσιστοι είναι 7,3 τοις εκατό.

4) Τέλος σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο, αν αντίπαλος του Ερντογάν ήταν ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του Λαϊκού κόμματος, CHP, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο Κιλιτσντάρογλου παίρνει το 39,7% των ψήφων και ο Ερντογάν το 42,5%, ενώ οι αναποφάσιστοι είναι 7,5%.

Τα συνοπτικά αποτελέσματα της ιδιότυπης αυτής δημοσκόπησης του Ιδρύματος Ερευνών και Δημοσκοπήσεων, MetroPOLL, δηλώνουν ότι «Εάν οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές είναι οι R.T Erdoğan και Ekrem İmamoğlu, το 39 τοις εκατό του λαού θα ψηφίσει τον Erdoğan και το 50 τοις εκατό για τον Ekrem İmamoğlu. Το 49% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον Mansur Yavaş έναντι του Ερντογάν, το 43 τοις εκατό την Meral Akşener και το 40 τοις εκατό τον Kemal Kılıçdaroğlu ».

Δηλαδή ο Ερντογάν χάνει με αντίπαλους τους : πρώτο τον Εκρέμ Ιμάμογλου, λίγο παρακάτω τον Μανσούρ Γιαβάς και πιο κάτω την Μεράλ Ακσενέρ, ενώ τον μόνο που έχει πιθανότητες να κερδίσει είναι ο νυν αρχηγός της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που πολλοί στην Τουρκία αναρωτιούνται πως ακόμα και μετά από αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες εξακολουθεί να είναι αρχηγός της αντιπολίτευσης.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου